Foto Blues Historie: Pre-war blues deel 23 Sylvester Weaver
Sylvester Weaver (1897 – 1960)
Samengesteld door Hans Ros

Sylvester Weaver was een Amerikaanse bluesgitarist en een pionier op het gebied van countryblues. Hij was de zoon van Walter en Mattie Weaver en werd geboren in Port Gibson, Mississippi. De economie van dat gebied was sterk agrarisch en was afhankelijk van Afro-Amerikaanse arbeidskrachten om een ​​winstgevende katoenoogst te produceren. Weaver nam “Longing For Daddy Blues” en “I’ve Got To Go And Leave My Daddy Behind” op met de blueszangeres Sara Martin, waarschijnlijk op 24 oktober 1923 in New York City.

Twee weken later nam hij als solist “Guitar Blues” en “Guitar Rag” op, de eerste instrumentale bluesnummers. Beide opnames zijn uitgebracht door Okeh Records. Een ander bekend nummer is “Rock Pile Blues”. Het is de eerste opgenomen countryblues en de eerste bekende opnamen van een slide-gitaar in bottleneck-stijl. “Guitar Rag” werd een bluesklassieker. Een coverversie opgenomen door Bob Wills en de Texas Playboys in de jaren 1930 als “Steel Guitar Rag” en werd een standaard voor countrymuziek. Weaver nam tot november 1927 nog ongeveer 50 nummers op, soms begeleid door Sara Martin. Op sommige opnames uit 1927 werd hij begeleid door Walter Beasley en zangeres Helen Humes.

Zijn opnames waren succesvol en in dat jaar ging hij met pensioen en keerde terug naar Louisville, waar hij tot 4 april 1960 leefde en stierf aan een carcinoom van de tong. Een complete verzameling van zijn opnamen werd in 1992 op twee cd’s uitgebracht. In hetzelfde jaar kreeg zijn tot dan ongemarkeerde graf een grafsteen in opdracht van de Kentuckiana Blues Society, gevestigd in Louisville.

De Kentuckiana Blues Society (KBS) is een Amerikaanse non-profitorganisatie die zich inzet voor het behoud, de promotie en de voortzetting van bluesmuziek, opgericht in 1988. De KBS is aangesloten bij de Blues Foundation, een internationaal netwerk van bluesorganisaties met het hoofdkantoor in Memphis, Tennessee. Sinds 1989 reikt de vereniging jaarlijks haar Sylvester Weaver Award uit om diegenen te eren die uitstekende diensten hebben geleverd aan bluesmuziek.

 
Wil je meer horen van Sylvester Weaver, check deze link


Ook op Blues Magazine ...