John Fogerty – Fogerty’s Factory

Label: BMG
Datum Release: 20 November 2020
Te bestellen bij Bol.com

John Fogerty - Fogerty’s Factory

Op het moment dat dit voorjaar de wereld voor onbepaalde tijd op slot dreigde te gaan, was John Fogerty in goed gezelschap. Samen met zijn kinderen werden de plannen doorgenomen voor de komende maanden. Ook werd uitgekeken naar zijn 75e verjaardag in mei en naar zijn 50-jarig jubileum als muzikant. Hij vertelde over zijn recente droom waarin hij met zijn kinderen in een vol stadion stond te spelen. Dochter Kelsy was nog niet zo lang geleden begonnen met gitaarspelen. Haar broers waren al verder gevorderd: Shane en Tyler waren namelijk al druk bezig met de voorbereidingen voor hun show op het prestigieuze SXSW-festival in Austin waar zij met de band Hearty Har hun zojuist verschenen debuut-album ‘Radio Astro’ aan de wereldpers zouden presenteren. Plotseling sloeg het noodlot toe en stond de wereld plotseling op zijn kop. De Fogerty’s wisten binnen no-time van de nood een deugd te maken met een alleraardigst resultaat tot gevolg. Vanaf deze week is het resultaat van Plan B verkrijgbaar en getiteld: ‘Fogerty’s Factory’.

Tekst: Jeroen Bakker

Je zou het als een uit-de-hand-gelopen grap kunnen beschouwen maar de spontane sessies van de familie Fogerty die iedere vrijdagavond op YouTube werden gepresenteerd bleken aan te slaan bij een enorm groot publiek. Bekend werk van Creedence Clearwater Revival, van ongeveer vijftig jaar geleden en voornamelijk afkomstig uit de pen van vader John, werd door de vier op hartstochtelijke wijze uitgevoerd en live uitgezonden. Het doel om de wereld op deze manier iets op te vrolijken leek al snel geslaagd. Het was Julie, zijn echtgenote, geweest die het idee opperde om muziek te maken voor de mensen die het moeilijk hebben. Muziek speelde altijd een voorname rol in het gezin en had al zoveel vreugde veroorzaakt dus waarom niet delen met de rest van de wereld: “Speel ‘Have You Ever Seen The Rain?’ opnieuw in en zet het op YouTube”, adviseerde zij haar man. De kinderen knikten instemmend. Het besluit stond al vast nog voordat hij er zelf over kon nadenken. Ze zijn tenslotte al dertig jaar getrouwd en als iets wel duidelijk was geworden in al die tijd dan is het wel dat zij altijd gelijk heeft. Vader Fogerty die met zijn drukbezette touragenda lange tijd van huis was geweest vond het al meteen een fijn idee om nu weer eens uitgebreid van het gezinsleven te genieten maar of de wereld hier nu op zat te wachten…
“Ach waarom ook niet”, dacht hij. De optredens konden wel even wachten en zouden bovendien toch worden verplaatst naar een latere datum. Geen muziek maken was natuurlijk in geen geval een optie geweest.

De verrassing was enorm en overtrof alle verwachtingen. Een paar dagen na de uitzending stond de teller op 2 miljoen views. Maar liefst 2 miljoen mensen blij gemaakt dus met de onvergetelijke hit uit 1971. Dit smaakte naar meer. Nieuwe begeleiders zoeken was in deze situatie niet mogelijk maar ook dat probleem bleek snel opgelost. De oplossing diende zich als het ware vanzelf aan. De kinderen waren namelijk eveneens enthousiast geworden over dit sympathieke idee en besloten weldra een steentje bij te dragen. De zeggingskracht van de CCR-composities bleek altijd al onverminderd groot maar werd in deze setting nog eens voorzien van nieuw, fris en ontwapenend elan.

In de afgelopen zomer kon online een digitale EP officieel worden gepresenteerd maar de roep om meer bleef aanhouden. Maar liefst vijftig jaar na het verschijnen van CCR’s vijfde album ‘Cosmo’s Factory’ is daar met een zelfde maar aangepaste albumhoes ‘Fogerty’s Factory’ waarop in plaats van de toenmalige bandleden, nu de kinderen te zien zijn in een zelfde pose en zelfde stijl. De stem van Fogerty is nog altijd krachtig en herkenbaar en muzikaal gezien kan het grootste deel van de twaalf tracks de toets der kritiek moeiteloos doorstaan. Een vergelijking maken met de originele uitvoeringen van ‘Bad Moon Rising’, ‘Proud Mary’ of ‘Fortunate Son’ is in dit geval totaal niet relevant hoewel de zoons zich hier niet bepaald onbetuigd laten in een ruige mix van rock, Americana en blues met Southern accents. Sterker nog, ze laten horen uit hetzelfde hout gesneden te zijn als hun vader. Het van Bill Withers bekende ‘Lean On Me’ dat eveneens uit diezelfde periode afkomstig is, maakt de bedoeling van dit hartverwarmende initiatief misschien wel iets duidelijker. Naast ‘City Of New Orleans’ is dit overigens de enige track die niet afkomstig is van Fogerty.

Hij heeft enorme hoogtepunten gekend en is altijd een zeer gewaardeerde muzikant geweest maar dit jaar heeft alles werkelijk overtroffen. John Fogerty had het nooit zelf kunnen bedenken toen zijn vrouw hem enkele maanden daarvoor in de keuken benaderde met een spontane ingeving. De droom om ooit nog eens de rol van ‘Centerfield’-position in het Dodger Stadium te kunnen spelen is op 28 mei, zijn 75e verjaardag waarheid geworden. Samen met zijn kinderen op het veld van het prachtige maar uiteraard lege baseball-stadion, klinkt de frisse 2020-uitvoering van, hoe kan het ook anders, ‘Centerfield’ en scoort Fogerty’s Factory een prachtige homerun.
De beelden van die dag laten een enorme trotse vader zien die zijn opmars zelf aankondigt: “Put me in coach, I’m ready to play.”

De inlay van het album vermeldt daarnaast nog enkele mooie woorden van John Fogerty: “Het jaar 2020 zal voor altijd in onze herinneringen blijven. We hebben dit met heel veel genoegen speciaal voor jullie gedaan, vanuit ons hart. It was truly a labor of love.”

‘Fogerty’s Factory’ track lijst:

Centerfield (Dodgers Stadium Version)
Have You Ever Seen The Rain (Colbert)
Lean On Me
Hot Rod Heart
Blue Moon Nights
Tombstone Shadow
City Of New Orleans
Proud Mary
Blueboy
Bad Moon Rising (SiriusXM)
Fortunate Son (SiriusXM)
Don’t You Wish It Was True


Ook op Blues Magazine ...