Foto Recensie: Various Artists - 1920’s Blues & Roots – A Celebration Of Great American Music

Various Artists – 1920’s Blues & Roots – A Celebration Of Great American Music
Format: CD / Label: 78Digital Records
Releasedatum: 26 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

In de twintiger jaren begon de blues zich langzaamaan in de populaire muziekstromen binnen te dringen. Country blues, barrelhouse blues, ragtime, big band blues, swing jazz en piano blues werden steeds populairder in die periode.

Daarom is het een prima idee van het 78Digital label om een verzamelaar uit te brengen met een aantal hoogtepunten uit het bluesgeluid van de 20’s. Op de verzamelaar een aantal (redelijk) bekende artiesten maar ook een aantal (zeer) obscure.

Van de bekende artiesten is zanger-gitarist Lonnie Johnson wel de bekendste. Hij scoorde ooit een dikke hit met “Tomorrow Night” en is op deze schijf tweemaal aanwezig. Eenmaal solo met Mr. Johnson’s Blues, waarin hij bewijst dat hij niet alleen een zanger met een zeer krachtige stem was maar ook nog eens een weergaloze gitarist. In die laatste rol is hij ook te horen in duet met jazzgitarist Eddie Lang in het spetterende, jazzy, Hot Fingers.
Ook zangeres Memphis Minnie mag als bekend worden verondersteld. Zij is samen met haar echtgeoot Kansas Joe McCoy te horen in When The Levee Breaks. Een sprankelende countryblues, die bekend zou worden in de uitvoering van Led Zeppelin. Ook is Minnie te horen als zangeres van de Memhis Jug Band in Cocaine Habit Blues. Een zogeheten jugband nummer, dus met een pompende kruik, Minnie’s zang en een scheurende harmonica.
Van de meer obscure artiesten springt het duo Leroy Carr & Scrapper Blackwell eruit. Leroy Carr was een zanger-pianist, die al op 32-jartige leeftijd overleed. Zijn zeer krachtige stem is samen met de bijtende gitaar van Scrapper Blackwell te horen in How Long Has That Evening Train Been Gone.
Hambone Willie Newbern maakte slechts zes opnames en het verhaal gaat dat hij in een gevangenis werd vermoord. Van zijn opnames is Roll And Tumble Blues te horen, dat wellicht bekender is als Rollin’ And Tumblin’, o.a. gecoverd door Cream en Canned Heat. Gus Cannon’s Walk Right In is een zeer primitieve jugband swinger met een pompende kruik (jug), kazoo, banjo en harmonica.
King Oliver was een cornetspeler en was de mentor van Louis Armstromng. Zijn Tin Roof Blues is een heerlijk glijdend bigband bluesnummer. Zeer obscuur is zangeres Hattie Hudson. Deze zangeres maakte slechts twee opnames voor het Columbia label. In Dog Gone My Good Luck Soul blijkt zij echt een geweldige krachtige stem te hebben, begeleid door een swingende barrelhouse piano.
Van hetzelfde, obscure, laken een pak is zangeres Bobbie Cadillac, die het schopte tot zes opnames voor Columbia. Haar krachtige Carbolic Acid Bues behoort tot de hoogtepunten van dit album.
Zangeres en vaudeville artieste Ida Cox had net zo groot moeten worden als Billie Holiday of Bessie Smith. Dat is de conclusie, die ik trek na het beluisteren van haar Wild Women Don’t Have The Blues. Sloppy Henry is zo vreselijk obscuur dat ik totaal geen info van hem kon vinden. Gelukkig blies zijn Canned Heat Blues mij totaal ondersteboven! Bizar is de bigband blues met castagnetten van Bennie Moten in Rumba Negro.
Ethel Waters schaart zich met haar West End Blues ook in het rijtje hoogtepunten van het album. Zij was een zangeres met een loepzuivere stem en een stijl als Billie Holiday.

Deze verzamelaar neemt een indrukwekkende duik in de bluesgeschiedenis. Hier kwam dus de blues, zoals we die nu kennen, vandaan!

Bobbie Cadillac - Carbolic Acid Blues


Tracklist:
01. Robert Wilkins: That’s No Way To Get Along
02. Leroy Carr & Scrapper Blackwell: How Long Has That Evening Train Been Gone
03. Kansas Joe McCoy & Memphis Minnie: When The Levee Breaks
04. Hambone Willie Newbern: Roll And Tumble Blues
05. Gus Cannon: Walk Right In
06. Eddie Lang & Lonnie Johnson: Hot Fingers
07. William Harris: Bull Frog Blues
08. The Memphis Jug Band: Cocaine Habit Blues
09. King Oliver: Tin Roof Blues
10. Tommy Johnson: Cool Drink Of Water Blues
11. Hattie Hudson: Dog Gone My Good Luck Soul
12. Bobbie Cadillac: Carbolic Acid Blues
13. Blind Blake: Police Dog Blues
14. Texas Bill Day: Good Morning Blues
15. The Johnny Dodds Washboard Six: Blue Washboard Stomp
16. Ida Cox: Wild Women Don’t Have The Blues
17. Sloppy Henry: Canned Heat Blues
18. Lonnie Johnson: Mr. Johnson’s Blues
19. Bennie Moten: Rumba Negro
20. Ethel Waters: West End Blues

Website: www.facebook.com/78digital1


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.