Foto Recensie: Various Artists - American Boy (La Storia Di Un Ribelle Americano)

Various Artists – American Boy (La Storia Di Un Ribelle Americano)
Format: CD / Label: Red Land Studios Records
Releasedatum: 2 januari 2019

Tekst: Peter Marinus

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat Tom Petty overleed. Petty maakte gedurende zijn leven een grote indruk met zijn muziek, die vol Byrds verwijzingen zat en als lid van The Traveling Wilburys. Heel veel bands en artiesten werden door hem beïnvloed en dat is nog steeds voel- en hoorbaar. Zoals op dit Italiaanse eerbetoon waarop allemaal, voor ons onbekende, Italiaanse artiesten een nummer van Petty uitvoeren.
Uiteraard zit een groot deel van deze artiesten in de Americana hoek maar er komt ook genoeg blues aan bod om de lezers van Blues Magazine ook aan hun trekken te laten komen.

Er wordt geopend met Big Weekend door singer-songwriter CarlottaRisso, die dit nummer voorziet van een vrolijk voortwiegend geluid, die Petty alle eer aan doet. Door haar stemgeluid duikt Ami McDonald ook op. Dan gaan we aan de bluesrock met de mannen van Snake Oil Limited uit Genève. Hun versie van A Mind With A Heart Of It’s Own klinkt lekker gruizig. De band presteert het om dit Petty nummer te voorzien van een geluid dat zowel aan The Black Crowes als aan Rory Gallagher doet denken.
Verrassend is de bluegrass uitvoering van American Girl door Red Wine. Een luchtige swinger die uiteraard boordevol banjo en mandoline zit. The Wrong Thing To Do wordt vervolgens uitgevoerd door de bluesrock band The Flinstoned met speciale attentie voor gitarist Guitar Ray. Deze cover pompt lekker sompig voort met een zanger, die aan Barry Hay doet denken (!)
Eén van de mooiste Tom Petty nummers, Breakdown, krijgt van de band Flabby Fuckin’ Mama (lekker subtiele naam!) een warm, lui groovend geluid, zonder daarbij teveel van het origineel af te wijken.
Uit Genève treedt de bluesrock band The Francaseco Rebora Band aan, die van You Don’t Know How It Feels een loom groovend nummer maken met rauw brandend gitaarwerk. Totaal anders klinkt Wildflowers door singer-songwriter Jessica De Pascale uit Genève. Een intiem klinkende verse met akoestische gitaar, zang en zachte achtergrondzang.
The Ghost Notes geven een rauwe smerige bluesrock draai aan Anything That’s Rock ‘n’ Roll. Maghi Di (Carr) OZ maken van Free Fallin’ vervolgens een mooi ingetogen nummer met zacht spinnende viool.
Ook in de folkhoek is de cover van Don’t Come Around Here No More van Luke & The Lion. Gezien het feit dat deze band te boek staat als street folk punk band had ik een meer vlammende versie verwacht. Jammer genoeg blijft deze cover wat te vlak klinken. Dat wordt weer ruimschoots goed gemaakt door de band Big Fat Mama die Jefferson Jericho Blues voorzien van een warm jazzy bluesrock geluid.
The Pottos klinken in hun versie van The Waiting als een ingetogen (zonder drums) versie van The Fatal Flowers. Echte 80’s rock dus! Les Trois Tetons’ cover van Mary Jane’s Last Dance is een prima funky bluesrock nummer geworden met huilende harmonica. Fumonero klinkt even hard en dreigend als Faith No More in hun versie van Refugee.
Tot slot is de band The Used Cars uit Genève te horen die in Handle With Care uiterst trouw blijft aan het Petty, of in dit geval Traveling Wilburys, geluid waarbij zij vocaal echter het onderspit moet delven in vergelijking met het origineel.

De liefde en waardering voor de muziek van Tom Petty spat van dit uiterst prettige eerbetoon af!

Presentazione American Boy - storia di un ribelle Americano


Tracklist:
01. Carlotta Risso: Big Weekend
02. Snake OIL Limited: A Mind With A Heart Of It’s Own
03. Red Wine: American Girl
04. The Flinstoned featuring Guitar Ray: The Wrong Thing To Do
05. Flabby Fuckin’ Mama: Breakdown
06. The Francesco Rebora Band: You Don’t Know How It Feels
07. Jessica De Pascale: Wild Flower
08. The Ghost Notes: Anything That’s Rock ‘n’ Roll
09. Maghi Di (Carr) OZ: Free Fallin’
10. Luke & the Lion: Don’t Come Around Here No More
11. Big Fat Mama: Jefferson Jericho Blues
12. The Pottos: The Waiting
13. Les Trois Tetons: Mary Jane’s Last Dance
14. Fumonero: Refugee
15. The Used Cars: Handle With Care

Website: http://web.radiosenzatempo.com/american-boy


Ook op Blues Magazine ...