14 mei 2014 – 14 mei 2019: vijf jaar ‘Pop-Up’ muziekzaal Heyhoef-Backstage.

‘The most surprising music venue under the rivers’.

Heyhoef-Backstage is het enige Live podium in stadsdeel Reeshof-Tilburg met maandelijks optredens van aansprekende acts in de genres soul-blues-rock en jazz. Veel gerenommeerde bands van nationale en internationale allure betraden reeds dit podium wat in mei 2014 startte als een experimenteel burgerinitiatief met 22 vrijwilligers in wijkcentrum de Heyhoef.
Bands als MY Baby, KING KING, Ana Popovic, Jan Akkerman, Julian Sas, King of the World en zelfs het Metropole Orkest betraden het podium. Inmiddels is Heyhoef-Backstage niet meer weg te denken tussen andere aanbieders in het culturele veld in Tilburg. Zelfs landelijk sluit dit podium gewoon aan bij bekende podia.
Heyhoef- Backstage is laagdrempelig en budget vriendelijk met aantrekkelijke entree- en consumptieprijzen. Het interieur van het wijkcentrum wordt voor de concertavonden compleet omgebouwd tot een echte muziekzaal ambiance. Prioriteit is het genieten van de muziek die een kwalitatief hoog gehalte biedt en bijzaak is dat het dan ook nog aangenaam vertoeven is in een relaxte sfeer.

Hoogtepunten
Als algemeen hoogtepunt van Heyhoef-Backstage kan genoemd worden de werkelijk blijmoedige reacties en inmiddels gegroeide betrokkenheid van een kerngroep van bezoekers en bewoners die zich met ons verbonden voelen en zich helemaal scharen achter de opgebouwde identiteit van dit muziek-initiatief. Van scepsis naar verbazing en lof. Mede door het lage verwachtingspatroon wat mensen hadden werd respect en reputatie opgebouwd. Constante aandacht voor verbeteren en optimaliseren van de ambiance, decoratie, podium en techniek, geluidskwaliteit en akoestiek, hospitality richting muzikanten, variatie in het programma, aandacht vragen en krijgen van de media.

Vliegwielwerking
Bij sommigen was de scepsis nogal groot toen aangekondigd werd met een muziekpodium georiënteerd op soul-blues-rock-americana t.b.v. de 40-plus doelgroep te starten in de Reeshof. Zeker omdat in Noord-Brabant al heel veel aanbod is. Er werd gekozen om meteen met de deur in huis te vallen en van meet af aan kwalitatief, aansprekende en tot de verbazing wekkende acts te komen zoals Pink Floyd naar de muziekclub te halen, de beste bluesband van Nederland ‘King of the World’ als seizoen opener en een uniek in Nederland optreden door Heritage Blues Orchestra met niemand minder dan Jan Akkerman als gastmuzikant. Na een vijftal van dit soort concerten was de toon gezet, zeker op kwalitatief gebied, maar ook kwantitatief bleek de aantrekkingskracht groot. Zowel bij Reeshof bewoners als ver daar buiten.

Dubbelconcerten
Aan werving, opbouw van imago, adverteren en om aandacht vragen werd met name in de beginperiode erg veel energie gestoken. Er moest immers van ‘niets’ tot ‘iets’ zien te komen als onbekende speler in het culturele veld in Tilburg waar met name vanuit de binnenstad erg veel aanbod en aandacht uitgaat. Een aantal jaren geleden werd sporadisch gestart met voorprogramma’s. Ook dit aanbod werd opzienbarend en een soort compensatie voor het feit dat de locatie slechts 1 x per maand gebruikt kan worden. De artiesten in het voorprogramma zijn vaak van een behoorlijk kaliber waardoor meer van ‘Dubbelconcerten’ gesproken kan worden. Bands als Zak Perry, Veldman Brothers, Mattanja Bradley, Stax Cats Guy Verlinde zijn bijvoorbeeld openers van zo’n concertavond. Heyhoef-Backstage heeft in Omroep Tilburg een vaste partner gevonden om maandelijks de concerten op te nemen en zowel voor- als hoofdprogramma van een uitgebreide reportages te voorzien.

Geen Bingo maar Blues
Met de komst van Heyhoef-Backstage in het aanbod van het wijkcentrum is gebleken dat deze locatie naast het traditionele aanbod van bingo en biljart meer en uitgebreidere mogelijkheden heeft. Een verbetering en mogelijke verbouwing van wijkcentrum Heyhoef wordt als een grote wens gekoesterd om tot een vast podium met meer mogelijkheden te komen.

Toekomstplannen.
Na 5 jaar draaien met een geweldige vrijwilligersgroep van 22 Reeshofbewoners is men in staat gebleken om aan te tonen dat een multifunctionele locatie zoals Wijkcentrum Heyhoef met veel inzet, creativiteit, doorzettingsvermogen en een passende aansprekende programmering gericht op de 40-plus doelgroep bestaansrecht heeft in een stadsdeel zoals Reeshof met 48.000 inwoners. De beperking van 1 x in de maand een concertavond organiseren is geen belemmering om inmiddels een bezoekers gemiddelde van 230 per concert te halen. Daar is menig muziekzaal in Nederland jaloers op. Deze maandelijkse formule kan wel eens de sleutel tot het succes genoemd worden. De maandelijkse opbouw en afbouw kost een gedeelte van de vrijwilligers veel fysieke inzet op een zaterdag Daarmee toont de behoefte naar een vaste ruimte met meer professionele mogelijkheden zich nog eens extra nadrukkelijk aan.
Al vanaf de start in 2014 is er in de Reeshof sprake van plannen voor een cultureel centrum met uitgebreide faciliteiten te gaan bouwen.. De stand van zaken nu anno 2019 is nog onduidelijk voor Heyhoef-Backstage. Indien een stand alone locatie niet tot de mogelijkheden behoort of nog langer op zich laat wachten zou het creëren van een vast podium in het wijkcentrum een perfect alternatief zijn. De bezoekersgroep heeft in vijf jaar tijd immers goed de loop naar het wijkcentrum gevonden, er is een positief imago opgebouwd bij publiek, pers, vrijwilligers en muzikanten.

Foto Vijf jaar ‘Pop-Up’ Muziekzaal Heyhoef-Backstage

The Only Female Deep Purple Tribute & Battle of the Hammonds.
Heyhoef-Backstage gaat gewoon voort op de ingezette weg met opzienbarende concerten organiseren. Zo zal 18 mei herdacht worden dat 5 jaar geleden met een geweldige Tribute act gestart is. Toen Pink Floyd en dat zal nu een Deep Purple Tribute zijn. Niet zo maar de minste! Strange Kind of Women, een Italiaans vijftal van gerenommeerde dames die de enige Female Tribute act van Europa vormen. In juni op zaterdag de 15 e zal niemand minder dan Lachy Doley, de Australische ‘Jimi Hendrix’ op Hammond en Whammy clavinet het dak er af blazen in de Heyhoef. Voorafgegaan door de ijzersterke Veldman Brothers, waarvan organist Bennie Veldman later op de avond ook nog een ondersteunende rol zal spelen met Lachy Doley. Lachy en Bennie spelen tegelijkertijd op twee Hammonds; Lachy speelt zijn solo’s op een Whammy Clav en Bennie begeleidt hem op zijn Hammond. Het nieuwe seizoen zal op zaterdag 21 september, net als vijf jaar geleden, weer geopend worden door King of the World. Dit maal met de nieuwe spraakmakende Belgische gitarist Stef Delbaere.

Gratis zomeravond-concerten.

Om het eerste lustrum een extra feestelijk tintje te geven zullen er in juni in de Reeshof vier extra gratis toegankelijke zomeravond concerten plaatsvinden op de binnenplaats van muziekcentrum Rewind in de Reeshof (Zuilichemstraat 1 – Koolhoven – nabij het station). Deze zullen op de vrijdagavonden georganiseerd worden met aansprekende bands zoals in onderstaand overzicht aangegeven.

Zaterdag 18 mei: Strange Kind of Women. (Italië) .
Vrijdag 7 juni: Rewind-Backstage met MINNESOTA (Thin Lizzy Tribute)
Vrijdag 14 juni: Rewind-Backstage met Dave Warmerdam Band
Zaterdag 15 juni: The Lachy Doley Group (Australië).
Vrijdag 21 juni: Rewind-Backstage met John Hayes (Mothers Finest) DOUBLEBLOOD
Vrijdag 28 juni: Rewind-Backstage met Almost Cocker (Joe Cocker Tribute)
Zaterdag 21 sept King of the World (sup-act Ramblin’ Dog)
Zaterdag 19 okt Detonics & Dynamite Blues Band
Zaterdag 16 nov Kat Riggins Bluesrevival (sup-act Blueshift)
Zaterdag 21 dec Jan Akkerman & Friends.

Meer info: www.heyhoef-backstage.nl


Ook op Blues Magazine ...