The Cold Stares - Voices (album cover)

Format: CD, Vinyl, Digital
Label: Mascot label group
Release: 10 maart 2023

Tekst: Jos Verhagen

Sinds 2009 opereerde The Cold Stares als duo, gitaar en drums meer was er niet nodig op er op uit te trekken. Nu in 2023 is bij gitarist Chris Tapp en drummer Brian Mullins het gevoel gekomen dat, om een stap verder te kunnen zetten, de tijd daar was om er een bassist, Bryce Klueh, bij te nemen en als power trio verder te gaan. Een power trio en dat hoor je terug in dit album het klinkt zoveel meer volwassen. Wederom onder leiding van producer/engineer/mixer Mark Needham (Taj Mahal, The Killers, Imagine Dragons, Fleetwood Mac) maken the Cold Stares een reuze tap voorwaarts. In vergelijking met de vorige van de studio platen van The Cold stares hebben ze zich muzikaal door ontwikkeld. Wat gebleven is de karakteristieke sound met de stem en gruizige gitaarrifs van Chris Tapp en het vette drum werk van Brian Mullins maar door toevoegen van de bas en door gebruik te maken van wat meer keyboards klinkt het geheel een stuk volwassener.

Zoals in elk album van The Cold Stares knalt de openingstrack er gelijk in met het furieuze Nothing but the blues. Het was de eerste single van dit album. The rif in dit nummer doet denken aan Johnny Moore van de Brew. Naast deze vergelijking straalt dit album ook veel post grunge uit, een nummers als The Joy zou zo van de Stone Temple Pilots kunnen zijn. Met vet drum en baswerk is Lights out een puike track waar veel in tempo wordt gewisseld en Chris Tapp er lekker op los scheurt. De nummers van The Cold Stares bestaan vaak uit een sterke gitaar rif die wordt aangezet met straf drum ritme. Toch is er duidelijk meer te beleven neem het fantastisch It’s heavy; hier speelt de nieuwe bassist Bryce Klueh de hoofdrol, gelijk Flea van de Red Hot Chilli Peppers speelt hij met veel groove. Waiting for the rain, hier geeft Chris Tapp een sterk staatje zangkunst weg, wat ingetogener dan de rest een tof nummer. Thinking about you leaving again is heerlijke bluesrock met dito solo maar het heeft ook weer de post grunge feel.

Toch is het niet een en al rocken met The Cold Stares, Chris Tapp heeft meer te vertellen zoals in de indrukwekkend verstilde ballad Sorry, I was late, zichzelf begeleidend met een Wurlitzer piano, bezingt hij het gemis van een geliefde. In het als single uitgebrachte Throw that stone en het afsluitende the Ghost zingt hij solo over liefde en verlies, zonde en verlossing, hoop en spijt. Het zijn dit soort nummers die de transitie van The Cold Stares naar een trio, Chris Tapp de ruimte en de vrijheid geven die hij zocht.

The Cold Stares / Waiting For The Rain / Live from Firehouse Studio

 
Tracklist:
1. Nothing But The Blues 03:21
2. Come For Me 03:29
3. The Joy 03:45
4. Lights Out 02:29
5. Got No Right 02:48
6. Sorry I Was Late 03:47
7. Voices 03:11
8. Waiting On The Rain 03:57
9. Sinnerman 03:27
10. Throw That Stone 02:58
11. It’s Heavy 03:32
12. Thinking About Leaving Again 03:04
13. The Ghost 02:46

Website: https://www.thecoldstares.com/


Ook op Blues Magazine ...