Foto Recensie: Matt Taylor & Phil Manning - Live Melbourne ‘73

Matt Taylor & Phil Manning – Live Melbourne ‘73
Format: CD – Digital/ Label: Laneway Music
Releasedatum: 6 juli 2019

 Tekst: Peter Marinus

In het begin van de jaren ’70 was de bluesrock nog volop in ontwikkeling. Zo werd er in die periode ook vaak de nodige psychedelica aan de bluesrock toegevoegd zoals bands als Big Brother & The Holding Company en Quicksilver Messenger Service lieten horen.
Ook in Australië was er de nodige bluesrock te horen via bands, die bij ons niet echt bekend werden. Chain was in Australië legendarisch en geldt als Dé grootste bluesrock band uit die tijd.

Hoe gaaf is het dan dat er kort geleden in de kelder van Chain zanger en harmonicaspeler Matt Taylor ineens onontdekte banden opdoken met liveopnames uit 1973 van Matt Taylor & Phil Manning. Manning was de gitarist van Chain. En het mooie is dat deze liveopnames nu via het Laneway Music label zijn uitgebracht met een prima geluidskwaliteit. De nummers op dit album geven een goed beeld van de bluesrock in de 70’s.

Er wordt geopend met de pompende boogie I Remember When I Was Young, dat oorspronkelijk een Chain nummer was, dat in 2005 nog gecoverd werd door John Farnham. Je hebt hier te maken met een typisch Australische no-nonsense boogie met scheurende harmonica en priemende bluesgitaar.
Natuurlijk werd er in de 70’s ook behoorlijk gejamd op het podium. Zo ook op dit album via Various Australia, een funky bluesjam met de gierende harmonica en hard vlammende gitaar in de hoofdrol. Checkin’ On My Babe is een cover van het overbekende Sonny Boy Williamson nummer, die hier lui en funky klinkt.
Het is niet alleen maar bluesrock dat hier te horen is. De psychedelica is ook volop aanwezig zoals in Lightning Ground dat een intro als een zwalkende wals heeft en daarna overgaat in een psychedelische rocker a la Quicksilver Messenger Service. Hetzelfde geluid is terug te vinden in het ontspannen zwevende Sunset Song.
The Hall Of Fame klinkt als een bluesy Zappa nummer met ook flink wat Captain  Beefheart invloeden. Dat Beefheart geluid keert terug in de funky bluesrock van Try To Tell You Babe met fraai slidegitaar werk. Mr. Policeman, Krishna Loves You Too, is een nummer, dat afkomstig is van Matt Taylor’s “Straight As A Die” album uit 1973 en handelt over de arrestatie van een Hare Krishna volgeling in Melbourne, omdat hij op straat Krishna lectuur verkocht. Verpakt in een 70’s Pretty Things geluid.
De afsluiter Tweetie mixt blues en folk en het resultaat is een semi-akoestisch Richie Havens-achtig nummer.

Met dit album van Matt Taylor & Phil Manning krijg je een prima beeld van hoe de bluesrock er begin jaren ’70 voorstond in Australië.


Tracklist:
01. I Remember When I Was Young
02. Various Australia
03. Checkin’ On My Babe
04. Lightning Ground
05. Mr. Policemanb, Krishna Loves You Too
06. The Hall Of Fame
07. Try To Tell You Babe
08. Sunset Song
09. Roberta
10. Do What You Wanna Do
11. Chickens
12. Tweetie

Website: Phil Manning


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.