Janiva Magness – Change In The Weather: Janiva Magness Sings John Fogerty
Format: CD – Digital / Label: Blue Élan Records
Releasedatum: 13 september 2019

Tekst: Fons Delemarre

Cover/tribute albums: het blijft altijd een heikele zaak. Er zijn prachtige voorbeelden, zoals Avalon Blues, a Tribute to Missisippi John Hurt’ en ‘Tangled Up In Blues, Songs of Bob Dylan’. Waarschijnlijk zijn dit geslaagde albums, omdat de uitvoerenden een duidelijke, persoonlijke invulling geven aan de te coveren songs. In ieder geval zingen ze heel anders dan Mississippi John Hurt en Bob Dylan. Die twee zijn ook niet echt grote zangers en zo ontstaat de ruimte voor anderen iets eigens met de nummers te doen.
Bij de muziek van John Fogerty blijkt dat een stuk moeilijker. Fogerty heeft zo’n uitgesproken manier van zingen, dat er een lastig dilemma ontstaat. (Deels) zingen zoals Fogerty, of héél anders zingen. Fogerty’s eigen coveralbum Wrote A Song For Everyone’, waar hij zijn eigen nummers samen met o.a. The Foo Fighters, Bob Seger en Kid Rock speelt, laat ook horen hoezeer Fogerty’s manier van zingen zijn nummers draagt.
Een geslaagde, geheel anders ingekleurde versie maken kan overigens wel, getuige Tina Turner’s woeste rocksoul versie van Proud Mary.

Janiva Magness is op A Change In The Weather’ ook aan de slag gegaan met een aantal Fogertysongs. Bij Magness is het resultaat verschillend. Soms lijkt haar zang en de invulling van het nummer te veel op Fogerty’s eigen uitvoering en klinkt het dus niet echt eigen.
Hoe verder Magness en haar band wegblijven bij het origineel, hoe aardiger het wordt. Je gedachten dwalen dan juist áf van Fogerty’s origineel en dat is prima, want die originele songs kennen we allemaal tot op het bot en dan is iets nieuws een welkome aanvulling daarop.
Dat geldt onder andere voor het titelnummer Change In The Weather. Het wordt door Janiva en haar band fel gespeeld, in een hoog tempo, met een heerlijke handclaps en een enthousiast koortje. Ook Have You Ever Seen The Rain klinkt prima: soulvolle zang, inclusief female background vocals, Southern rock style.
Minder geslaagd is het te mooi gezongen Lookin’ Out My Back Door, dat door de te netjes gezongen tekst en semi-akoestiese invulling te weinig pit heeft. Ook de uitvoering Someday Never Comes overtuigt niet erg.
Gelukkig krijgt Bad Moon Rising in een dik aangezette rockversie, inclusief forse slide en een scheurende gitaarsolo. Anders dan die van Fogerty en juist daardoor wél zo geslaagd. Lodi zingt Magness samen met ‘outlaw’ Sam Morrow en ze heeft Taj Mahal ook voor een nummer kunnen strikken (Don’t You Wish It Was True). Zijn donkerbruine, diepe stem en geheel eigen zangidioom is ook hier weer een lust voor het oor.
Een van de mooiste nummers uit Fogerty’s solocarrière is A Hundred And Ten In The Shade, van zijn topalbum Blue Moon Swamp’ (1997). Het lukt Magness er een mooie, slepend gezongen versie van te maken. Natuurlijke ontbreken de diep-diep lage stemmen van het gospelkwartet The Fairfield Four, maar A Hundred And Ten In The Shade is en blijft een meeslepende soulsong. Was Otis Redding nog maar onder ons, die zou er een super-doorleefde versie van gemaakt hebben. Voor de duidelijkheid: de versie van Magness is prima.
Looking Out My Back Door krijgt een country make-over en klinkt mede daardoor een tikje te braaf. Voordeel is wel dat je de tekst, die Fogerty zo nu en dan een beetje weg knauwt, goed kunt verstaan. Het blijkt een fantasierijke droom over een middagje op the porch te zijn. Beetje Beatles-achtig, ten tijde van ‘The White Album’.

Al met al is ‘A Change In The Weather’ een interessant album geworden waar Janiva Magness het aandurft een greep te doen uit Fogerty’s repertoire. Het resultaat is een genoegen om naar te luisteren en onderstreept nog eens de kwaliteiten van John Fogerty als songwriter.


Tracks:
01. Change In The Weather
02. Lodi (feat. Sam Morrow)
03. Someday Never Comes
04. Wrote A Song For Everyone
05. Don’t You Wish It Was True (feat. Taj Mahal)
06. Have You Ever Seen The Rain
07. Bad Moon Rising
08. Blueboy
09. Fortunate Son
10.Deja Vu (All Over Again)
11. A Hundred And Ten In The Shade
12. Lookin’ Out My Back Door

Website: Janiva Magness


Ook op Blues Magazine ...