The-Hitman-Blues-Band_Not-My-Circus-Not-My-Monkey

The Hitman Blues Band – Not My Circus, Not My Monkey

Format: Cd, download
Label: Nerus records
Release 15 maart 2021

Tekst: Jos Verhagen

Soms zet je een Cd op en je wordt gegrepen door de plaat, in dit geval door de stem van zanger Russell „Hitman“ Alexander. Hij heeft die soul in zijn stem die je aantrekt. The Hitman Blues Band mengt, op Not My Circus, Not My Monkey, Delta blues met Memphis en Chicago blues door o.a. veelvuldige inzet van blazers; ze noemen het Modern/alt blues, the blues of the 21 century. Het is een fijn album, maar vernieuwend; ik moest gelijk denken aan Sven Zetterberg, de te vroeg overleden, Zweedse blues zanger die ook gezegend met zo’n prachtige soulvolle stem. Het is blues die eens ruimte geeft aan een ander solo instrument dan de gitaar, zo is de saxofoon op deze CD een van de solo instrumenten die veelvuldig te horen is en van grote klasse.

The Hitman Bluesband is 20 jaar geleden ontstaan in New York en bracht een zestal albums uit. Russel Alexander is de frontman, en die beschikt zoals gezegd over een fijne soulvolle blues stem. Wat hij ook graag doet is bekende blues nummers voorzien van een alternatieve tekst. Zo verbouwde hij Blind Willie Nelson’s, „Nobody fault but mine“ en „John the Revelator“ waarbij hij ons is zijn versie andere goden laat opdraven om hun inzichten te geven op het einde der tijden. Een andere track die tot de verbeelding spreekt is de mooie alternatieve en erg swingende versie van Bob Dylan’s „The times are changing“, met een monsterlijke saxofoon solo.

Naast de bewerkingen van blues klassiekers laat Russell, The hitman, ons ook genieten van zijn eigen muziek en teksten. Zo bezingt hij in „No place like home“ op prachtige wijze het verliezen van je thuis, het huis van je ouders maar ook het missen van de ziel in het huis als je je partner verliest. Het nummer raakt je in je hart, die stemmige piano ondersteuning, die passie volle saxofoon, maken dit een nummer dat tot nadenken stemt. In deze stijl schrijft hij ook andere nummers die vol levenswijsheden zitten ; „You can’t say no“, dat verhaalt over het lot van het leven dat je niet kun veranderen. Of het niet kunnen vinden van liefde in „Everybody but me“, een nummer in een lekker trage jazzy uitvoering. Het afsluitende „Go down fighting“ verhaalt over, niet opgeven en het bevat alle elementen die „Not my circus, not my monkey“ zo’n fijne CD maken. Nummers met sterke teksten, lekkere bluesy ritmes, vette blazers, magistraal Hammond werk in de achtergrond.

In de UK zijn ze al fan van The Hitman Blues Band en dat kan in Nederland niet lang meer duren. Check ook hun andere albums ze zijn de moeite waard.

Not My Circus, Not My Monkey - The Hitman Blues Band (FUNNY and TRUE)

 

Tracklist:
01. Not My Circus
02. Buy That Man A Drink
03. Nobody’s Fault But Mine
04. John The Revelator
05. No Place Like Home
06. The Times They Are A-Changin’
07. You Can’t Say No
08. Walk With You
09. You Don’t Understand
10. Everybdoy But Me
11. Go Down Fighting

The Hitman Blues Band:
Russell „hitman“ Alexander – Gitaar en vocals
Kevin Bents – Keyboards
Mike Porter – Bass, backup vocals
Guy LaFountaine – Drums
Mikey Vitale – Alt Saxofoon
John Kelly – Tenor saxofoon
Nick Clifford – Bariton Saxofoon
Eric Altarac -Trompet
Joanna Alexander, Nancy Hampton – Backing vocals
Bob Stander – Handklap en tamboerijn
Mike Katzman – Orgel op „John the Revelator“
Adan Minkhoff – Orgel op „No place like home“


Ook op Blues Magazine ...