Jose Ramirez – Here I Come
Record Label: Eigen beheer
Releasedate: 29/05/2020

De tweeëndertigjarige zanger, gitarist en songwriter Jose Ramirez, is de bekendste blues muzikant in Costa Rica. José is ook buiten Costa Rica een veel gevraagd artiest, zo tourde hij al in de USA en in Europa. Ramirez deelde het podium al met grote blues muzikanten zoals Buddy Guy, Anson Funderburgh, Janiva Magness, Mark Hummel en Bryan Lee. De Jose Ramirez band behaalde de tweede plaats op de belangrijke International Blues Challenge in Memphis, TN. De laatste twee jaren heeft José een groot deel van de wereld rondgereisd om zijn bluesmuziek en gitaarvaardigheden te delen met het publiek. Zijn twee Europese tournees telden meer dan vijfenveertig concerten in Engeland, Spanje, Nederland en België. Zijn U.S.A. tour bevatte shows rond het Midwesten en het Zuiden van de USA. Hoogtepunten waren shows in legendarische clubs zoals Buddy Guy’s Legends en The House of Blues in Chicago. Op negenentwintig mei verschijnt José’s debuutalbum ‘Here I Come’. Het werd opgenomen in Austin, Texas met Anson Funderburgh als producer. De mixing werd gedaan door Grammy Award winnaar Stuart Sullivan, die sommigen wel kennen van zijn werk met Jimmy Vaughan en Willie Nelson. Er staan elf songs op het album, waarvan José Ramirez er negen zelf schreef.

Tekst: Walter Vanheuckelom i.s.m. ConcertMonkey.be

Het album opent met de blues shuffle ‘Here I Come’, waarin bassist Nate Rowe en drummer Wes Starr voor een aantrekkelijke stuwende groove zorgen. José heeft een erg aantrekkelijke stem en in dit nummer steekt hij niet onder stoelen of banken, wie zijn muzikale voorbeelden zijn. Zo passeren de namen van Ray Charles, B.B. King, Johnny Lee en Buddy Guy tijdens ‘Here I Come’. Met een pittige snarensolo laat de Costa Ricaan ook horen dat hij zijn zessnarig instrument volledig beheerst. Een hoofdrol in dit nummer is weggelegd voor Jim Pugh. De toetsenvirtuoos is het gehele nummer door uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig op de piano en hij bekroont zijn instrumentale prestatie met een prachtige solo.
The Texas Horns, met Al Gomez op trompet en Kaz Kazanoff en John Mills op saxofoon, zijn vanaf het prille begin aanwezig in de blues ballade ‘Miss You Baby’. Met hun saxofoons en trompet versterken The Texas Horns het verdriet dat van dit nummer uitgaat nog meer. Dit trieste liefdeslied is één van de twee songs op het album, die niet door Ramirez werden geschreven. José zingt het nummer met veel gevoel en emotie en zijn geweldig knappe en gevoelvolle gitaarsolo zal menig muziekliefhebber kippenvel bezorgen.
‘Gasoline And Matches’ is één van de beste nummers op dit prachtige album. Het nummer heeft een heel aantrekkelijke groove. Het is één van de twee songs waarin producer Anson Funderburgh ook instrumentaal te horen is. Dat hij nog niets van zijn uitstekend vingerwerk verloren heeft horen we tijdens de knappe solo van Anson. Verder is het genieten van het samenspel tussen de instrumentale virtuozen Anson Funderburgh, José Ramirez en Jim Pugh.

Een ander hoogtepunt is het fantastische ‘One Woman Man’, waarin Jim Puch de melodie draagt met zijn warme orgelklanken. Drummer Wes Starr zorgt met strak slagwerk voor een dwingende drumbeat en de mooie, diepe baslijn van Nate Rowe zorgt voor de knappe groove. In dit meer dan vijf minuten durend nummer etaleert José Ramirez uitgebreid zijn klasse als gitarist. Hij zingt het nummer met veel passie en je hoort zo, dat de woorden recht uit zijn hart komen. Gitarist José Ramirez en pianist Jim Pugh weten elke seconde van de bijna acht minuten durende blues ballade ‘Goodbye Letter’ boeiend te houden. Zoals de titel al aangeeft is dit een triest nummer en dat hoor je ook aan de smekende en radeloze stem van José. Hij weet het nummer weer op een fantastische wijze te zingen en slaagt er in om heel zijn hart en ziel in zijn stem te leggen. De blazers van The Texas Horns zijn weer van de partij in het zoete en soulvolle ‘Way You Make Me Feel’.

Een ander pareltje op het album ‘Here I Come’ is het melodieuze en soulvolle ‘Three Years’. Het is het tweede en laatste nummer waarin Anson Funderburgh gitaar speelt. Zowel de muziek als de stem doen me meteen aan de muziek van Ben Poole denken, zelfs het gitaarwerk vertoont gelijkenissen. ‘Three Years’ is een radiovriendelijk nummer dat zeker en vast zendtijd zal krijgen op de iets grotere radiostations. Het ritme vertraagt voor de emotionele slowblues ‘As You Can See Now’, waarin een hopeloze en emotionele José Ramirez heel zijn hart bloot legt en zingt dat hij zijn geliefde erg mist en dat hij niet kan leven zonder haar. De blazers van The Texas Horns versterken het hopeloze gevoel nog meer. Ook met zijn intense en gevoelvolle snarensolo weet José zijn gevoelens perfect uit te drukken. De gitaar is hier het ideale verlengstuk voor zijn stem.

The Making Of “ Here I Come “ by Jose Ramirez


Jim Pugh neemt op het orgel de intro van ‘Waiting For Your Call’ voor zijn rekening. Pugh blijft het gehele nummer uitdrukkelijk aanwezig in deze soulvolle en melodieuze song. Dat doen ook de blazers, die de sound van ‘Waiting For Your Call’ op een prachtige wijze kleuren. The Texas Horns zetten zelf de kers op de taart met een geweldige saxofoon solo. Het tweede nummer dat niet door Ramirez geschreven werd is ‘Traveling Riverside’. Het Hammond van Jim Pugh en de gitaar van José Ramirez nemen ook hier weer de hoofdrollen voor hun rekening.
Het album wordt afgesloten met ‘Stop Teasing Me’, een lome blues shuffle waarbij het bijna onmogelijk is om te blijven stilstaan. Voor je het weet ben je aan het bewegen. Met zijn knappe pulserende baslijn zorgt Nate Rowe voor een uitstekende groove en Mister Ramirez pakt nogmaals uit met een erg fijne en pittige snarensolo op zijn sixstring. De laatste noot van de gitaar solo is nog niet helemaal uitgestorven wanneer toetsenist Jim Pugh het heft in handen neemt met een erg knappe orgel solo. ‘Stop Teasing Me’ is een fantastische afsluiter van dit meer dan uitstekend debuutalbum ‘Here I Come’.
Dat José Ramirez een begaafd gitarist is, die over een aangename en goede stem beschikt wisten we bij Concertmonkey al langer. Op dit album leren we hem ook kennen als een excellent songwriter. ‘Here I Am’ is een erg knap album, dat ik elke muziekliefhebber kan aanbevelen. (8,5/10)

Tracks:
01. Here I Come
02. I Miss You Baby
03. Gasoline And Matches
04. One Woman Man
05. Goodbye Letter
06. Way You Make Me Feel
07. Three Years
08. As You Can See
09. Waiting For Your Call
10. Traveling Riverside Blues
11. Stop Teasing Me

José Ramirez – Gitaar en zang
Anson Funderburgh – Gitaar op ‘Gasoline And Matches’ en ‘Three Years’
Jim Pugh – Keyboards
Wes Starr – Drums
Nate Rowe – Bas
The Texas Horns: Kaz Kazanoff – Saxofoon, Al Gomez – Trompet, John Mills – Saxofoon

https://www.joseramirezblues.com
https://www.facebook.com/thejoseramirezproject/


Ook op Blues Magazine ...