Tuvaband - Rejuvenate

 
Tuvaband is de noemer voor de muziek van de Noorse zangeres/songwriter/muzikante Tuva Hellum Marschhauser. Op haar vierde album “New Orders” hoor je mystieke indie-pop; ‘delicate piano-led folk, softly-soaring ghostly soul-pop and slow magical post-rock, with Tuva’s vocals floating over densely textured soundscapes’. Muzikale vergelijkingen zijn er te maken met: Julia Holter, Zola Jesus, Kate Bush, Jenny Hval, Cocteau Twins, Bjork, A.A. Williams, Jessica Sligter, Chelsea Wolfe, David Lynch, Dead Can Dance en CocoRosie.

Haar songwriting straalt een indiepop-mystiek uit, waarbij ze zich versoepelt door delicate piano-geleide folk, zacht zwevende spookachtige soul-pop en magische post-rock. Boven deze zorgvuldig gecomponeerde nummers en dicht gestructureerde soundscapes zweeft de fladderende zang van Tuva, die erin slaagt zowel diepgeworteld als kwetsbaar te zijn. Het vierde album van Tuvaband, ‘New Orders’, is een gedurfde verkenning van de vele facetten van haar creativiteit. Het is de eerste keer dat ze alles op een album zelf deed, inclusief het bespelen van alle instrumenten (behalve trombone en drums, hoewel ze deze van tevoren had geprogrammeerd en er bovendien delen van bewaarde), opnemen, produceren en mixen. Het is een pure overdracht van Tuva’s volle kunstenaarschap.

Tuva: “Ik had een heel duidelijke visie voor mijn nieuwe album, en dat was om me volledig vrij te voelen en geen beperkingen op te leggen aan mijn songwriting en mijn productie. Als ik op een bepaald aspect een gebrek aan competentie zou hebben, zou ik er onvermoeibaar aan werken om mijn artistieke visie te verwezenlijken. Alles wat ik van mijn vorige albums heb geleerd, heb ik naar deze gebracht. In het verleden was ik bang om te cheesy of schattig te klinken met mijn liedjes, maar voor dit album heb ik alle grenzen, beperkingen en genres weggenomen”.

Sonisch gezien is ‘New Orders’ het meest avontuurlijke en gelaagde album van Tuvaband. Zorgvuldig luisteren onthult een panoramisch instrumentaal palet, boordevol synths, gitaar, bas, geprogrammeerde fluiten, harp en hoorns. “Op dit album wilde ik meer instrumenten testen”, deelt Tuva. “Ik heb in het verleden baspartijen gearrangeerd die anderen konden spelen, maar deze keer speelde ik zelf op een echte basgitaar – het was zo leuk! Ik programmeerde ook instrumenten en speelde synths en gitaar. Uiteindelijk heb ik zoveel gespeeld en geëxperimenteerd. Ik had twee jaar geleden nooit gedacht dat ik een album als dit zou kunnen maken”.

Tuvaband is live te zien op 13 oktober de Muziekgieterij te Maastricht

Foto Release: Tuvaband - New Orders

Tracklist:
1 Rejuvenate
2 Something Good
3 Full Bloom
4 Karma Is A Beach
5 A Liquid Matter
6 A Liquid Matter / Attenborough
7 By The Time You Hear This
8 Miss Haze
9 Cross My Fingers
10 Your Ride To Be Free
11 Lost In Translation
12 New Orders
13 Breathe In
14 Breathe Out

Socials:
Website: https://www.tuvabandmusic.com/
Facebook: https://www.facebook.com/tuvaband
Instagram: https://www.instagram.com/tuvaband/
YouTube: https://www.youtube.com/@Tuvabandmusic/featured


Ook op Blues Magazine ...