Foto Blues historie: Pre-war blues deel 15 Mance Lipscomb
Mance Lipscomb (1895 – 1976)
Samengesteld door Hans Ros

Mance Lipscomb was een Amerikaanse blueszanger, gitarist en zanger. Hij werd geboren als Beau De Glen Lipscomb in de buurt van Navasota, Texas. Als jeugd nam hij de naam Mance, van een vriend van zijn oudste broer Charlie, aan. Zijn vader was een ex-slaaf uit Alabama en zijn moeder was half Afro-Amerikaans. Het grootste deel van zijn leven werkte Lipscomb als pachtboer in Texas. Hij speelde al op jonge leeftijd gitaar en werd een volleerd muzikant. Hij speelde jarenlang regelmatig op lokale bijeenkomsten, meestal wat hij “zaterdagavondmaaltijden” noemde, georganiseerd door iemand in de omgeving. Tot rond 1960 vond het grootste deel van zijn muzikale activiteit plaats in wat hij zijn “district” noemde, het gebied rond Navasota.

Hij werd ontdekt en opgenomen door Mack McCormick en Chris Strachwitz in 1960, tijdens de heropleving van interesse in de blues van het land. Hij nam veel albums op van blues, ragtime, en volksmuziek (de meeste werden uitgebracht door Strachwitz’s Arhoolie Records), zong en begeleidde zichzelf op akoestische gitaar. Lipscomb had een een expressieve stem. Hij verbeterde zijn vaardigheden door te spelen in het nabijgelegen Brenham, Texas, met een blinde muzikant, Sam Rogers.

Zijn eerste release was het album Texas Songster (1960). Lipscomb speelde liedjes in een breed scala aan genres, van oude liedjes zoals “Sugar Babe” (het eerste die hij ooit leerde), “Black Gal”, “Whiskey Blues” en “Corrine, Corrina. In 1961 nam hij het album Trouble in Mind op, uitgebracht door Reprise Records. Hij speelde voor veertigduizend fans op het Berkeley Folk Festival in 1961 en in mei 1963 verscheen hij op het eerste Monterey Folk Festival, gehouden in Californië.

In tegenstelling tot veel van zijn tijdgenoten, nam Lipscomb niet op in het vroege blues-tijdperk. Zijn leven is goed gedocumenteerd dankzij zijn autobiografie,” I Say Me For A Parable: The Oral Autobiography of Mance Lipscomb”, Texas Bluesman, verteld aan Glen Alyn (postuum gepubliceerd in 1993). Hij was het onderwerp van een korte documentaire uit 1971 van Les Blank, genaamd “A Well Spent Life”. Hij stierf in Navasota in 1976, twee jaar na een beroerte.

Mance Lipscomb ~ Goin' Down Slow

 
Wil je meer horen van Mance Lipscomb, check deze link


Ook op Blues Magazine ...