Foto Recensie: The Hoochies – Live! Moulin Blues

The Hoochies – Live! Moulin Blues
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 25 mei 2019

Tekst: Martin van der Velde

De Hoochies zijn al lang geen onbekende meer in het Nederlands bluescircuit. In deze formatie hebben een aantal ervaren muzikanten hun krachten gebundeld en met hun ijzersterke setlijst weten ze keer op keer hun publiek te boeien.
Zanger mondharmonicaspeler Richard Koster is jaren lang verbonden geweest aan The Cuban Heels, daarvoor speelde hij onder andere in Billy And The Blues Demons, waarin we ook de Groninger gitarist Hans van Lier aantreffen. Naast The Hoochies is Richard Koster regelmatig op het podium te vinden met The Goshawks en The Blues Busters uit Friesland.
Koster mag samen met Roelof Meijeringh als spil van de band worden gezien. Deze Asser gitarist is vele jaren mede bepalend geweest voor de sound van de Boyd Small Band.  Met deze formatie speelde Meijeringh onder andere op het Waterfront Blues Festival in Oregon, Portland. Daarnaast heeft hij enige tijd samengewerkt met de band van Memo Gonzalez.
Met Roland ‘Lut’ Luttik (Drippin’ Honey, Jack of Hearts, Oscar Benton Blues Band) aan de bas en Chiel ten Vaarwerk (Cuban Heels) op het slagwerk beschikt de band over een zeer solide ritmesectie. Deze heren weten als geen ander een fundament neer te leggen waarover het makkelijk spelen is voor de solisten.

Vijf jaar hebben we moeten wachten op hun debuut album, hiervoor hebben ze voor een live registratie gekozen. Op 4 mei van dit jaar stond de band op het Moulin Blues Festival geprogrammeerd, de opnames die daar werden vastgelegd vormen het debuut album van de Hoochies.
Op ‘Live! Moulin Blues’ komt hun rauwe, energieke en ongepolijste blues geheel tot zijn recht. Gutbucket, de openingstrack van ‘Live! Moulin Blues’ vinden we ook terug op het gelijknamige album van The Cuban Heels en daarmee legt Koster de verbinding met deze roemruchte band.
Meteen wordt het duidelijk wat we mogen verwachten, rauwe, ongepolijste blues die nooit ver van het werk van de Red Devils staat. De stem van Richard Koster kent behoorlijke overeenkomsten met de stem van Lester Butler en daarnaast is Koster een virtuoos harmonicaspeler, die over een enorme longinhoud beschikt. Op No Fighting en de stomende boogie Backstreet Crawler geeft Koster meteen zijn visitekaartje af, wat een power en energie heeft die man tot zijn beschikking!
De twee solisten van de band vullen elkaar uitstekend aan en weten het ene naar het andere hoogte punt te creëren blijkt wel in Let’s Get High. Na het iets rustigere, maar niet minder groovend Rubber Band zet Roelof Meijering op Anytime You Want een gitaarintro neer waarbij je meteen aan de master of The Boogie John Lee Hooker moet denken om je vervolgens in So Unfair mee te nemen richting The Paladins, dit komt mede door dat ‘Lut’ Luttik op deze track voor de low notes de contra bas ter hand neemt.
In Mambo Boogie wordt er qua tempo nog even flink doorgeschakeld, het nummer dat op een stampende boogie groove  drijft is Koster op het lijf geschreven en met zijn gedreven harpspel laat hij nog eens horen dat hij dit instrumentje tot in de finesses beheerst. In The Hook is een hoofdrol weggelegd voor Roelof Meijeringh, die bij tijd en wijle zijn gitaar op ‘Hendrixsiaanse wijze’ geselt en afbeult om vervolgens met hetzelfde gemak over te schakelen naar stevige authentieke Chicago blues in Double Trouble.
Met een verzengende uitvoering van I Was Fooled/She Fooled Me komt deze zeer geslaagde live registratie tot zijn eind. Deze gasten gunnen zichzelf en hun publiek geen moment rust. De trein dendert alsmaar door en dat is waar deze mannen goed in zijn en waar ze het best tot hun recht komen. Live, op het podium waar ze hun dampende blues vol overtuiging aan de man weten te brengen.
Eigenlijk wisten we dat allang maar met het uitbrengen van ‘Live! Moulin Blues’ is dit nu voor de eeuwigheid vastgelegd.

The Hoochies Live! Moulin Blues CD Presentatie


Tracks:
01. Gutbucket
02. No Fighting
03. Backstreet Crawler
04. Let’s Get High
05. Rubber Band
06. Anytime You Want
07. So Unfair
08. Mambo Boogie
09. The Hook
10. Double Trouble
11. I Was Fooled/She Fooled Me

Website: https://www.facebook.com/The-Hoochies-407883463288789/


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.