Alkmaar Blues Express 2011
Centrum Alkmaar
30 september, 1& 2 oktober

Tekst: Patrick Struijker Boudier

It’s here luv: the Alkmaar Blues Express. Hop on board and get ready for a bluesride you won’t forget. Yep, de Blues Express denderde afgelopen weekend Alkmaar binnen als een trein die zijn Ritalin vergeten was in te nemen. Drie dagen lang knalde de blues door de binnenstad en gutste de muziek in liters uit vrijwel elke porie van de stad.

Kun je de eerste keer dat je iets organiseert al bijna ten onder gaan aan je eigen succes? Een volmondig ja. Stampvol waren de kroegen in Alkmaar. Zelfs als ik twintig kilo was afgevallen, had ik er in het leeuwendeel van de kroegen met geen mogelijkheid meer ingepast. Veldman Brothers in de Notaris? Vanavond niet. Valerie de Ruiter & Ralph de Jongh in de Kleine Johannes? Sorry, vol. Dave Mchugh in Gunnery’s? Probeer het morgen nog maar eens.

Foto Verslag: Alkmaar Blues Express 30 september - 2 oktober 2011

Ongetwijfeld zorgde het prachtige weer (zon! blauwe lucht! warm!) voor de grote bezoekersaantallen, maar daarmee wordt het prettige aanbod van uitstekende bands ernstig tekort gedaan. Verbazingwekkend wat in krap een half jaar is neergezet door de organisatie. 60 bands in drie dagen verspreid over de hele stad en een scala aan ‘side activiteiten’ zorgden voor een vloedgolf van muzikale gezelligheid. En vrijwel alles was gratis toegangelijk. Vrijwel alles, want voor het optreden van Cuban Heels en Ralph de Jongh & Crazy Hearts vrijdag in Victorie moest entree betaald worden. Misschien dat dat verklaarde waarom het minder druk leek: waarom betalen als er talloze andere bands gratis optreden in de stad?

Foto Verslag: Alkmaar Blues Express 30 september - 2 oktober 2011

Alle bands die optraden reviewen doet ze geen recht. Natuurlijk verdienen ze het, maar de ruimte hier is simpelweg tekort om de passie en energie die ze van het (soms kleine) podium afknalden volledig weer te geven. Wolfpin bijvoorbeeld dat het winkelend publiek dusdanig van hun sokken blies met een overdonderde blues boogie dat men subiet nieuwe sokken kon gaan halen. Dave Mchugh die speelde als het illegale kind van Rory Gallagher en de Ierse pub met een scheurende set verplaatste van Alkmaar naar Dublin. De bezwete blues van BluesMotel die menig keer verstoord werd door bezoekers zonder pee patience (tja, dat krijg je als het podium vrijwel naast de wc is). De relaxte rockabilly blues van Born to Boogie. De bezetenheid van Ralph de Jongh die er een paar huiveringwekkende covers van de Stones uitschreeuwde. De stevige rockblues van Kubus & the Kingpins. De shuffleblues van oude rotten John the Revelator en de barblues van Twelve Bar Bluesband. De nog steeds jeugdige onbezonnenheid en het blueslef van de Rhyhtm Chiefs.

Foto Verslag: Alkmaar Blues Express 30 september - 2 oktober 2011

Ik kan alleen maar zeggen dat het me af en toe duizelde van wat er aan blues van het podium afgeramd werd het soms verbijsterende maar meestijds enthousiaste publiek in. Zelden ook zo’n grote concentratie van geweldige bands gezien. 

Alkmaar Blues Express is zeker voor herhaling vatbaar. Marianne Dekker, algemene coördinator van de Blues Express, kijkt in ieder geval terug op een zeer geslaagd evenement. Is het allemaal gejuich en polonaise? Nah, hier en daar zijn er punten voor verbetering vatbaar. Een toegangelijkere website bijvoorbeeld met een duidelijke plattegrond van de kroegen. En nog meer kroegen erbij betrekken, misschien zelfs meer podia in de buitenlucht. Nu waren er helaas wat ‘ witte vlekken’  in de stad waar niets georganiseerd werd en dat zorgde voor een wat kale bedoening. Maar ach, dat zijn logistieke punten en zegt niets over de geweldige sfeer en de topbands.

Foto Verslag: Alkmaar Blues Express 30 september - 2 oktober 2011

I was a happy man toen ik de Alkmaar Blues Express train weer naar huis nam. En de organisatie heeft absoluut alle reden om ook happy te zijn. Volgend jaar weer, no doubt!

Website:  www.alkmaarbluesexpress.nl


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.