barrelhouse 45 years on the road
Barrelhouse wint Edison Jazz/World 2020 award met ‘45 Years On The Road’

De bluesband Barrelhouse wint met ’45 Years On The Road’ de Edison Jazz/World in de categorie ‘Het Document’. Volgens het juryrapport:

“Het is een vraag die me bezighoudt: zou het bluesbandje Barrelhouse bij de oprichting in 1974 vermoed hebben dat hun label 45 jaar later een luxueuze box zou uitbrengen, met tien studio-producties en twee live-cd’s. Al die tijd was, en is, de band toonaangevend en blijven ze de grenzen van het genre opzoeken, onder meer door het aangaan van bijzondere samenwerkingen. Tineke Schoemaker en “haar mannen” zijn elkaar, met hier en daar een tussenstopje, trouw gebleven. Niet alleen trouw aan elkaar, maar ook aan het genre en het publiek. Daarmee nemen ze een unieke en belangrijke plek in de muziekwereld in die met dit prachtig vormgegeven document gevierd wordt. Deze box hoort in de collectie van elke muziekliefhebber en is waarschijnlijk de start voor een inspirerend vervolg, want Barrelhouse is still going strong.”

Jan Willem Sligting: “Met een Edison voor de Box ‘45 Years on the Road’ gaan we extra geïnspireerd door naar 50 Years on the Road. Still going strong.

Op vrijdag 4 december om 20.30 zijn de nationale winnaars van Edison Jazz/World 2020 te zien op het EdisonsNL YouTube-kanaal. In de stream zullen nationale winnaars Eric Vloeimans, Maria Mendes, Barrelhouse, Teus Nobel en Dennis van Aarssen te zien zijn. Zij treden allen op en worden geïnterviewd door Wilfried de Jong, die anders het door COVID-19 gecancelde evenement in Rotterdam, had gepresenteerd. Ruim een uur optredens en interviews vanuit Studio 2, de oudste radiostudio van Nederland. Volgend jaar hoopt de Edison Stichting weer de Edisons uit te reiken in LantarenVenster en onderdeel te zijn van North Sea Round Town, het fringe festival van North Sea Jazz Festival in Rotterdam.

Edison Jazz/World 2020 is vrijdag 4 december om 20.30 uur te bekijken via: https://youtu.be/zyeXMw3vG7s

De Edison is de meest prestigieuze en oudste muziekprijs in Nederland. Dit jaar bestaan de Edisons 60 jaar. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit Awards. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont. De Edison uitreiking valt uiteen in drie muzikale genres. Edison Pop, Edison Klassiek en Edison Jazz/World.


Ook op Blues Magazine ...