Whitney Shay – Stand Up!
Record Label: Ruf Records
Releasedatum: 21 februari 2020

Whitney Shay is een Amerikaanse zangeres uit San Diego. Nadat ze op driejarige leeftijd een optreden van de Royal Shakespeare Company bijwoonde was ze zo onder de indruk, dat ze meteen besloot om zich aan te sluiten bij dit theatergezelschap. Vanaf dat moment heeft Whitney Shay altijd op het podium gestaan. In 2009 maakte Shay de sprong van optreden in theaterproducties naar zangeres en frontvrouw van een muziekband. Haar muzikale voorkeur heeft altijd bestaan uit blues, soul, jazz en swing gerelateerde muziek. Door haar jarenlange ervaring in het theater had Whitney al heel wat podiumervaring opgedaan en had ze een heel natuurlijke presence op het podium. Bovendien beschikte ze op dat moment al over een heel krachtige stem. Met die troeven bouwde Whitney een enthousiaste fanbase op en dat levert de zangeres meer dan tweehonderd optredens per jaar op.

Tekst: Walter Vanheuckelom, i.s.m. ConcertMonkey.be

In 2012 verscheen haar debuutalbum ‘Soul Tonic’, voor de opvolger ‘A Woman Rules The World’ was het wachten tot in 2018. Dit album werd goed onthaald en kreeg lovende recencies. Ondertussen heeft Whitney al twee San Diego Music Awards als beste blues Artiest in haar prijzenkast staan. In 2019 tekende ze een contract bij Ruf Records en was ze ook voor de eerste keer in België. Op Swing Wespelaar liet de Amerikaanse een grote indruk na op het publiek. Zelden zoveel dansende mensen gezien op dit prachtige festival. Op 21 februari verschijnt haar derde album ‘Stand Up!’, met daarop twaalf songs. Whitney schreef samen met Adam J. Eros tien nummers voor dit album. Kaz Kazanoff is producer van het album en is met zijn blazerssectie The Texas Horns ook heel aanwezig op het album ‘Stand Up!’. Ze is bij het grote publiek in Europa nog onbekend, maar daar zou wel eens vlug verandering in kunnen komen, want er is niet alleen dit nieuwe album, maar Whitney is dit jaar één van de drie hoofdrolspelers in de Ruf Bluescaravan. Samen met Jeremiah Johnson en Ryan Perry maakt Whitney een uitgebreide tournee doorheen Europa.

Het album opent met de energieke en wervelende titeltrack ‘Stand Up‘. Met deze erg dansbare rhythm and blues song wordt je naar de dansvloer gezogen, want blijven stilstaan is geen optie. Drummer Brannen Temple en bassist Chris Maresh zorgen voor de heerlijke groove en The Texas Horns, met Kaz Kazanoff op tenor sax, John Mills op bariton sax en Al Gomez op trompet, stuwen het nummer vooruit. Met haar goede en krachtige stem weet Whitney ‘Stand Up!’ heel overtuigend te brengen. Alice Sadler, Whitney Shay en Kaz Kazanoff zorgen met hun uitstekende backing vocals voor de vocale afwerking. Zoals op meerdere producties van Ruf Records is Laura Chavez de gitariste van dienst. Zij haalt meteen uit met een priemende en vingervlugge snarensolo. Toetsenist Red Young is het gehele nummer uitdrukkelijk aanwezig met zijn wervelende Hammond klanken.

Whitney Shay neemt wat gas terug, maar zorgt er toch voor dat je op de dansvloer blijft met het aantrekkelijke soulnummer ‘Someone You Never Got To Know‘. Instrumentaal is het genieten van de verschroeiende solo’s van Hammondspeler Red Young en gitariste Laura Chavez.’Equal Ground‘ is een broeierige blues song met Southern invloeden. Met haar prachtige, ietwat hese stem brengt Whitney haar boodschap weer zeer duidelijk over. Gastgitarist Derek O’ Brien drukt instrumentaal zijn stempel op ‘Equal Ground‘ met zijn knap en sfeervol slidewerk. Derek met de bottleneck en Laura met knap vingerwerk schitteren op de gitaar door hun uitstekend samenspel. Whitney was zo onder de indruk van haar twee gitaristen dat ze de twee gekscherend Godzilla versus Mothra noemde.


Met energiek slagwerk zorgt drummer Brannen Temple, samen met de uitstekende funky baslijn van Chris Maresh, voor een stomende groove in ‘P.S. It’s Not About You‘. Toetsenist Red Young etaleert nogmaals zijn instrumentale virtuositeit op de klavieren van zijn Hammond en halfweg het nummer haalt ook gitariste Laura Chavez fel uit op de snaren van haar sixstring. The Texas Horns blazen de nodige kracht en soul in het nummer. Gastmuzikant Charles Godfrey is de man van de heerlijk klinkende koebel. De emotionele en soulvolle ballade ‘I Thought We Were Trough‘ wordt met heel veel gevoel gezongen door Whitney. Deze melodieuze ballade is één van de hoogtepunten op het album en met een prachtige saxofoon solo, die perfect in de sfeer van het nummer past, zet Kaz Kazanoff de kers op de taart.
In het hoekige en stuwende duet ‘Far Apart (Still Close) halen Whitney Shay en Guy Forsyth vocaal, het beste in elkaar naar boven. Het nummer heeft een funky vibe en Hammondspeler Red Young is het gehele nummer weer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig. Ook gitariste Laura Chavez laat zich weer positief opmerken met een pittige, priemende snarensolo en een reeks vlijmscherpe riffs. Alle registers worden open getrokken en orkaan Whitney raast voorbij in het verschroeiend groovende ‘You Won’t Put Out This Flame‘. The Texas Horns blazen nog meer kracht in dit uitbundige dansnummer. De Amerikaanse zingt meerdere malen Watch Me Ignite en zo klinkt deze furieuze Whitney Shay ook. Ze is één brok laaiende onstuimigheid op de plaat en op het podium. Met ‘Tell The Truth‘ krijgen we Memphis Soul met een funky randje. Met een stomende saxofoon solo etaleert Kaz Kazanoff nogmaals zijn instrumentale klasse.

Op piano neemt New Orleans toetsen koningin Marcia Ball de intro van het piano gedreven ‘Boy, Sit Down‘ voor haar rekening. Het strakke slagwerk en de pompende baslijn zorgen voor de stuwende groove van dit NOLA nummer. Volgens het CD boekje zijn Guy’s Guys, met de muzikanten Guy Forsyth, Drew Potter, John Mills, Al Gomez, Kaz Kazanoff en Joey Benjamin, de jongens die voor de instrumentale begeleiding zorgen in deze ‘Boy, Sit Down‘. Instrumentaal is het genieten van de knappe piano solo van Marcia Ball, de opwindende solo op de resonator van Guy Forsyth en van het sublieme blaaswerk van Al Gomez op de trompet. Heerlijk nummer.
Ronald Clyde Carlson en Terri McFaddin hebben eerst goed naar ‘A Change Is Gonna Come‘ geluisterd, voor ze aan ‘I Never Meant To Love Him‘ begonnen te schrijven. In deze emotionele ballade komt de prachtige stem van Whitney helemaal tot haar recht. Ze zingt het nummer met erg veel gevoel en emotie in haar stem en trekt bij momenten alle registers open om zo haar breed stem bereik nog meer in de kijker te zetten. De melodie van het meeslepende en broeierige ‘Getting In My Way‘ wordt gedragen door de prachtige orgelklanken van Red Young. Gitariste Laura Chavez maakt het nummer instrumentaal helemaal af met haar spooky Southern riffjes. Het album wordt afgesloten met het swingende ‘Change With The Times‘, waarin de blazerssectie The Texas Horns nogmaals schitteren. Met een levendige saxofoonsolo zetten zij hun prestatie nog wat kracht bij.
Naar het einde toe gaat het ritme nog fel de hoogte in, een laatste mooie opflakkering, want even later dooft het geluid langzaam uit. Na het beluisteren van het album ‘Stand Up!’ ben ik er van overtuigd dat we dit jaar een Ruf Bluescaravan gaan krijgen met een enthousiast en dansend publiek. Bij de muziek van Whitney Shaw is het heel moeilijk om te blijven stilstaan. Ze ziet er goed uit, heeft een prachtige stem en ze schrijft sterke nummers. Bovendien heeft ze zich omringd met uitstekende muzikanten. Als je die optelsom maakt dan weet je dat ‘Stand Up!’ van Whitney Shay een uitstekend album is.

Wie haar live aan het werk wil zien kan dat op 30 april in Spirit Of 66 in Verviers, op 8 mei in Zaal De Korenbloem in Zingem en op 9 mei op het Kwadendamme Bluesfestival in Kwadendamme.

Website Whitney Shay

Tracks:
01. Stand Up!
02. Someone You Never Got To Know
03. Equal Ground
04. P.S. It’s Not About You
05. I Thought We Were Through
06. Far Apart (And Still Close)
07. You Won’t Put Out This Flame
08. Tell The Truth
09. Boy, Sit Down
10. I Never Meant To Love Him
11. Getting In My Way
12. Change With The Times

Whitney Shay – zang
Red Young – keyboards
Laura Chavez – gitaar
Chris Maresh – bas
Brannen Temple – drums en percussie (Tracks 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 11)
Tommy Taylor – drums (Tracks 7, 8, 10, 12)
Marcia Ball – piano (Track 9)
Guy Forsyth – duet zang (Track 6), resonator gitaar (Track 9)
Derek O’Brien – slide gitaar (Track 3)
Charles Godfrey – koebel (Track 4)

The Texas Horns:
‘Kaz’ Kazanoff – tenor saxofoon
John Mills – bariton saxofoon en fluit
Al Gomez – trompet

Background vocals: Alice Sadler, Whitney Shay, and ‘Kaz’ Kazanoff
Guy’s Guys (Track 9): Guy Forsyth, Drew Potter, John Mills, Al Gomez, ‘Kaz’ Kazanoff, Joey Benjamin


Ook op Blues Magazine ...