Vrienden van Herman Live
met: Leif de Leeuw Band, Bluesmotel, La Grange Bluesrock-band, Blue Haze
De IJsbreker, Leusden
19 december 2009

>> “VRIENDEN VAN HERMAN LIVE” FOTO ALBUM << Door Fons Kersbulck

Vier bluesbands voor vier euro; waar kan je dat nog meemaken? In elk geval wel gisterenavond in de IJsbreker in Leusden, waar voor het derde opeenvolgende jaar “Vrienden van Herman Live!” werd gehouden. De avond was opnieuw georganiseerd door Herman Scholte, drummer van Blue Haze en een bevlogen bluesliefhebber. De van oorsprong rasechte Mokumer had voor die avond vier bands uitgenodigd.

– Leif de Leeuw Band
– Bluesmotel
– La Grange Bluesrock-band
– Blue Haze

Vier euro voor een avond die het veelvoudige daarvan waard was.

Bij aanvang moesten de bands lootjes trekken om de volgorde van optreden te bepalen. Elke band zou die avond twee maal aan de beurt komen en de nog jonge Leif de Leeuw-band mocht het spits afbijten. De presentatie tussendoor werd natuurlijk verzorgd door Herman, die normaliter bekent staat als een ware spraakwaterval, maar deze keer hield hij het kort. Opmerkelijk; zeker wanneer je Herman kent.

Leif de Leeuw Band

Voor de Leif de Leeuw Band was het het derde officiële optreden en gelijk ook hun beste. Het viel op hoe de band op zo’n korte tijd al gegroeid is naar een volwaardige samenstelling, aangevoerd door bandleider en gitarist Leif (14 jaar!). De band speelt covers, voornamelijk in het bluesrock-genre, maar doet dit met een geheel eigen sound en stijl. Gitarist Leif speelde op een werkelijk fenomenale wijze “Little Wing” van wijlen Jimi Hendrix, op uitstekende wijze bijgestaan door alle bandleden en vooral ook goed gezongen door zanger Bert IJzer. Duidelijk waren in dit nummer invloeden van Joe Bonamassa te horen met ook nog een vleugje Eric Johnson. Het publiek was er stil van, tot aan de laatste noot.

Leif de Leeuw Band (13)

Second in row was Bluesmotel, al lang geen onbekende band meer in de Nederlandse bluesscene en iets volkomen anders dan bluesrock. Samen met bluesmotel ging het publiek mee op reis naar het Chicago van vele decennia geleden. Bluesmotel speelt zowel eigen werk als covers van grootheden uit de cityblues, zoals Elmore James, Howlin’ Wolf, Little Walter en Muddy Waters. De viermans-formatie wordt aangevoerd door de sublieme vocals van zanger Kevin de Harde, die ook nog eens liet zien dat de bluesharp ook niet veel geheimen voor hem had. De band treedt frequent op in de lage landen, maar schroomt er ook niet voor om de grens over te steken.

Bluesmotel (5)

La Grange is een bluesrockband uit het zuiden van het land. De mannen uit Den Bosch en omgeving namen, behalve Brabantse gezelligheid, ook een pakket met stevige bluesrock mee. Ze spelen o.a. muziek van Gary Moore, Popa Chubby, Walter Trout, John Mayer en de great Stevie Ray Vaughan, maar wel op een geheel eigen en kenmerkende wijze. Ze treden op in het hele land en ook het volgende jaar gaan ze gelijk al goed van start met een thuiswedstrijd in de Groene Engel in Oss op 1 januari. Ook de bijdrage van La Grange maakte dit zo’n gevarieerde avond die het bezoeken meer dan waard was.

La Grange (4)

La Grange (8)

Blue Haze (blauwe nevel) is een bluesrockband die een tijdje geleden nog in een werkelijk nevelige situatie verkeerde. Door wat onderlinge meningsverschillen dreigde de band volkomen uiteen te vallen, maar zanger-gitarist Volkert Cats en drummer Herman Scholte dachten er niet aan om te stoppen. No way! Uiteindelijk wist de band twee nieuwe leden aan te trekken met de broertjes Vincent en Marijn Grondman (respectievelijk op gitaar en basgitaar). Moet gezegd worden dat de band met deze aanwinst absoluut gegroeid is.

Blue Haze (6)

Aanvoerder van de band is duidelijk Volkert Cats, die het geheel een extra cachet geeft door tussen de nummers door een babbel te maken richting publiek. Volkert kan overigens ook nog uitstekend overweg op het klavier, maar in deze band doet hij dit niet. De broertjes Grondman sprongen, als achtergrondzangers, de vocals van Volkert die avond ook nog heel aardig bij. Opmerkelijk detail: Vincent Grondman kan zowel links- als rechtshandig gitaar spelen, wat tamelijk uniek is.

Blue Haze (4)

Wanneer men zich door het publiek bewoog kon je voortdurend de enthousiaste en vooral positieve reacties van de mensen horen. Ongeveer 80 mensen hadden de moeite genomen om, ondanks het slechte en koude weer en de nog veel beroerder voorspellingen, naar de IJsbreker te komen. Een aantal die-hards hield het zelfs vol tot halftwee ’s nachts, toen de laatste noten van Blue Haze de zaal vulden. Ondanks dat er drie bluesrockbands op het podium stonden was de avond zeer gevarieerd, in het bijzonder door die telkens eigen en unieke stijl van de diverse bands en natuurlijk door de authentieke old-blues van BluesMotel. En dat voor 4 euro…..

Natuurlijk is het hier wel even op zijn plaats om de mensen van Licht- en Geluid van de IJsbreker te bedanken voor hun inzet. Dit was absoluut helemaal in orde en zonder hen zou de avond er toch anders uitgezien hebben.

Meer foto’s in het “VRIENDEN VAN HERMAN LIVE” FOTO ALBUM >>


Ook op Blues Magazine ...