Beth McKee – “I’m That Way – A Salute to Bobby Charles”

Artiest: Beth McKee
Label: Solo2 Productions/Sonic RendezVous
Format: CD
Datum release: januari 2010

o.a. te bestellen bij Cosmox.nl , altijd alles gratis bezorgd

Beth McKee - I'm That Way (CD)

De uit Mississippi afkomstige Beth McKee (zang, piano, accordeon) heeft november 2009 de plaat ‘I’m That Way’ uitgebracht. De dame is geen onbekende van de begenadigd Louisiana Swamp Pop singer/songwriter Bobby Charles, getuige haar bijdrage als zangeres aan zijn allerlaatste plaat “Timeless”, die eerdaags in Nederland in de schappen zal liggen van de betere platenzaak. Ook met zijn oeuvre is zij overduidelijk bekend: op deze plaat staan uitsluitend Bobby Charles covers, een heuse tribute dus. Op de website van McKee zie je een scan van een briefje van Bobby Charles, die zich erg content toont met het feit dat een artiest een hele plaat aan zijn repertoire heeft gewijd. Kort na het verschijnen is hij afgelopen 14 januari jongstleden overleden, zie deze link … voor een In Memoriam over Bobby Charles.

In het kader van Charles’ overlijden heb ik al zijn platen weer gedraaid, en zitten al zijn arrangementen vers in het hoofd. Arrangementen waar muzikaal uit de kast getrokken wordt wat er nodig is om het nummer kracht bij te zetten, of dat nu strijkers zijn, een big band blazerssectie of accordeons. Ik zal wellicht moeten wennen aan de sound van McKee en haar vertolking van zijn nummers, en moet toegeven dat ik de plaat licht sceptisch opzet met de gedachte dat niets het haalt bij het origineel. Ik besef me tegelijkertijd ook dat ik hier kritischer ben dan Charles zelf.

Het is geen groot geheim dat Charles het moest hebben van anderen die zijn werk vertolkten, zelf trad hij al decennia niet meer op. Noem het een politiek correcte uitspraak derhalve, in een interview verklaarde hij desgevraagd dat hij geen favoriete vertolkingen had van zijn songs: hij genoot van iedere versie die hij kende.

De eerste, “I spent al my money loving you”, vind ik wat te hoekig. Dit nummer had van mij funkier gemogen, maar het is zeker geen slechte opener te noemen. “But I do” is in een mellow, medium tempo shuffle gegoten die alleen niet gewaardeerd zal worden door hen met een afkeer van hoge (sopraan) saxjes – voor de New Orleans Dixie feel.

3E nummer. Met deze versie van “See You Later Alligator” vol Jerry Lee-feel, met een scheurende gitaarsolo en een lekkere boogie piano van de lady herself, wordt duidelijk waar deze plaat naar toe gaat: een vette Louisiana boogie band die ieder roadhouse kan omtoveren tot een zwetend swingend danshol. Maar… met meer diepgang, getuige het 4e nummer: de subtiele, originele aanpak van “Tennessee Blues” met – eindelijk – de voor Charles’ repertoire onmisbare goede slide guitar. “Small Town Talk” is voor mij het hoogtepunt van de plaat, de knaller. Het 6e nummer, de titelsong, is de meezinger, het nummer waarmee je morgen neuriënd opstaat.

“Walking to New Orleans” is voor mij (persoonlijk) het nummer waar ik twijfel aan de meerwaarde, maar als je deze band dan toch in een roadhouse mag zien misstaat het live zeker niet.

Het 8e nummer “I don’t want to know” is al even lekker, en de negende “Last train to Memphis” is echt een rhythm & blues beuker waar alleen Delbert McClinton de hand niet voor omdraait. Mijmerend dat deze band in je stamkroeg speelt wandel je tijdens het 10e nummer, als de accordeon het uitzicht belemmert, naar de bar voor een volgende ronde bier. Zo’n nummertje mag er op een goede plaat best tussen zitten.

Conclusie: Beth McKee heeft een goede stem. Ze wordt op de www.allmusic.com ten onrechte in het vakje “country” gestopt. De band heeft kans gezien op plaat een lekkere vette, rokerige live sound neer te leggen. Deze plaat doet je, zoals het goede reclame betaamt, verlangen de band een keer live aan het werk te zien – en dan heb ik het alleen nog maar over de muziek. Als Beth McKee met een 5-mansband (zoals op haar website in filmpjes is te zien, met 2 saxen, bas, drums, gitaar) als 5e op de zaterdag op het BRBF staat, en het zonnetje schijnt in Peer, dan gaat het dak er gegarandeerd af! Idee?
(Mark Harmsma)

Tracks:
01. I Spent All My Money Lovin’ You 3:49
02. But I Do 4:17
03. See You Later Alligator 3:52
04. Tennessee Blues 5:00
05. Small Town Talk 4:03
06. I’m That Way 3:28
07. Walking to New Orleans 4:07
08. I Don’t Want to Know 3:42
09. Last Train to Memphis 4:14
10. I Don’t See Me 3:57

Website Beth McKee : www.bethmckee.com


Ook op Blues Magazine ...