Kenny Wayne Shepherd kondigt ‘Trouble Is…25’ aan

De volledige heropname van Kenny’s meest succesvolle album, vergezeld door een documentaire over de originele ‘Trouble Is…’ en een live-dvd opgenomen in The Strand Theatre in Shepherd’s geboorteplaats Shreveport, Louisiana

Trouble Is… 25 wordt verwacht op 2 december op Provogue Records/Mascot Label Group

album: Kenny Wayne Shepherd - Trouble Is...25

Vandaag kondigt de vijfvoudig Grammy-genomineerde gitarist Kenny Wayne Shepherd ‘Trouble Is…25’ aan, een top-to-bottom herinterpretatie van zijn doorbaak-album ‘Trouble Is…’, het album dat 25 jaar geleden de moderne blues nieuw leven inblies. Het album, dat verwacht wordt op 2 december via Provogue Records/Mascot Label Group (inclusief een bonustrack van een niet-uitgebrachte versie van Ballad of a Thin Man), zal vergezeld worden door een live-dvd, gefilmd in The Strand Theatre in Shepherds geboorteplaats Shreveport, Louisiana, welke is opgenomen bij de kick-off van zijn ‘Trouble Is…25 Anniverary tour,’ waar het album integraal gespeeld wordt. Met de aankonidging van deze release brengt Shepherd een lyric video uit voor ‘True Lies’, dat hij omschrijft als “the classic infidelity song.”

Bekijk de lyric video voor “True Lies”

Kenny Wayne Shepherd Band - TRUE LIES (25)

 

Geweldige nummers zijn niet in steen gebeiteld. Sinds hij van de bluesclubs in Louisiana naar de wereldwijde muziekscene schoot met het doorbraakalbum ‘Ledbetter Heights’ in 1995, gevolgd door zijn carrièrebepalende tweede album ‘Trouble Is…’ in 1997, heeft Shepherd die klassiekers elke avond op het podium in gewaagde nieuwe vormen gegoten. Geleid door de puls van het publiek, elke laatste noot levend in zijn handen, zijn de ‘Trouble Is…’-tracks altijd in beweging gebleven en nooit museumstukken geworden. Maar om een ​​kwart eeuw oud album een ​​tweede geboorte te geven is andere koek. Maar de multi-platina verkopende artiest keek vooruit en zag het 25-jarig jubileum van ‘Trouble Is…’ aan de horizon, en hij smeedde een gedurfd plan.

Om de connectie te maken tussen de hongerige 18-jarige gitarist die in 1997 bliksem ving en de nog steeds verkennende meestermuzikant, met een overdaad aan (levens)ervaring. Om de oude crew van de originele ‘Trouble Is…’-sessies in de Record Plant in Sausalito, Californië, bijeen te brengen en de tracklist opnieuw te lijf te gaan. En om zowel doorgewinterde fans als nieuwe luisteraars eraan te herinneren hoe dit album de moderne blues nieuw leven inblies.

“Een van de coolste dingen van het opnieuw opnemen van ‘Trouble Is…’ is om erachter te komen – of te verifiëren – hoe tijdloos dit album werkelijk is”, zegt Shepherd, die ook een triomfantelijke jubileumtour door de Verenigde Staten doet in 2022 en 2023 en Trouble Is… integraal speelt. “Ik ben zo trots op wat we hebben bereikt, en ook op het feit dat ik pas 18 jaar oud was toen ik het deed. Ik bedoel, ik had een ervaring met dit album waar de meeste muzikanten alleen maar van kunnen dromen. Van ‘Trouble Is…’ werden miljoenen exemplaren verkocht. Daar zit voor mij validatie in.”

Nadat de oren en ogen op Shepherd gericht waren na het sprankelende debuut ‘Ledbetter Heights’ uit 1995, bracht ‘Trouble Is…’ Shepherd halsoverkop in grote stappen voorwaarts. Dit waren nummers en opnames die niet uit een tiener hadden moeten komen, maar de bandleider stond schouder aan schouder met een ervaren studioband. De iconische Double Trouble-line-up (drummer Chris Layton, bassist Tommy Shannon en sleutelman Reese Wynans).

En hoewel hij zijn eigen zangstem nog moest vinden (toen, net als nu, verzorgt Noah Hunt de krachtige leadzang op ‘Trouble Is…) Shepherd’s vroegrijpe gitaarwerk was van een andere klasse dan de vervagende grunge-scene, het ene moment witgloeiend op originelen zoals Slow Ride of de instrumentale titelsong, het volgende moment in de voetstappen van Jimi Hendrix zelf op een puntige cover van ‘I Don’t Live Today’.

In de daaropvolgende 25 jaar – een periode waarin Shepherd nog eens zeven veelgeprezen solo-albums heeft uitgebracht, om nog maar te zwijgen over zijn all-star side-project The Rides, met Stephen Stills en Barry Goldberg – zijn er enkele aspecten van het herboren ‘Trouble Is …’ album onvermijdelijk gewijzigd. The Record Plant sloot zijn deuren in 2008 (de nieuwe sessies vonden plaats in The Village in Los Angeles en Nashville’s Ocean Way), terwijl Shannon zich terugtrok uit de muziekscene (hij is vakkundig vervangen door Shepherd’s vaste low-ender, Kevin McCormick).

“Afgezien van Tommy hebben we de hele crew weer bij elkaar gekregen, met Jerry Harrison die opnieuw co-produceert”, blikt de bandleider terug. “En in de studio voelde het alsof er geen tijd was verstreken. Als je goed samen speelt, speel je altijd goed samen. Het werkte toen en het werkte net zo goed deze keer. We leefde allemaal in één kamer. Dat is gewoon hoe ik het doe. Ik ben ouderwets. Mensen moeten in dezelfde ruimte zijn om samen muziek te kunnen spelen.”

Andere elementen van de heropname waren griezelig identiek, waarbij Shepherd exact dezelfde Fender ‘61 Stratocaster-en backline gebruikte uit eind jaren ’90. “Voor de versterkers had ik een van de allereerste Fender Blackface Twin-heruitgaven die ooit werd gemaakt. En toen had ik een Vibro-King – en die is niet echt meer gebruikt sinds ik die plaat voor het eerst opnam. Dus we hadden die twee versterkers en een Blackface ’64 Vibroverb. Ik had nog steeds alle originele pedalen die ik in ’97 gebruikte – een Uni-Vibe, een TS808 Ibanez Tube Screamer, een Klon overdrive, de Roger Mayer Octavia. Ik heb nog nooit iets weggedaan. Ik heb nog nooit iets verkocht. Dus als er iets rondzweeft dat ooit van mij was, is dat omdat iemand plakkerige vingers moet hebben gekregen?’

Uiteindelijk, zegt Shepherd, waren de details van zijn gear minder belangrijk dan de spirit. “Ik wilde niet dat ‘Trouble Is…25’ een chirurgisch proces zou zijn. Ik hou er niet van om over dingen na te denken. Ik wilde gewoon naar binnen gaan en de sfeer vastleggen. Er waren een aantal manieren waarop we deze nieuwe opname hadden kunnen benaderen. We hadden een honderd procent getrouwe reproductie kunnen doen. Of we hadden een volledige herinterpretatie kunnen doen.

De tijden veranderen. Artiesten evolueren. Muziekscènes komen en gaan. In 1997 werd het originele ‘Trouble Is…’ omarmd door een rock-‘n-roll-generatie die schreeuwde om iets substantieels, toen gefabriceerde pop zijn onverbiddelijke opkomst begon. “Een volledige kwart eeuw later – met gefabriceerde pop die de scepter zwaait en de mensheid zich een weg terugkrabbelt van een wereldwijde pandemie – staat de verwachting rond het herboren ‘Trouble Is…’-album en liveshows als een bewijs van een verzameling nummers die nog nooit zo opwindend, krachtig, onverschrokken eerlijk en onbeschaamd menselijk hebben geklonken.

“Tijdens de ‘Trouble Is…’-jubileumtour”, zegt Shepherd, “vertelde iedereen hoe dit album vandaag nog kon worden uitgebracht en nog steeds net zo relevant kon zijn als 25 jaar geleden. Het maken van dit album in 1997 was een monumentale prestatie. De nieuwe opname was voor mij een serieuze trip down memory lane. En ik ben nog steeds ontzettend trots op deze nummers…”

Shepherd zal dit najaar blijven touren ter ondersteuning van ‘Trouble Is…25’. Ga voor meer informatie en naar https://www.kennywayneshepherd.net/

Kenny Wayne Shepherd – ‘Trouble Is…25’

Track listing

1. Slow Ride
2. True Lies
3. Blue on Black
4. Everything Is Broken
5. I Don’t Live Today
6. (Long) Gone
7. Somehow, Somewhere, Someway
8. I Found Love (When I Found You)
9. King’s Highway
10. Nothing To Do With Love
11. Chase the Rainbow
12. Trouble Is…
13. Ballad of A Thin Man


Ook op Blues Magazine ...