Foto Recensie: Shorty Jetson and His Racketeers - Shorty Jetson and His Racketeers

Shorty Jetson and His Racketeers – Shorty Jetson and His Racketeers
Format: CD / Label: Tub Thumper Records
Releasedatum: 3 maart 2018

Tekst: Peter Marinus

In het huidge rockabilly genre worden we vaak overspoeld met bandjes, die vaak als “13 in een dozijn” aangeduid kunnen worden omdat ze zich allemaal vol overgave storten op wild boppende rockabilly.
Slechts de bands, die het aan durven om hun rockabilly te vermengen met andere muzieksoorten komen boven het rockabilly maaiveld uit.

En uit België heb ik nu zo’n band. Ik heb het dan over Shorty Jetson and His Racketeers uit Turnhout. Doordat zij het aangedurfd hebben om nu eens niet de nadruk te leggen op wilde rockabilly maar meer op rockabilly, die bij tijd en wijle aangelengd is met rhythm & blues en country nestelen zij zich meteen aan de top van de Europese rockabilly scene.

De band bestaat uit Robin (Shorty) Jetson op zang en gitaar, Ralf Hartogs op sologitaar, Animal Omar Hauari op drums en Kris Muyldermans op bas.

In de momenten dat de band hun rockabilly vermengt met country klinken zij als de band BR5-49 zoals in Rocket In Your Pocket, een spetterend swingend nummer. De cover van het Moon Mullican nummer Cherokee Boogie werd ook al door BR5-49 opgenomen. Shorty en zijn mannen hebben gekozen voor een lomere, maar wel degelijk swingende uitvoering met splijtend gitaarwerk van Ralf Hartogs, die trouwens op het hele album opvalt door zijn magnifieke gitaarspel.
Zo siert zijn Chet Atkins-achtige twang gitaar Release Disease op. Een nummer waarin terug gegrepen wordt op het oude hillbilly/rockabilly geluid van bijvoorbeeld Johnny Cash. Swingend en dat zonder drums!
Zijn messcherpe gitaar is ook te horen in de felle rocker Knock Knock, dat doet denken aan het werk van Robert Gordon met Link Wray. East Bound And Down is een cover van een Jerry Reed nummer en automatisch beland je dan in de country hoek.
House Of Gold is een countryballad waarin Shorty een duet zingt met Sharon Pepermans. Door haar fluwelen stemgeluid ga je al snel denken aan de Belgische Gram en Emmylou. Dreamin’ is een broeierige rootsballad met dreigend Link Wray-achtig gitaarspel.
Op Dig A Hole is de saxofoon van Glenn ’T Gilde te horen. Een stuwend nummer met een swingende rhythm & blues basis. Sharon Pepermans is wederom in een ballad te horen. Het intieme Light Me Up met heerlijk glijdend gitaarwerk,
Prijsnummers zijn de rockers Evil Johnny met de bluesy twang gitaar en de dreigende rockabilly in Little Lil’.

Liefhebbers van de betere gevarieerde rockabilly maar zeer zeker ook de liefhebbers van rootsrock kunnen dit album met een gerust hart aanschaffen.

Shorty Jetson and his Racketeers


Tracklist:
01. Evil Johnny
02. Release Disease
03. Knock Knock
04. East Bound And Down
05. House Of Gold
06. Get A Grip
07. Dreamin’
08. Why Do I Always Drink Too Much
09. Cherokee Boogie
10. Dig A Hole
11. Light Me Up
12. Little Lil’
13. Rocket In Your Pocket

Website: Shorty Jetson & His Racketeers


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.