Foto Recensie: ZZ Top - Goin’ 50

ZZ Top – Goin’ 50
Format: 3CD – 5LP/ Label: Rhino-Warner Brothers Records
Releasedatum: 14 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

ZZ Top bestaat 50 jaar! Daarom zijn de Baardmannen Billy Gibbons, Frank Beard én Dusty Hill momenteel bezig met hun “50th Anniversary” toer en hebben ze dit compilatiealbum uitgebracht met, heel toepasselijk, 50 nummers!

Op deze verzamelaar krijg je een prima overzicht van de loopbaan van ZZ Top. Zo staat zelfs de eerste single Salt Lick uit 1969, compleet met de B-kant Miller’s Farm op deze verzamelaar. Salt Lick klinkt nog wat psychedelisch maar je hoort het massieve boogiegeluid hier geboren worden. De B-kant Miller’s Farm klinkt als het werk van Vanilla Fudge.
De eerste schijf is ZZ Top op zijn best. Elk album dat opent met de “how how how” boogie La Grange kan bij mij al niet meer stuk. Ook de ZZ Top klassieker aller tijden Tush is natuurlijk ook aanwezig. Een ogenschijnlijk simpele massieve boogie.
Heard It On The X is een onweerstaanbare funky boogie en het voortpompende Enjoy And Get It On is als even funky. De cover van het Sam & Dave nummer I Thank You is één van de betere covers van dit nummer waarin het omgeturnd is tot een een funky boogie. Leila valt eigenlijk uit de boogie boot vanwege het poppy geluid.
En natuurlijk is er ook ruimte voor de meest, commercieel, succesvolle periode van ZZ Top waarin ze dikke hits scoorden met nummers als Gimme All Your Lovin’, Sharp Dressed Man en Legs. Een periode ook, die ook wat gefronste wenkbrouwen opleverde bij de fans, mede door het gebuik van allerlei elektronische ritme hulpmiddelen.

CD 2 is dus de “moeilijke” schijf van deze verzamelaar. Hier gaat ZZ Top de strijd aan met de electronica met wisselend succes. Nummers als Gimme All Your Lovin’, Legs en Sharp Dressed Man zijn natuurlijk bloed commercieel maar ook onweerstaanbaar. In Can’t Stop Rockin’ werkt de combinatie van boogie en electronica prima, wat ook geldt voor Concrete And Steel en Woke Up With Wood, het eerbetoon aan de roemruchte ODOL.
Minder geslaagd zijn Sleeping Bag, dat zelfs aan Art Of Noise doet denken. Het slappe Stages gaat meer richting Huey Lewis & The News. ZZ Top onwaardig dus! Ook de slappe synrock van Rough Boy werkt totaal niet. In My Head’s In Mississippi doen de boogie geluiden verwoede pogingen om de elektronische elementen te vermorzelen en in Give It Up lijkt Giorgio Moroder tot ZZ Top toegetreden te zijn.

Op schijf nummer 3 hoor je ZZ Top weer terugkeren naar hun vertrouwde boogie kwaliteiten. Zo wint de boogie het van al het  gebliep” in de Elvis cover Viva Las Vegas en heeft diezelfde boogie de overhand in de keiharde (electric) boogie Gun Love. De lome branderige boogie Girl In A T-Shirt brengt ZZ Top weer helemaal aan de top terug. Zo benadert She’s Just Killing Me zelfs de kwaliteit van ‘Tush’ en in Rhythmeen wordt de electronica prima vermengd met La Grange-achtige geluiden. In de live uitvoeringen van Waitin’ For The Bus en Jesus Just Left Chicago, beiden live opgenomen in Nashville in 2016, hoor je ZZ Top op hun best. Hard, sompig en onweerstaanbaar!

Dit is een prima verzamelaar waarop je de ontwikkeling van ZZ Top prima kunt volgen. Een boogieband, die nooit te beroerd was om te experimenteren en die nu weer helemaal terug is aan de BOOGIE top. How how how!!!

ZZ Top - La Grange


Tracklist:
CD1:
01. La Grange
02. Beer Drinkers & Hell Raisers
03. Tush
04. Salt Lick
05. Miller’s Farm
06. (Somebody Else Been) Shaking Your Tree
07. Francine
08. Heard It On The X
09. It’s Only Love
10. Arrested For Driving While Blind
11. Enjoy And Get It On
12. I Thank You
13. Cheap Sunglasses
14. I’m Bad, I’m Nationwide
15. Leila
16. Tube Snake Boogie
17. Pearl Necklace

CD 2:
01. Gimme All Your Lovin’
02. Got Me Under Pressure
03. Sharp Dressed Man
04. TV Dinners
05. Legs
06. Sleeping Bag
07. Can’t Stop Rockin’
08. Stages
09. Rough Boy
10. Delirious
11. Woke Up With Wood
12. Velcra Fly
13. Doubleback
14. Concrete And Steel
15. My Head’s In Mississippi
16. Give It Up
17. Decision Or Collision

CD 3:
01. Viva Las Vegas
02. Gun Love
03. Pincushion
04. Breakaway
05. Girl In A T-Shirt
06. Fuzzbox Voodoo
07. She’s Just Killing Me
08. What’s Up With That
09. Bang Bang
10. Rhythmeen
11. Fearless Boogie
12. 36-22-36
13. Pierce
14. I Gotsta Get Paid
15. Waitin’ For The Bus (live in Nashville)
16. Jesus Just Left Chicago (live in Nashville)

Website: ZZ Top


Ook op Blues Magazine ...