Foto Album recensie: The Cinelli Brothers - Almost exactly

Format: CD, Vinyl, digital
Label eigenbeheer
Release: digital 27 januari 2024, CD Vinyl 3 mei 2024

Tekst: Jos Verhagen

De Cinelli Brothers, nemen stormender hand Europa in, overal waar deze band komt laten zijn een onuitwisbare indruk na. Het leidde zelfs tot een tweede plaats bij de International blues challenge in Memphis, het grootste blues muziek evenement voor opkomende bands.

Zonder zich zorgen te maken welk labeltje ze krijgen opgeplakt vinden The cinelli Brothers hun weg naar de podia, waarbij zij opvallen door hun verbazingwekkende behendigheid met stijlen en instrumenten. Tijdens hun optredens aarzelen zij niet om hun respectievelijke instrumenten uit te wisselen, zelfs tijdens een nummer. Hun fanbase wordt steeds groter.

Aan het ontstaan van de band staan broers Marco (gitaar, zang) en Alessandro Cinelli (drums, zang), naast deze twee broers maken Tom Jullian-Jones (zang, gitaar, mondharmonica) en bassist Stephen Giry (tevens gitarist en zanger) deel uit van The Cinelli brothers.
Hun muziek is een eigen mix van Amerikaanse muziek van blues en soul tot southern rock en country. Na drie veelgeprezen albums, “Baby Please Set Your Alarm” uit 2018, “Villa Jukejoint” 2021, en “No Country For Bluesmen” 2023 is hun vierde album Almost Exactly nu te beluisteren op de diverse platforms.

De funky opening “Last Throw Of The Dice” met zijn soulvolle orgel, mondharmonica en wah-wah-gitaar heeft stijlelementen van Stevie Wonder, trouwens “Leave It With You” dat daarop volgt ook zij het hier met een vleugje Temptations. Terwijl ze in hetzelfde idioom blijven, zijn “Dozen Roses” en “Lucky Star” pure sixties southern soul vol met blazers, het geheel in de lijn van Stax en Hi records. Nog steeds zuidelijk, maar dit keer in de voetsporen van de eerste Allman Brothers, benadrukt “Ain’t Blue But I Sigh” de southern accenten in de gitaarsolo.

Melodramatisch vervolgt het album halverwege met “Nobody’s Fool” dat de soundtrack van western film zou kunnen zijn. De gospel “Prayer” verscheen eerder, net als vier van de tracks, al op hun EP “Lucky Star ” maar waarin je de de 4 afzonderlijke stemmen kunt herkennen. Het bluesiest nummer op dit album “Making It Through The Night” wordt gemarkeerd door een vette mondharmonica en een heerlijk slide. ‘Don’t Need No Favor’ zou op een Doobie Brothers album niet misstaan hebben en zo putten de Cinelli Brothers uit de rijke scharkering van de Amerikaanse muziek. “Fool’s Paradise” leent zich voor een laatste keer om zuidelijke bluesrock accenten die de Cinelli brothers als een tweede natuur bezitten naar voren te brengen.

Met hun frisse kijk en en durf geven de Cinelli Brothers de blues, in wat door vele als een afgezaagde genre wordt gezien, een toekomst een nieuwe impuls. De twist die in hun live shows zit voelt je ook in het album Almost Exactly van The Cinelli Brothers, goed en gevarieerd.

The Cinelli Brothers - Prayer - Oxford Church Session

 
Tracklist:
1. Last Throw Of The Dice
2. Leave It With You
3. Dozen Roses
4. Ain’t Blue But I Sight *
5. Nobody’s Fool *
6. Prayer
7. Lucky Star
8. Making It Through The Night *
9. Don’t Need No Favor *
10. Fool’s Paradise *

De Cinelli Brothers tour in Nederland en Belgie.
15 maart Patronaat Haarlem, Netherlands
16 maart Parkstad Limburg Theaters Heerlen, Netherlands
17 maart Tivoli Vredenburg Utrecht, Netherlands
29 maart Groene Engel Oss, Netherlands
30 maart Heyhoef Backstage Tilburg, Netherlands
31 maart Oppe Reuver Blues Festival Reuver, Netherlands
4 april Spirit of 66 Verviers, Belgium
3 mei Moulin Blues 2024 Ospel, Netherlands
18 mei Schöppingen Blues Festival Schöppingen, Germany
19 mei Blues Peer 2024 Peer, Belgium
23 mei Blue Rooster Rotselaar, Belgium
25 mei Blues Aan Zee Festival Monster, Netherlands
14 juli Bospop Weert, Netherlands


Ook op Blues Magazine ...