Foto Blues historie: Pre-war blues deel 19: Jesse Fuller

Jesse Fuller (1896 – 1976)
Samengesteld door Hans Ros

Jesse Fuller was een Amerikaanse One man band muzikant, vooral bekend van zijn lied “San Francisco Bay Blues”. Fuller werd geboren in Jonesboro, Georgia, in de buurt van Atlanta. In de jaren twintig woonde hij in Zuid-Californië, waar hij een hotdogkraam had. Hij werkte korte tijd als figurant in The Thief of Bagdad (1924) en East of Suez. In 1929 vestigde hij zich in Oakland, aan de overkant van de baai van San Francisco, waar hij vele jaren voor de Southern Pacific Railroad werkte als brandweerman en onderhoudswerker.

Tot dan had Fuller nooit als fulltime professionele muzikant gewerkt, maar hij was een ervaren gitarist en hij had zijn gitaar bij zich en had geld verdiend door de hoed door te geven. Hij had een goed geheugen voor liedjes en had een groot repertoire aan publiekstrekkers in diverse stijlen, waaronder country-blues, werkliederen, ballads, spirituals en instrumentals. Een tijdlang had hij een schoenpoetskraam waar hij zong en danste om voorbijgangers te vermaken. Hij begon liedjes te componeren, waarvan vele gebaseerd waren op zijn ervaringen bij de spoorwegen. Toen hij carrière wilde maken als muzikant, had hij moeite om betrouwbare muzikanten te vinden om mee samen te werken en zo werd zijn eenmansband-act geboren en begon hij zichzelf “The Lone Cat” te noemen.

Hij kon meerdere instrumenten tegelijk bespelen, vooral met het gebruik van een nekhouder om een ​​mondharmonica, kazoo en microfoon vast te houden. Hij sprak zijn publiek toe als dames en heren, vertelde humoristische anekdotes en maakte grapjes tussen de nummers door. In de zomer van 1959 speelde hij in de Exodus Gallery Bar in Denver. Bob Dylan verbleef die zomer enkele weken in Denver en leerde zijn techniek van het spelen van de mondharmonica door een houder van Fuller te gebruiken.

Het Britse label Topic Records bracht zijn album Working On The Railroad in 1959 uit als een 10-inch vinyl LP, met daarop “San Francisco Bay Blues”. Enkele andere nummers die hij opnam zijn “Key To The Highway”, “Stranger Blues” en “Got A Date At Half Past Eight”. Fuller stierf in januari 1976 in Oakland, Californië, aan een hartaandoening, op 79-jarige leeftijd. Hij werd begraven op Evergreen Cemetery, in Oakland. Fuller’s nummers werden gecoverd door o.a. Bob Dylan (“You’re No Good”) en Eric Clapton (“San Francisco Bay Blues”) en inspireerde Don Partridge (“Rosie”, “Blue Eyes”).

Jesse Fuller - San Francisco Bay Blues (1968)

 
Wil je meer horen van Jesse Fuller, check deze link


Ook op Blues Magazine ...