Foto Recensie: "Sir" Oliver Mally - Mally Plays Dylan

“Sir” Oliver Mally – Mally Plays Dylan
Format: LP (vinyl) met download voucher/ Label: Pumpkin Records
Releasedatum: 1 april 2019

Te bestellen via www.kuerbis.at of www.sir-oliver.com

Tekst: Tom Wouters

De Oostenrijkse publicist en muzikant Wolfgang Pollanz (1954) en de eveneens Oostenrijkse blueszanger/gitarist “Sir” Oliver Mally (1966) hebben een gemeenschappelijke voorliefde voor het werk van Bob Dylan. De afgelopen jaren hield Pollanz in heel Oostenrijk lezingen over het werk van Dylan, daarbij regelmatig muzikaal ondersteund door Mally. Dat en het feit dat Oliver Mally Dylan ervoor verantwoordelijk houdt dat hij 38 jaar geleden besloot muzikant te worden na het beluisteren van de soundtrack van Sam Peckinpah’s film Pat Garrett & Billy the Kid, bracht Pollanz (eigenaar van platenlabel Pumpkin Records) ertoe om Mally te overreden een plaat met Dylan-covers te maken.

En hier is-ie dan. ‘Mally Plays Dylan’ in een cover, die niet toevallig herinneringen oproept aan de cover van The Byrds play Dylan uit 1979. Mally speelde in zijn carrière live regelmatig Dylan-songs en heeft voor deze plaat acht vroege Dylan-titels geselecteerd, die alle een intense, zeer basale uitvoering kennen. We horen alleen de warme, bluesy stem van Mally en zijn akoestische gitaar; one take, no overdubs.

De LP opent met het prachtige One Too Many Mornings uit 1964. Hier klinkt Mally op zijn best: puur op een manier die volledig recht doet aan de song. De volgende song is Blind Willie McTell uit 1983. Net als op Mally’s live cd ‘Folk Blues Adventures’ wordt hij hier uiterst smaakvol begeleid door de Duitse gitarist Peter Schneider. Volgen Love Minus Zero/No Limit uit 1965 en I Want You uit 1966 beide typisch Mally: puur en intens.

Kant 2 van de LP opent met Girl From The North Country uit 1963, het absolute hoogtepunt van de plaat. Prachtig gezongen en gespeeld door Mally, die begeleidt door accordeonist Martin Burböck, de melancholie van Dylan’s song schitterend benadrukt. Girl from The North Country is één van Mally’s favoriete Dylan-songs. Voor zijn solo-cd uit 2012 ‘Strong Believer’ nam hij de song al eens op.
Vervolgens gaat het even mis. Mally vertilt zich vocaal enigszins aan één van Dylan’s vrolijker songs All I Really Want To Do uit 1964 en ook de vreemde eend in de bijt en enige niet-Dylan cover, Blood In My Eyes van The Mississippi Sheiks, een stringband uit de Amerikaanse Depression-era (1920 – 1930) krijgt ondanks prima gitaarspel van Mally’s ‘spacebrother’ Peter Schneider een weinig overtuigende uitvoering. Mally revancheert zich echter meteen met het afsluitende Simple Twist Of Fate uit 1975, dat door zijn pure, intense uitvoering recht doet aan het niveau van ‘Mally Plays Dylan’.

Een prachtige, intense plaat, die op een heel pure manier recht doet aan de melancholische grootsheid van Dylan’s (vroege) songs door een artiest die het lef heeft zich met minimale middelen (no band, no overdubs) deze songs eigen te maken. Dat alleen al verdient grote hulde.Tracks:
A Kant
01. One Too Many Mornings
02. Blind Willie McTell
03. Love Minus Zero / No Limit
04. I Want You

B Kant
01. Girl From The North Country
02. All I Really Want To Do
03. Blood In My Eyes
04. Simple Twist Of Fate

Website: “Sir” Oliver Mally


Ook op Blues Magazine ...