Bluesmagazine brengt met The iconic Blues albums een voorzetje van blues albums die niet in je collectie mogen ontbreken, maar laten we ook Nederland niet vergeten. In deze aanvullende reeks, de Iconische Nederlandse blues albums.

Foto The Dutch Iconic blues albums: Barrelhouse – Hard To Cover

07 – Barrelhouse – Hard To Cover
Samengesteld door Hans Ros

Barrelhouse is een bluesband uit Haarlem die in de jaren ’70 uitgroeit tot een zeer gewaardeerde live-act. Nadat de gezichtsbepalende zangeres Tineke Schoemaker in 1984 de band verlaat, valt deze uiteen. In de jaren negentig komt het gezelschap weer bij elkaar en wordt het succes op de oude voet voortgezet.

Na het ter ziele gaan van de Oscar Benton Bluesband richten muzikanten Johnny LaPorte, Han van Dam, Jan Willem Sligting en Art Bausch de groep Barrelhouse op. De bandnaam is afkomstig van de artiestennaam Barrelhouse Baily die pianist Han van Dam had bij Oscar Benton. De eerste bezetting is kortstondig. Drummer Art Bausch wordt vervangen door Bob Dros en zowel nieuwkomers Shakey Sam zang/gitaar/mondharmonica) als Paul Vielvoye (mondharmonica) verlaten de groep alweer snel.

Daarna treedt de Alkmaarse zangeres Tineke Schoemaker toe. De band treedt veel op en voorziet smaakvol gekozen bluescovers van een nieuw arrangement met als voornaamste kenmerk de enigszins hese vocalen van Schoemaker eigen arrangement. Barrelhouse schrijft ook eigen materiaal. De debuutplaat Barrelhouse verschijnt en wordt goed ontvangen, waarbij met name de vocalen van Schoemaker worden geroemd.

Het live-album Hard To Cover wordt opgenomen in de Melkweg en geproduceerd door altsaxofonist Tony Vos die ook meespeelt en kwam uit in 1978. Drie van de acht nummers zijn van eigen hand. Op de plaat debuteert gitarist Guus LaPorte, de broer van Johnny. Het album wordt vaak beschouwd als een mijlpaal in de Nederlandse bluesgeschiedenis. Het bevat zowel covers als origineel materiaal en heeft een sterke mix van verschillende bluesstijlen.

Het nummer “Every Night is Saturday Night” is een echte blues-rocker die het album opent. Het lied gaat over een uitgaansavond waarbij de sfeer en muziek zo goed zijn dat het lijkt alsof het altijd zaterdagavond is. Het nummer bevat pakkende gitaarriffs, een krachtige ritmesectie en de krachtige stem van Tineke Schoemaker.

“You Don’t Have to Go” is een cover van een nummer van Jimmy Reed en is een klassieke bluesballade. Het is een liefdeslied waarin de zanger smeekt aan zijn geliefde om niet weg te gaan. Het nummer heeft een emotionele lading, met prachtig gitaarspel en de soulvolle stem van Tineke Schoemaker.

“Don’t Hold Your Breath” is een swingend bluesnummer met een funky ritme. Het nummer heeft een positieve en opzwepende sfeer en bevat pakkende gitaarriffs en een aanstekelijke baslijn.

“Tennessee Flat Top Box” is een cover van een nummer van Johnny Cash. Het is een country bluesnummer met een aanstekelijke melodie. Barrelhouse heeft het nummer een eigen draai gegeven door het toevoegen van bluesy elementen.

In het album “Hard to Cover” laat Barrelhouse zien dat ze als geen ander in staat zijn om verschillende bluesstijlen te combineren en er hun eigen sound van te maken. Het album is een geweldige mix van energieke blues-rockers, emotionele ballades en swingende nummers. Met de krachtige stem van Tineke Schoemaker en het virtuoze gitaarspel van Johnny LaPorte weet Barrelhouse een unieke en onvergetelijke sound te creëren.

Barrelhouse 'Blue River Rising'

 
Meer luisteren van dit iconisch album luiteren check deze link

Foto The Dutch Iconic blues albums: Barrelhouse – Hard To Cover


Ook op Blues Magazine ...