Rhythm & Blues Night
Zaterdag 11 mei 2024, 16.00 uur
SPOT/De Oosterpoort, Groningen

Ticket: € 59,60 (incl. servicekosten)
Programma en tickets via https://www.spotgroningen.nl/events/rhythm-blues-night/programma/

Rhythm & Blues Night 2024 Line-up

De complete line-up van de Rhythm & Blues Night:
WALTER TROUT | DANNY VERA | BETTYE LAVETTE | ELI PAPERBOY REED | JAVA WEBSTER | THE SEATSNIFFERS | EDDIE 9V | ELLES BAILEY | JERRY LEGER & THE SITUATION | D.K. HARRELL | BARRELHOUSE | KITTY LIV | BAB L’ BLUZ | THE WARNER E. HODGES BAND | SUGARMILL SLIM | GUMBO KINGS | MUIREANN BRADLEY | LEDFOOT | CHRIS CORCORAN | REVEREND PEYTON’S BIG DAMN BAND

TIJDSCHEMA RHYTHM & BLUES NIGHT 2024

Bekijk hieronder het tijdschema of DOWNLOAD hem als PDF.

TIJDSCHEMA RHYTHM & BLUES NIGHT 2024

Update 11 april 2024

DE LAATSTE NAMEN VOOR DE RHYTHM & BLUES NIGHT ZIJN BEKEND!

De Rhythm & Blues Night komt opnieuw met een aantal mooie toevoegingen aan de line-up van het festival. Elles Bailey, Bab L’ Bluz en Gumbo Kings sluiten zich op zaterdag 11 mei aan bij het rijtje indrukwekkende namen. Daarnaast zal DJ Voodoo Petrol deze avond zijn plaatjes gaan draaien. Met deze nieuwe aankondiging is de line-up voor het festival rond.
Klik hier voor het volledige programma.

ELLES BAILEY

Elles Bailey baande zich de afgelopen jaren een weg naar de voorhoede van de Britse blues- en rootsscene. In 2022 verscheen haar derde album, Shining in the Half Light, waarop ze blues besprenkelt met een mix van soul, rock, gospel en americana. Een kunstje dat ze eerder liet horen op haar eveneens bejubelde en prijswinnende voorgangers Wildfire (2017) en Road I Call Home (2019). Voor 2024 staan er een livealbum en een nieuwe studioplaat in de planning.

BAB L’ BLUZ

Het in 2018 in Marrakesh opgerichte Bab L’Bluz brengt een meeslepende, in het Arabisch gezongen mix van blues, rock, funk en traditionele muziek uit Marokko, zoals gnawa en chaabi. In 2022 stond het Frans-Marokkaanse viertal op Lowlands, vorig jaar was de groep te gast tijdens Colors of MENA. Begin mei verschijnt het nieuwe album Swaken, opvolger van het internationaal lovend ontvangen Nayda! uit 2020.

GUMBO KINGS

Gumbo Kings is een vijfkoppige alligator die uit de Nederlandse moerasdelta komt gekropen, om zich met ruige soul & rhythm-and-blues naar de podia te vreten. In 2019 waren ze de meest geboekte band van Popronde, begin 2020 stond het vijftal op het NPO Soul & Jazz podium op Noorderslag. Live voeren de Gumbo Kings je mee in de sfeer van een chique nachtclub, waar het feestje langzaam tot een kookpunt wordt gebracht.

Update 20 maart 2024

DANNY VERA, JAVA WEBSTER EN MEER NIEUWE NAMEN VOOR DE RHYTHM & BLUES NIGHT!

The Rhythm & Blues Night komt met een aantal mooie toevoegingen aan de toch al indrukwekkende line-up van het festival. Zo komen Danny Vera, Java Webster, Eddie 9V, Chris Corcoran en The Warner E. Hodges Band op zaterdag 11 mei ook naar De Oosterpoort in Groningen, waar eerder al bekend werd dat o.a. Walter Trout, Bettye Lavette, Eli ‘Paperboy’ Reed en vele anderen hun opwachting zullen maken. Helaas heeft het eerder aangekondigde The War & Treaty aan moeten gegeven wegens onvoorziene omstandigheden deze editie toch niet te kunnen komen.

DANNY VERA

Afgelopen najaar verscheen Danny Vera’s album DNA, waarop de Zeeuwse zanger, muzikant en songwriter terugkeert naar zijn bakermat, met songs die hun wortels hebben in de Amerikaanse rootsmuziek van weleer. Solide nummers, variërend van klassieke Danny Vera-ballads tot frisse, uptempo rock-‘n-roll. Op 11 mei staat hij op de R&B Night.

JAVA WEBSTER

Java|Webster is de naam van een nieuw album dat geschreven en geproduceerd is door gitarist Erwin Java en zanger/gitarist Sean Webster. De twee kennen elkaar van de theatervoorstelling The Sound of the Blues & Americana en hadden meteen een muzikale klik. Het resulteerde in een geweldig album, met tien songs, variërend van ballads, bluesrock en hier een daar een vleugje soul. Ben je een sucker voor het betere gitaarwerk, dan moet je dit zeker gaan zien.

CHRIS CORCORAN

Gitarist Chris Corcoran en zijn musici vormen samen een van de weinige volledig instrumentale Britse bluesacts. Muzikaal beweegt Corcoran zich vooral in de hoek van de vroege jump- en swingblues. Zijn laatste drie albums, Blues Guitar Grooves (2017), Coolerator (2020) en Inferno (2021) werden allemaal uitgeroepen tot Best Instrumental Album door het invloedrijke Amerikaanse Blues Junction Productions.

THE WARNER E. HODGES

Warner E. Hodges maakt in de jaren tachtig en negentig furore met de cowpunkpioniers van Jason & The Scorchers, tot die band er rond 2010 mee stopt. Rond die tijd begint hij zijn eigen band: The Warner E. Hodges Band. Met Ben Marsden op gitaar, Jason Knight op bas en Shane Dixon op drums heeft hij muzikanten om zich heen die in staat zijn om van Black Sabbath naar Merle Haggard te gaan en terug naar AC/DC.

EDDIE 9V

In 2023 verscheen Capricorn, het derde album van Eddie 9V en het tweede dat hij uitbracht bij het beroemde Ruf Records. Een plaat die werd opgenomen in de legendarische Capricorn-studio’s in Macon, Georgia, waar iconen als The Allman Brothers, Otis Redding, Percy Sledge kind aan huis waren. Het resultaat is een album boordevol soul en blues, dat de sfeer van het zuiden ademt. Elf nummers die je meevoeren naar het eind van de jaren zestig en die tegelijk verre van gedateerd klinken.

Update 1 februari 2024

Nieuwe Namen Rhythm & Blues Night 2024

Het jaarlijkse festival Rhythm & Blues Night kondigt vandaag nieuwe namen aan voor de 32e editie. Onder meer de Amerikaanse soulzangeres Bettye LaVette en de blues- en funkartiest Eli ‘Paperboy’ Reed betreden op zaterdag 11 mei het podium in Groningen. Ook Jerry Leger & The Situation, Sugarmill Slim en Muirrean Bradley zijn vandaag bevestigd voor het festival.

Voor liefhebbers van blues en aanverwante muziekstijlen is de Rhythm & Blues Night vaste prik op de agenda vanwege de goede sfeer en fijne selectie artiesten uit de internationale blues, roots en rhythm ‘n’ blues scene. Eerder kondigde het festival Walter Trout, The War and Treaty, The Seatsniffers, D.K. Harrel, Barrelhouse, Kitty Liv, The Reverend Peyton’s Big Damn Band en Ledfoot al aan voor de komende editie in De Oosterpoort.

Kaarten voor het Groningse festival zijn te koop via de website van organisator SPOT Groningen en rhythmbluesnight.nl

Concertfoto Bettye LaVette

BETTYE LAVETTE

Bettye LaVette scoorde in de jaren zestig en zeventig een aantal bescheiden hits, maar het duurde tot 2005 voor ze echt doorbrak met het album I’ve Got My Own Hell To Raise. Sindsdien is de Amerikaanse souldiva niet meer uit de spotlights verdwenen. Eind januari werd ze 78, maar nog steeds maakt LaVette diepe indruk met haar machtige stem. Een stem waarmee ze de soul, blues, funk, rock en gospel uit haar tenen haalt en de pannen van het dak zal zingen.

ELI ‘PAPERBOY’ REED

“Vintage muziek door een jonge man met een oude ziel.” Zo omschreef Blues Magazine in 2019 de muziek van Eli ‘Paperboy’ Reed. Al sinds zijn debuutalbum Sings ‘Walkin’ and Talkin’ and Other Smash Hits (2004) trakteert de Amerikaan de wereld op een mix van rock-‘n-roll, rhythm and blues en vintagesoul. In 2022 verscheen Down Every Road, een eerbetoon aan countrylegende Merle Haggard waarop country en soul op krachtige wijze samenkomen.

JERRY LEGER & THE SITUATION

Afgelopen november opende Jerry Leger het TakeRoot festival, kort daarvoor verscheen zijn nieuwe album Donlands, een hoogtepunt in de toch al imposante carrière van deze Canadese klasbak. Eigentijdse tracks worden afgewisseld met nummers die herinneringen oproepen aan de grote singer-songwriters uit de jaren 70. “Andermaal meesterlijk”, schreef Written in Music. Alle reden dus om de man op de Rhythm & Blues Night opnieuw live te gaan bekijken.

SUGARMILL SLIM

Sugarmill Slim haalt inspiratie uit de ongeremde blues van artiesten als Papa Lightfoot, William Clarke en James Cotton, maar ook bij de glamrockhelden uit de jaren zeventig, zoals David Bowie, Iggy Pop en T. Rex. Hoe dat klinkt hoor je op zijn in 2021 verschenen titelloze debuutalbum. Al bij het eerste nummer van de plaat, Just To Be With You, stort Slim een portie rauwe, onversneden blues over je uit en laat hij met zijn ruige mondharmonicaspel en zang horen hoe je als bluesman anno 2024 nog lekker oldskool kan klinken.

MUIREANN BRADLEY

Muireann Bradley was dé sensatie op Jools Hollands Annual Hootenanny, het muziekprogramma waarmee de BBC al sinds 1993 het nieuwe jaar inluidt. Met een perfecte uitvoering van de bluesklassieker Candy Man van Reverend Gary Davis sleepte de 17-jarige Ierse een uitbundige staande ovatie van het studiopubliek in de wacht. Op haar in december verschenen debuutalbum I Kept These Old Blues legt Bradley zich vooral toe op blues, folk en country uit de eerste helft van de vorige eeuw. Denk aan namen als Mississippi John Hurt, Blind Lemon Jefferson, Robert Johnson en Elizabeth Cotten.

Update 29 november 2023

Eerste Namen Rhythm & Blues Night 2024!

Walter Trout en The War and Treaty prijken bovenaan het affiche waarop de eerste namen voor de 32e editie van de Rhythm & Blues Night vermeld staan. Het zijn smaakmakers tussen de vele topacts die zaterdag 11 mei naar het Groningse festival in De Oosterpoort toekomen. Voor liefhebbers van blues en aanverwante muziekstijlen is de Rhythm & Blues Night vaste prik op de agenda vanwege de goede sfeer en fijne selectie artiesten uit de internationale blues, roots en rhythm ‘n’ blues scene. Ook The Seatsniffers, D.K. Harrell, Barrelhouse, Kitty Liv, The Reverend Peyton’s Big Damn Band en Ledfoot zijn vandaag bevestigd voor het Groningse festival. Meer namen zullen volgens organisator SPOT Groningen snel volgen.

De kaartverkoop voor het festival start vrijdag 1 december om 12:00 uur via de website van SPOT Groningen en rhythmbluesnight.nl

Rhythm & Blues Night 2024 (poster)

WALTER TROUT

Gitarist Walter Trout speelde met giganten als Canned Heat, John Lee Hooker en de legendarische John Mayall’s Bluesbreakers. Sinds 1989 doet hij het op eigen kracht. Orkaankracht, mogen we wel zeggen, want deze blueslegende blaast met zijn waanzinnige gitaarspel iedereen van het podium. In 2017 stond Trout als onbetwiste headliner op het affiche van de Rhythm & Blues Night. Zijn in 2022 verschenen dertigste (!) soloalbum Ride is een mooie reden om dat opnieuw te doen.

THE WAR AND TREATY

The War and Treaty – Michael Trotter Jr. en Tanya Trotter – leverde in 2018 met Healing Tide een geweldige debuutplaat af. Elf warmbloedige songs variërend van soul, blues, gospel, rhythm & blues tot country en zelfs een vleugje rock, gebracht met zoveel passie en energie dat herinneringen aan het legendarische duo Ike & Tina Turner als vanzelf voorbijflitsten. In 2023 verscheen het derde album van dit enorm getalenteerde koppel, Lover’s Game.

THE SEATSNIFFERS

The Seatsniffers zette jarenlang de podia op z’n kop met een brute mix van rock-‘n-roll, rhythm & blues, rockabilly, soul, blues en ska. Tot het in 2012 ineens gedaan was. Ruim tien jaar bleef het stil, maar sinds hun uitverkochte show in De Roma (Antwerpen) in april 2023 gaan de Belgische rockabilly-iconen weer ouderwets los. Korte, maar ijzersterke songs, kick-ass riffs, een paar liter bier en een overdosis rock-‘roll!

D.K. HARRELL

Zanger en gitarist D.K. Harrell is misschien wel de snelst rijzende ster binnen de bluesscene. Op 24 april wordt hij 26, maar als je hoort hoe hij op zijn debuutalbum The Right Man de Chicago-blues van nieuw vuur voorziet, zou je denken dat hij al jarenlang meedraait. Zijn gitaarspel roept herinneringen op aan helden als Freddie King, Albert Collins en vooral B.B. King. “D.K. Harrell is de toekomst van de blues, onthoud deze jongeman.” (Blues Magazine)

BARRELHOUSE

Na exact vijftig jaar – in dezelfde bezetting! – heeft Barrelhouse besloten dat het mooi is geweest. In 2024 brengen ze een knallend slotakkoord en tijdens hun afscheidstournee komt de band uiteraard langs op de Rhythm & Blues Night. Hun allerlaatste gig in Groningen biedt een set van ziedende blues, kleine nummers en alles daartussenin, met als rode draad de intrigerende en warme stem van Tineke Schoemaker.

KITTY LIV

De in Londen geboren songwriter en producer Kitty Liv liet met haar ouders, broer en zus al op jonge leeftijd van zich horen. Kitty, Daisy en Lewis debuteerden in 2008 met een goed ontvangen, gelijknamig album. Op dit moment werkt Kitty aan haar solodebuut. De vooruitgeschoven post, de EP The River That Flows, liet al horen wat we mogen verwachten: een mix van R&B en soul, waarin invloeden resoneren van artiesten als Amy Winehouse, Erykah Badu, D’Angelo, Al Green en Howlin’ Wolf.

THE REVEREND PEYTON’S BIG DAMN BAND

Bluesdominee Reverend Peyton wordt gezien als de beste fingerpicker uit het circuit. Met zijn vrouw Breezy Peyton op washboard en drummer Max Senteney borduurt hij op meer dan energieke wijze voort op de erfenis van mannen als John Lee Hooker en R.L. Burnside. Hun meest recente plaat, Dance Songs for Hard Times uit 2021, werd weliswaar geschreven tijdens de coronapandemie, maar is allesbehalve een deprimerende plaat. Voor de opnames werd gebruikt gemaakt van de beste technologie die voorhanden was… in 1950. “Play this one loud and set your soul free.” (Allmusic)

LEDFOOT

In 2006 bundelde de Amerikaanse singer-songwriter en gitarist Tim Scott McConnell dertig jaar podiumervaring samen met zijn 12-snarige gitaar, stalen fingerpicks, onheilspellende slidepartijen, open stemmingen en zijn stompbox. Ledfoot was geboren en met hem de gothic blues. Sindsdien bracht hij vijf studioalbums uit, met Coffin Nails uit 2022 als meest recente wapenfeit. Hoewel geworteld in de oude bluestraditie, zijn de duistere teksten en de intense performance van Ledfoot heel erg van deze tijd.


Ook op Blues Magazine ...