Foto Album recensie: Bettye LaVette - LaVette!

Format: CD, Digital
Label: Jay-Vee records
Release: 6 juni 2023

Tekst: Jos Verhagen

In de jaren 2000-2008 bestond in Nederland The Fab Channel, het idee hierachter was aandacht te schenken aan artiesten die niet erkend werden door de massamedia door live optredens te streamen vanuit bekende poppodia zoals Paradiso en de Melkweg. Na een aanvankelijk succes weigerde de grote platenmaatschappijen deel te nemen en stierf het initiatief een stille dood. Ik had het gelukt hier een optreden van Bettye LaVette te streamen, opnames die ik nog steeds heb. Dit optreden was een mooi vervolg op het Moulin blues festival in 2007 waar Bettye LaVette acte de presence gaf, en wat ook een van de laatste optredens was van Bo Diddeley. Het optreden van Bettye LaVette bij Moulin Blues had me geraakt, het gestreamde concert op The Fab channel deed dat opnieuw. Haar album Scene of the crime werd in zijn geheel gespeeld en aangevuld met nummers van haar comeback album I got my own hell to raise. Vermeldenswaardig is dat op Scene of the crime, The Drive by truckers als begeleidingsband optrad.

Op haar nieuwe album LaVette! heeft Bettye samen met haar producer en de huidige Rolling Stones drummer Steve Jordan de samenwerking gezocht met de Amerikaanse Songwriter Randall Bramlett. De collectie van nummers reflecteert aan het leven van Bettye LaVette, met haar typisch stijl van zingen en een keur aan gast artiesten verpakt ze de nummers met een enerverende dosis blues en soul. Over de songs van Randall Bramlett zei onlangs in een interview; ” The fact that Bramblett’s songs aren’t recognized by most listeners is an advantage, nobody knows these songs, so they feel fresh.” Op de vraag of ze dan speciaal voor haar geschreven zijn antwoorde ze; “People keep asking me, did I write these songs, or did he write them for me? I tell them, ‘He was writing for me, he just didn’t know it!’.

Foto Album recensie: Bettye LaVette - LaVette!

Uit de catalogus van Randall Bramlett heeft Bettye nummers gekozen waar, als je de historie van Bettye LaVette kent, deze nummers haar leven zouden kunnen reflecteren. De openingstrack “See through me”; hier uit ze de onzekerheid van het bestaan waarbij ze hoopt iemand te vinden die haar begrijpt. De muzikale opbouw is prachtig, de Rhodes piano, de jankende gitaar en de bijdragen van percussionist Pedrito Martinez. Soulvol is het meer up tempo “Don’t get me started” met Steve Winwood op het Hammond orgel. Naast Winwood is het Bettye die de hoofdrol opeist, de manier hoe zij zich teksten eigen maakt aanpast naar haar stem grote klasse. Bettye is een zangeres die door haar 60 jaar ervaring voor de nummers vaak maar een of twee takes nodig heeft. Het nummer “Lazy (and i know it)”, zou zo een mijmering over haar verleden kunnen weergeven, in dit tekstueel hoogstandje is de ‘spoken word’ zang van Bettye een vondst van producer Steve Jordan dat perfect bij het karakter van het nummer past. De single “Plan B” is ook weer een nummer waarvan je denkt hoe heeft Randall Bramlett de tekst zo op Bettye kunnen plakken. Swingen geblazen wordt het in het funky uptempo “Mess about it”, de groove maakt dit onweerstaanbaar. Ook met “Hard to be human” is het swingen mede door het magistrale blazers trio James Carter (sax), Clifton Anderson (trombone), Kevin Batchelor (trompet).

Lavette! is een collectie nummers van de geweldige tekstschrijver, Randall Bramlett, die smaakvol door producer Steve Jordan gevormd zijn tot door merg en been gaande slow soul, die door Bettye LaVette met haar stem intonatie op geweldige wijze worden vertolkt. De Slow soul als “In the Mean time” met John Mayer op gitaar. Of de pijn die je voelt in “I am not gonna waste my love” en het afsluitende “It’s alright”, waar de tonen van de pedal steel guitar de songs een extra laag tragiek meegeeft, zijn reflecties over een verloren liefdes en de vrede die je uiteindelijk met jezelf sluit.

Conclusie, geweldig album.

 
Tracklist:
1. See Through Me (feat. Pedrito Martinez)
2. Don’t Get Me Started
3. Lazy (And I Know It)
4. Sooner Or Later (feat. Anthony Hamilton, Ray Parker Jr. & Rev. Charles Hodges)
5. Plan B
6. Concrete Mind
7. In the Meantime (feat. John Mayer)
8. Mess About It (feat. Ray Parker Jr. & Jon Batiste)
9. Hard To Be A Human
10. I’m Not Gonna Waste My Love
11. It’s Alright

Credits:
Randall Bramlett, songs and lyrics
Steve Jordan, drums, producer
Pino Palladino, bass
Larry Campbell and Chris Bruce, guitar
Leon Pendarvis, keyboards
James Carter, saxophone,
Clifton Anderson, trombone,
Kevin Batchelor, trumpet
Tawatha Agee, Cindy Mizelle, backing vocals

Guests:
John Mayer, Jon Batiste, Anthony Hamilton, Steve Winwood, Ray Parker Jr., Rev. Charles Hodges, James Carter, and Pedrito Martinez.

Socials:

Facebook: https://www.facebook.com/bettyelavette
Instagram: https://www.instagram.com/bettyelavette/
YouTube: https://www.youtube.com/user/BettyeLaVetteMusic
Website: http://www.bettyelavette.com/


Ook op Blues Magazine ...