BETTYE LAVETTE – INTERPRETATIONS: The British Rock Songbook (CD)

BETTYE LAVETTE
INTERPRETATIONS: The British Rock Songbook
Label: ANTI- ; Release: 24 Mei 2010

o.a. te bestellen bij Cosmox.nl, altijd alles gratis bezorgd.

Door Jeroen Bakker

Wie op zoek gaat naar het meest unieke stemgeluid van de nog in leven zijnde Amerikaanse zangeressen zou best eens kunnen uitkomen bij die van Bettye LaVette.
Na het met een Grammy Award-genomineerde album “Scene of the Crime” uit 2007 heeft LaVette vriend en vijand verrast met haar vertolkingen van dertien Britse klassiekers die op “Interpretations” zijn samengebracht.
Het verhaal van de invloed die de Amerikaanse blues en soul had op de Britse rock ’n roll is reeds bekend maar men gaat snel voorbij aan het effect die deze vervolgens weer had op de muziek uit het land van Uncle Sam. LaVette heeft zich deze verzameling eigen gemaakt op een manier zoals alleen zij dat kan waarbij het karakter van de songs niet verloren gaat.
‘The Word’ van The Beatles krijgt een doorleefde en swingende uitvoering terwijl een anti-oorlogslied als ‘No Time To Live’ van Traffic nog steeds akelig actueel blijft en in deze versie niets aan intensiteit verloren heeft. ‘Why Does Love Got To Be So Bad’, bekend van Derek And The Dominos, slechts gedeeltelijk Brits aangezien Bobby Whitlock toch echt in Memphis is geboren maar soit, is met de volle blazerspartij het meest funky nummer in deze collectie waarmee bovengenoemde essentie duidelijk naar voren komt.
Zowel ‘Nights In White Satin’ als ‘Wish You Were Here’ wordt op zeer soulvolle wijze nieuw leven ingeblazen en ook ‘Salt Of The Earth’ van The Rolling Stones uit 1968 klinkt, hoewel ingetogen, nog uiterst vitaal. Met vier Beatle-songs (inclusief solo-bijdragen) is de aandacht voor het viertal uit Liverpool wellicht ietwat overdreven te noemen. Zo horen we ‘It Don’t Come Easy’ van Ringo Starr, ‘Maybe I’m Amazed’ van Paul McCartney en ‘Isn’t It A Pity’ van George Harrison. Wellicht een idee om The Kinks op deel 2 onder handen te nemen?
Met het prachtige ‘All My Love’, één van de meest onderschatte Led Zeppelin-tracks ooit wordt vooruitgelopen op de Amerikaanse tournee met Robert Plant later dit jaar. Het idee voor dit concept zou zijn ontstaan in december 2008 tijdens een gala in The Kennedy Center Honors tere ere van George Jones waar naar verluidt Pete Townshend na LaVette’s uitvoering van zijn ‘Love Reign O’er Me’ haar zou hebben toevertrouwd door emoties overmand te zijn geraakt. Wie de moeite neemt om aandacht te schenken aan het slotstuk van “Interpretations: The British Rock Songbook” kan zich er moeiteloos iets bij voorstellen.

Tracklist:

01. The Word
02. No Time To Live
03. Don’t Let Me Be Misunderstood
04. All My Love
05. Isn’t It A Pity
06. Wish You Were Here
07. It Don’t Come Easy
08. Maybe I’m Amazed
09. Salt Of The Earth
10. Nights In White Satin
11. Why Does Love Got To Be So Bad
12. Don’t Let The Sun Goes Down On Me
13. Love Reign O’er Me (Bonus Track)

Bettye singing Ringo Star’s ‘It Don’t Come Easy’ on NPR’s Tiny Desk Concert

>> Luister naar het gehele album online via NPR

Website Bettye LaVette : www.bettyelavette.com


Ook op Blues Magazine ...