Southern Bluesnight 2024
zaterdag 16 maart 2024
Parkstad Limburg Theater Heerlen
Burg. van Grunsvenplein 145
6411 AS Heerlen

Info + Tickets

Zaterdag 16 maart viert Parkstad Limburg Theater de blues tijdens de 26ste editie van de Southern Bluesnight. Het festival haalt sinds 1997 onder de bevlogen leiding van stichting Southern Blues Promotion het neusje van de internationale blueswereld naar Heerlen. De line-up van deze 26ste editie is er een waar menig muziekliefhebber zijn vingers bij aflikt. Met headliners als de Canadese bluesgigant Matt Andersen, de Soul Blues van Tad Robinson, de top van de Europese blues én klinkende namen uit eigen land presenteert de 2024-editie de crème de la crème van de blues van dit moment. We geven je alvast een voorproefje.

Southern Bluesnight 2024 (poster)

Matt Andersen (CND) heeft fans over de hele wereld veroverd met zijn krachtige stem en gitaarspel. Zijn authentieke benadering van de bluesmuziek, vermengd met rock- en soul-invloeden, maakt hem een sensatie op het podium. Wij zijn ontzettend trots dat we deze legende kunnen verwelkomen op de 26ste editie van Southern Bluesnight. Verwacht een optreden vol rauwe emotie en ongeëvenaarde muzikaliteit.

Tad Robinson (USA) is een van de grootste stemmen in de moderne soul blues. Vanuit zijn roots in NYC en zijn muzikale opvoeding in Indiana en Chicago, heeft hij met zijn unieke bluesstijl (o.a. voor Severn label en Delmark Records) maar liefst 10 Blues Music Awards-nominaties behaald. Robinson toert veel in de Verenigde Staten en heeft opgetreden op de belangrijkste internationale bluesfestivals in meer dan 20 landen wereldwijd. Hij is de top!

The Reverend Shawn Amos (USA) zorgt net zoals Robinson voor een frisse soul-wind in de blues. Eind 2023 bracht hij met zijn single Revelation een voorproefje van zijn nieuwe album Soul Brother No. 1 dat dit jaar verschijnt: “10 funk-inspired joyful Blues songs filled with love, hope, and concern for all brothers & sisters”, belooft Amos op zijn website.

Dat je voor goede blues niet per se uit het zuiden van de Verenigde Staten of Chicago hoeft te komen, bewijzen de Europese acts op het affiche.

The Cinelli Brothers (UK) wonnen in 2022 de UK Blues Challenge. Deze vierkoppige band uit Londen rond de broers Marco en Alessandro Cinelli werd meteen uitgeroepen tot de beste bluesband in de UK. De broers zijn een voorvechter van de nieuwe generatie gepassioneerde muzikanten die hun liefde voor authentieke Blues, Soul, R&B delen met het publiek.

Kitty Liv (UK) heeft van jongs af aan muziekliefhebbers over de hele wereld weten te boeien. Ze was mede-frontvrouw van de familieband ‘Kitty, Daisy & Lewis’, die meer dan een kwart miljoen platen heeft verkocht. Als songwriter, producer en multi-instrumentalist laat Kitty zich inspireren door muzikale grootheden als Erykah Badu, D’Angelo, Stevie Wonder en Howlin’ Wolf. Dit vertaalt zich naar een indrukwekkende verzameling persoonlijke nummers die diep geworteld zijn in soul, gospel blues en rock-‘n-roll. Momenteel werkt ze aan haar debuutalbum als solo-artiest.

B.B. & The Blues Shacks (DE) zorgt voor de meer old school blues in het programma. Deze band rond de broers Michael en Andreas Arlt geldt als de Duitse Cuby + Blizzards.

Meena Cryle & The Chris Fillmore Band (AUT) brengt een unieke mix op het podium van blues tot ballads, van soul tot rock, en van gospel tot country. Een van de trouwe fans van Cryle en Fillmore is de legendarische producer Jim Gaines (John Lee Hooker, George Thorogood, Stevie Ray Vaughan, Devon Allman).

Ruim baan voor Nederlands bluestalent

De Nederlandse blues is tijdens de Bluesnight goed vertegenwoordigd op de Juke Joint Stage met het Robbert Duijf trio, Subterranean Street Society, La Ratte en The Square Keys.

Robbert Duijf wist het met zijn mix van pure delta-blues, Brits-Amerikaanse folk en gospel-blues in 2019 te schoppen tot winnaar van de Dutch Blues Challenge (DBC) en halve finalist van de International Blues Challenge in Memphis 2020. In 2023 won hij de DBC opnieuw. Zijn gitaarspel is toegewijd en laat finger picking blues horen in open en standaard tuning aangevuld met veel slide werk. Eenvoudig, puur en gedreven. Hij speelt tijdens de Bluesnight met zijn trio.

Subterranean Street Society brengt rauwe folk-grunge met een poëtisch randje naar het festival. Dit trio verwerkt verschillende muziekstijlen in hun songs, met duidelijke invloeden van indie, folk, grunge en rock. Reken op vuige riffs, sleazy swamp en uptempo vocal-rants.

La Ratte is een energieke two-piece band waar de liefde voor vuige blues vanaf druipt. Stevige gitaar-riffs, stuwend drumwerk en vettig dialect uit Noord-Limburg. Hun energieke mix van Texas blues, hypnotiserende Mississippi country groove en broeierige Louisiana swamp pop is goed voor een knallende show.

The Square Keys won in november 2023 de BRULcontest en daarmee de plek als festivalopener op het affiche van The Southern Bluesnight 2024. De BRULcontest is een Limburgse blues talentenjacht georganiseerd door de Stichting Southern Bluesnight. Jaarlijks doen daar 10 tot 20 bands aan mee. The Square Keysspelen ‘homegrown blues’. Ze bouwen en doen alles zelf, spelen nummers aan elkaar en door elkaar, gooien op subtiele wijze het ritme om en maken graag een mash up van verschillende stijlen. Dit zijn de ingrediënten voor een speelse en verrassende act die live worden vastgelegd in visuals, die weer worden uitgedeeld aan het publiek. “Er gebeuren veel verschillende dingen, dus er is veel te zien op het podium”, aldus de BRUL-jury over deze originele act waarmee The Square Keys de toon zetten voor de 26ste editie van het grootste indoor bluesfestival van het zuiden.


Ook op Blues Magazine ...