THE COMMONERS STELLEN ZICH VOOR

Liefhebbers van energieke southern rock, blues en roots werden afgelopen november blij verrast met de release van ‘Find A Better Way’, het laatste album van The Commoners, een getalenteerd en bevlogen viertal afkomstig uit Canada. De single ‘Fill My Cup’ was al kort daarvoor als visitekaartje afgegeven maar ook de resterende acht zelfgeschreven tracks bleken de nieuwsgierigheid te prikkelen bij iedereen die bands als The Black Crowes, Allman Brothers, Blackberry Smoke en Rival Sons een warm hart toedraagt. BluesMagazine zocht contact met de band voor een eerste kennismaking…

The Commoners - Press Photo by John Stewart

Tekst: Jeroen Bakker / Foto’s: John Stewart

“De kennismaking met de muzieksoorten die het uiteindelijke geluid van The Commoners hebben bepaald zijn als het ware vanzelf onze kant opgekomen”, aldus Adam Cannon, de drummer van de band, wanneer we hem vragen hoe een stel muzikanten uit Toronto met deze muziek in aanraking komt. “We hebben altijd al een obsessieve liefde gehad voor de rock uit de jaren zeventig en de revival die er in de jaren negentig volgde zoals wij die mochten meemaken. Dit alles heeft ons geholpen om onze muzikale instincten vorm te geven en gestimuleerd om onze eigen muziek te schrijven en uit te voeren.”

Dat de vier ooit eens in de muziekwereld zouden belanden stond al op jonge leeftijd vast. “Ik was tien jaar toen ik werd meegenomen naar een optreden van The Guess Who en hoewel ik mij er niet veel meer van kan herinneren, the thing I remember most was the overwhelming smell of pot, wist ik wel dat ik ook eens op zo’n groot podium wilde staan. Onze ouders hebben ons altijd gestimuleerd om muziek te maken. Hun geduld werd wel op de proef gesteld. Bedenk eens hoe het is om iemand urenlang achter elkaar heel fanatiek op een drumstel te horen oefenen of lange tijd te moeten luisteren naar de beginselen van een aankomend gitarist die nog nauwelijks zijn snaren kan stemmen ”. Veel tijd werd doorgebracht in het oefenhonk en diverse schoolbandjes waarin de vaardigheden getoond konden worden. Het kon muzikaal gezien nog alle kanten op. “Ik zat op de basisschool, Grade 7, en was twaalf jaar oud toen ik voor de eerste keer op een podium stond om muziek te maken. Het zal een talentenshow geweest zijn. We kenden elkaar nog niet, maar als we dat wel deden dan weet ik zeker dat we toen al bij elkaar waren gekomen om samen te spelen.”

De band heeft het afgelopen jaar grote stappen gemaakt, er zijn hoge verwachtingen gecreëerd met de release van ‘Find A Better Way’ en er is in diverse landen over de wereld een stevige basis gelegd voor een mooie toekomst. De samenwerking met Kevin Shirley, de man die eerder de knoppen beroerde bij Joe Bonamassa, Black Crowes, Beth Hart en Iron Maiden, kan daar best eens goed bij van pas komen. “We zijn erg blij met zijn bijdragen aan het album. Het is een positief iets dat voorkomt uit de periode van de pandemie. Zelfs hij merkte de gevolgen ervan en bleek plotseling iets meer tijd over te hebben. Daar hebben wij optimaal van kunnen profiteren. Vanuit zijn studio in Australië is hij aan het werk gegaan met onze muziek. Hij bracht het pas echt tot leven. Die man is werkelijk een legende.”

De stempel van Shirley is duidelijk te horen in de titeltrack, een ijzersterk nummer dat volgens Adam op nogal spontane wijze is ontstaan. “Het kwam als het ware simpelweg ‘aanwaaien’. Ross, onze lead-gitarist, liet ons in de controlekamer een nieuwe riff horen die hij zojuist had bedacht en plotseling ging iedereen ermee aan de slag. Chris, de zanger, kwam al direct met een sterke melodie en teksten. Op het moment dat hij “If I scream at the top of my lungs” inzette, wisten we dat we op het juiste spoor zaten en toen hij vervolgens ook nog met het refrein kwam wisten we meteen dat we daar naar op zoek waren.” De muziek van The Commoners bevat veel autobiografische elementen. “Vaak ontstaan onze liedjes uit een persoonlijke situatie, een gevoel of ervaring. Situaties die jij of ik meemaken in het dagelijkse leven. Ook proberen we de toestand van de wereld of mensen die dicht bij ons staan te kanaliseren. Het moet toch ooit eens keer lukken om met zijn allen samen te kunnen leven onder normale omstandigheden? We proberen ons te verplaatsen in onze luisteraar en hopen dat die daar iets van zichzelf in herkent. Het muzikale pad dat we bewandelen is al lang geleden gelegd door grote bands als Black Crowes en The Allman Brothers. Zelf luisteren we graag naar bands als Tedeschi Trucks, Blackberry Smoke, Rival Sons en artiesten als Marcus King of Lukas Nelson.”

The Commoners

“Nu de band echt van de grond is gekomen kun je wel spreken over een jongensdroom die is uitgekomen. Hier fantaseerden we al op vroege leeftijd over. Hier doe je het allemaal voor, ook al valt het soms niet mee en zijn er wel degelijk momenten waar de twijfel toeslaat maar dat weegt niet op tegen de prachtige ervaringen en avonturen die we beleven en dat mogen doen wat we altijd al zo graag wilden. Daarnaast kom je ook nog eens op de coolste plaatsen in de wereld.” De afgelopen tournee heeft zijn verwachtingen duidelijk overtroffen. “Het was als groep onze eerste keer in Europa en we kunnen nu al niet wachten op de volgende optredens die we hier kunnen doen. Het publiek reageerde superpositief op onze muziek en je merkt duidelijk dat er een beweging actief is die heel erg open staat voor de muziek die wij maken. Er zijn vriendschappen gesloten en goede contacten gelegd voor een langdurige relatie. Je merkt dat dit ook in Canada wordt opgemerkt. Je dient je eerst ergens anders te bewijzen en vervolgens zie je dat men opkijkt en kijkt wat er gaande is. Dat is zoals het hier werkt. Ook in de US lijkt het balletje te gaan rollen en er wordt nu gekeken naar de mogelijkheden voor een tournee in Noord-Amerika.”

In de afgelopen jaren is de bezetting ontstaan zoals we die nu kennen met Adam op drums, zanger/gitarist Chris Medhurst, bassist Ben Spiller en Ross Hayes Citrullo in de rol van lead-gitarist. Regelmatig wordt er uitgebreid met toetsenist/vriend Miles Evans-Branagh.

De zangeressen die te horen zijn op het album zijn Chantal, Tash en Shezelle. “Chantal is een vriendin van Ross en Tash en Shezelle zijn een vocaal power-duo uit The Arkells die momenteel veelgevraagd zijn in Toronto bij grote acts. Ze zullen niet aanwezig zijn tijdens onze tournee. We houden het voorlopig bij een bezetting van vijf man maar in de toekomst willen we zeker graag kijken of het mogelijk is om op het podium uit te breiden.”

The Commoners zijn op dit moment al weer druk bezig met het schrijven van nieuw materiaal voor het volgende album. “We hebben al een behoorlijk aantal nieuwe tracks die we in het voorjaar hopen te kunnen presenteren wanneer we terugkeren in de UK tijdens een co-headline tour met Troy Redfern. Het doel is om voldoende materiaal te schrijven voor een volledig album. Wanneer we daarna terugkeren gaan we ze opnemen in de studio en zullen ze verschijnen op het vervolg van ‘Find A Better Way’. We kijken er bovendien heel erg naar uit om de festivals te bezoeken in de zomer van 2023.”

Find A Better Way’ is 4 November 2022 uitgebracht via het Gypsy Soul Records Label

Website Artiest: www.thecommoners.ca


Ook op Blues Magazine ...