Foto Blues Historie: Pre-war blues deel 25 Doctor Clayton

Doctor Clayton (1898 – 1947)
Samengesteld door Hans Ros

Doctor Clayton, geboren als Peter Joe Clayton, was een Amerikaanse blueszanger en songwriter.Clayton werd waarschijnlijk geboren in 1898 in Georgia. Clayton trouwde in Saint Louis (Missouri) en kreeg vier kinderen. In 1937 kwam zijn hele familie om bij een brand. Daarna verviel hij in alcohol en leidde hij een onstabiel leven. Hij ging met Robert Lockwood naar Chicago om daar muziek te maken.

De eerste opnamen van Doctor Clayton werden gemaakt in 1935. Hij verscheen alleen als zanger en schreef met succes liedjes. Onder de nummers die hij schreef waren “Cheating and Lying Blues”, vaak gecoverd door andere bluesartiesten, “Pearl Harbor Blues”, geschreven na de Pearl Harbor-bombardementen van 1941 en “Moonshine Woman Blues”, dat in 1968 een hit werd voor B.B. King onder de naam “The Woman I Love”. Hij nam opnieuw op in 1946 en nam de nummers “Hold That Train, Conductor” en “I Need My Baby” op, die ook beide werden gecoverd door King. De meeste van zijn latere opnames speelde Blind John Davis op piano. Hij was een regionaal verkoopsucces en speelde regelmatig in nachtclubs in Chicago met Lockwood en Sunnyland Slim.

Door van de populariteit van zijn metgezel, werkte Slim als “Dr. Clayton’s Buddy” tijdens zijn debuutopnamesessie in 1947.
Document Records bracht alle opnames van Clayton, opgenomen tussen 1935 en 1942, op één cd uit en Old Tramp Records bracht de resterende opnames uit 1946 uit.
Doctor Clayton overleed in januari 1947 op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking. Big Bill Broonzy meldde dat slechts 10 mensen de begrafenis bijwoonden, waaronder hijzelf en Tampa Red.

Pearl Harbor Blues

 
Wil je meer horen van Doctor Clayton, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...