Foto Blues Historie: Pre-war blues deel 28 Joe Callicott

Joe Callicott (1899 – 1969)
Samengesteld door Hans Ros

“Mississippi” Joe Callicott was een Amerikaanse Delta-blueszanger en -gitarist. Callicott werd geboren in Nesbit, Mississippi, in de Soto County, net ten zuiden van Memphis, en groeide op in een tijd waarin blues gewoon de lokale volksmuziek was die mensen speelden voor amusement in de dagen vóór films, radio of platen. Frank Stokes was een lokale muzikant die veel invloed had op de jonge Joe, die op 15-jarige leeftijd gitaar speelde en probeerde alles te kopiëren wat hij hoorde.
Callicott, wiens muziek opmerkelijk was vanwege zijn delicate gitaarstijl en rijke zang, bracht het grootste deel van zijn leven in Nesbit door. Hij begon met het spelen van blues als een jonge jongen en speelde vele jaren samen met collega-gitarist Garfield Akers.

In 1929 regelde zanger/gitarist Jim Jackson opnames voor de twee voor Brunswick-Balke-Collender, die een tijdelijke opname-eenheid in het Peabody Hotel in Memphis had. Callicott’s opname van ‘Mississippi Boll Weevil Blues’ uit die sessie was niet uitgegeven, maar hij speelde op Akers tweedelige single “Cottonfield Blues”, die werd uitgegeven op het Vocalion-label. Het volgende jaar namen ze opnieuw op in Memphis. Vocalion bracht “Dough Roller Blues” en “Jumpin’ And Shoutin ’Blues” van Akers op de markt en Brunswick gaf Callicott’s “Fare Thee Well Blues” en “Travelling Mama Blues” uit.

In 1967 ontmoette folklorist George Mitchell Callicott, hij nam Joe op vervolgens trad Joe op tijdens het Memphis Country Blues Festival in 1968. Opnames gemaakt door Mitchell en de Britse producer Mike Vernon van het Blue Horizon-label onthulden het indrukwekkende bereik van het vroege repertoire van Callicott, met nummers over de Eerste Wereldoorlog en het luidruchtige nachtleven van Beale Street. Gedurende deze periode onderwees Callicott ook de gitaar aan Kenny Brown (1953), die met zijn familie naast de deur woonde. Op zijn Fat Possum CD Stingray Brown uit 2003 nam Kenny Brown drie van Callicott’s nummers op.

Joe Callicott ligt begraven op de Mount Olive Baptist Church Cemetery in Nesbit, Mississippi. Op 29 april 1995 werd een gedenkteken op zijn graf geplaatst, met de hulp van Kenny Brown en gefinancierd door Chris Strachwitz, Arhoolie Records en John Fogerty. De oorspronkelijke steen van Callicott, een eenvoudige straatsteen met de tekst “JOE”, werd vervolgens door zijn familie geschonken aan het Delta Blues Museum in Clarksdale, Mississippi.

Laughing to Keep from Crying

 
Wil je meer horen van Joe Callicott, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...