Foto Recensie: Barrelhouse - 45 Years On The Road 1974 - 2019

Barrelhouse – 45 Years On The Road 1974 – 2019
Format: CD / Label: V2 Records – Munich Records
Releasedatum: 1 februari 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

De band is jarig, hiep hiep hoera! Vaderlands blues instituut Barrelhouse viert haar 45-jarige bestaan met deze box die alle albums van de oorspronkelijke bezetting bevat. Iedere gerechtvaardigde bluesliefhebber moet hier een sneller kloppend hart van krijgen. Een verzameling om je vingers bij af te likken. Een aantal van deze platen verschijnt voor het eerst op cd. Nooit meer obsessief zoeken tussen het tweedehands vinyl maar in een klap de hele verzameling compleet.

Wat direct opvalt is de prachtige vormgeving van deze box. Een mooi doosje waarin de albums als mini-lp’s achter elkaar zitten. Hierbij een mooi boekje vol oude foto’s. De korte tekst die zangeres Tineke Schoenmakers schreef is op te vatten als een soort mission statement. Om haar te parafraseren: ‘We hebben veel moois gemaakt maar we willen vooruit blijven gaan, nieuw werk creëren heeft de prioriteit, stilstand is achteruitgang’.

Met  hun hele werk op een rij  wordt duidelijk dat er drie periodes zijn voor de band. In de eerste periode, zeg maar de jaren 1974-1977, zijn ze jonge honden die in de stijl van grote voorbeelden hun muziek willen brengen. Fris en nieuw maar misschien iets te schatplichtig aan de voorgangers.

Het startpunt van fase II is het album ‘Beware’. Met een nieuwe mix van blues, soul en pop passen ze perfect in de muziek van eind jaren zeventig, qua niveau op lijn ligt met Van Morrison, Rickie Lee Jones of Bruce Springsteen. Een eigenzinnige streetsmart repertoire klaar voor grote hits en erkenning. De derde (en dus huidige) periode laat een groep zien wiens muziek bijna een genre op zichzelf vormt. Een doorleefde minimalistische sfeer direct tot de kern van het gevoel komt. Een sfeer die past bij de grote voorbeelden waarmee de carrière begon. Waarmee de cirkel rond is, de fans van vroeger zijn nu de iconen van nu.

Zelden heeft een Nederlandse band zo consequent een stijgende lijn laten zien wat betreft kwaliteit van muziek. Onbegrijpelijk dat een doorbraak naar een groot publiek uitbleef. Iets dat in dit jubileum jaar alsnog moet veranderen.

In het kader van deze verjaardag speelt de band tot en met mei op diverse plaatsen in Nederland, gaat dat zien!

Barrelhouse speelt sinds 1974 in ongewijzigde bezetting met Tineke Schoemaker (zang), Johnny LaPorte (gitaar), Guus LaPorte (gitaar), Han van Dam (piano), Bob Dros (drum) en Jan Willem Sligting (bas).

Barrelhouse yn Noardewyn Live #omropfryslan


Barrelhouse: 45 Years On The Road 1974 – 2019 bevat de volgende albums:

Barrelhouse (1975)
Who’s Missing (1976)
Hard To Cover (1978)
Albert Collins with The Barrelhouse Live (1979)
Beware…! (1979)
Got To Get Together (1981)
Fortune Changes (1994)
Time Frames (1998)
Walking In Time (2002)
Live (As Long As It Is, It’s Not What It Will Have Been) (2004)
Vintage Blues (2010)
Almost There (2016)

Website: Barrelhouse


Ook op Blues Magazine ...