Foto Recensie: Van Morrison - The Prophet Speaks

Van Morrison – The Prophet Speaks
Format: CD – LP – Digital / Label: Exile Productions Ltd. – Caroline – Universal
Releasedatum: 7 december 2018

Tekst: Bennuman

December vorig jaar bracht Van ‘The Man’ Morrison zijn veertigste album uit; zijn vierde in achttien maanden! Dit keer is het opnieuw een ode aan de grote namen als Willie Dixon, Solomon Burke, Sam Cooke en John Lee Hooker. Acht nummers zijn van deze groten van de rythm & blues, zes nummers zijn van eigen hand.

Ook dit album is gemaakt in samenwerking met de geweldige multi-instrumentalist Joey DeFrancesco, die voornamelijk het orgel, keyboards en trompet voor zijn rekening neemt, en zijn band met Dan Wilson op gitaar, Michael Ode op drums en Troy Roberts op tenor sax.

Net als op zijn vorige album ‘You’re Driving Me Crazy’ (april 2018) dat hij ook maakte met Joey DeFrancesco is de laatste duidelijk aanwezig. De ‘look & feel’, (voorzover je daarvan kan spreken bij een album) is wat meer jazzy, smoother en iets minder ruig dan bijvoorbeeld ‘Roll With The Punches uit september 2017.
Zijn stem lijkt wat meer bereik te hebben en klinkt soepeler. Waarschijnlijk door het feit dat hij is gestopt met roken. De meester blijft boeien en heeft opnieuw een geweldig album afgeleverd.

Bijzonder is ook de hoes: Van Morrison heeft de buikspreekpop Archie Andrews op schoot uit de in de vijftiger jaren populaire radio-en televisieprogramma ‘Educating Archie. Volgens mij refereert hij ook aan zijn song uit 2012 Educating Archie waarin hij klaagt over de elites, de nieuwe rijken met hun bijbehorende wansmaak, de kloof tussen arm en rijk, het kapitalisme en de media. Zeer toepasselijk in deze tijd en mijn zegen heeft hij.
Jammer alleen dat de teksten niet zijn opgenomen in het boekje. Ik vind dat toch een gemis; naast een voortreffelijke musicus en songwriter is hij ook een poëet.

Van Morrison sluit het album af met het gelijknamige nummer The Prophet Speaks met de waarschuwing: ‘when the prophet speaks, mostly no one listens, when the prophet speaks and no one hears, only those who have ears to listen, only those that are trained to hear’….
Briljant!

The Prophet Speaks


Tracks:
01. Gonna Send You Back To Where I Got You From
02. Dimples
03. Got To Go Where The Love Is
04. Laughin and Clownin`
05. 5 AM Greenwich Mean Time
06. Gotta Get You Of My Mind
07. Teardrops
08. I Love The Life I Live
09. Worried Blues / Rollin and Tumblin
10. Ain’t Gonna Moan No More
11. Love Is A Five Letter Word
12. Love Is Hard Work
13. Spirit Will Provide
14. The Prophet Speaks

Website: Van Morrison


Ook op Blues Magazine ...