Foto Recensie: Mike Zito - Blue Room

Mike Zito – Blue Room
Format: CD / Label: Ruf Records
Releasedatum: 16 november 2018 (First released: 1989)

Tekst: Peter Marinus

We hebben een verjaardag te vieren en wel de 20-jarige verjaardag van het debuutalbum ‘Blue Room’ van zanger-gitarist Mike Zito uit St. Louis, Missouri. Hij bracht zijn debuut in 1998 uit, op 19-jarige leeftijd. Een budget om het album op te nemen was er haast niet dus werden de nummers in één dag in één take opgenomen (op de zang na). En dat kwam de rauwheid en levendigheid van Mike’s bluesrock zeker ten goede. Het is zelfs zo dat dit debuutalbum twintig jaar later nog steeds knalt als een malle.
Zo hoort bluesrock te klinken! Alle ingrediënten zijn aanwezig: rauwe zang, een hechte funky ritmesectie en het spijkerharde, gierende gitaarwerk van Mike.

Inmiddels heeft Mike al veertien albums achter zin naam staan en ook nog eens zeven met de band The Royal Southern Brotherhood, met o.a. Cyril Neville in de gelederen. Ook overwon hij de nodige verslavingen en is tegenwoordig weer helemaal in topvorm.
Op zijn debuut werd Mike bijgestaan door de geoliede ritmesectie Doug Byrkit op bas en Brian Sielie op drums.

Het is gelijk al stevig raak in de opener Hollywood. Een funky bluesrocker met snijdende gitaarriffs en een uiterst funky bas. Dit nummer over het wilde, geile nachtleven van Hollywood mag nog steeds als een absolute must voor alle bluesrockers aangemerkt worden mety Mike’s harde, snerpende en gierende gitaar. Pull The Trigger is een rauw groovend bluesrock nummer met wederom luie funky grooves en ongepolijst hard gitaarwerk. Na een gierend gitaarintro gaat It’s All Good van start. Een hard groovende bluesrocker, die ritmisch vol zit met ingenieuze funky breaks.
Gravy Jam is daarna een swingende funky bluesrock jam met stuwende grooves. Mike is zowel ritmische als solo uitstekend in de weer in deze instrumental. Lovering is een traag pompende slowblues, die geheel in het teken staat van Mike’s brandende gitaarwerk. Mike giert, gilt en brult het uit op zijn gitaar. Na de rauw pompende boogie Shoes Blues gaat de bluesrock in Ways About You een loom verband aan met de reggae. Een rustpunt op het album met warm golvend gitaarwerk.
Daarna barst het bluesrock geweld weer los in Soundcheck. Waren alle soundchecks maar als deze want Mike trekt in dit duidelijk door Jimi Hendrix geïnspireerde nummer weer alle registers open.
Lightening Bug is een geolied groovend bluesrocknummer met een langzame, dwingende drive en subtiel gitaarwerk. Op het eind van het nummer kan Mike het toch weer niet laten om zijn gitaar keihard te laten brullen en kreunen. De cover van Elton John’s Rocket Man is verrassend. Vooral omdat dit nummer er in Mike’s handen uitkomt als een langzaam bluesnummer.

Bluesrock albums al deze worden er tegenwoordig zelden meer gemaakt. Dit doet mij dan gelijk afvragen waarom dit debuutalbum van Mike Zito destijds nooit de waardering heeft gekregen die het verdient. En daarom is het goed dat dit album in de herkansing gaat. Bluesrock liefhebbers, grijp deze kans!!! Een absolute bluesrock must!!!

Mike Zito - Lovering


Tracklist:
01. Hollywood
02. Pull The Trigger
03. It’s All Good
04. Gravy Jam
05. Lovering
06. Shoes Blues
07. Ways About You
08. Soundcheck
09. Lightening Bug
10. Rocket Man

Website: Mike Zito


Ook op Blues Magazine ...