Foto Recensie: Gemma & The Travellers - True Love

Gemma & The Travellers – True Love
Format: CD – Vinyl LP / Label: Légère Recordings
Releasedatum: 24 mei 2019

Tekst: Peter Marinus

Misschien is het verhaal van Gemma & The Travellers al bekend maar voor de zekerheid vertel ik het nog even in het kort. Dit is een soulband met Gemma M. als frontvrouw. Deze Italiaanse trok met haar rugzak door Europa en kwam tijdens deze reis de Zweedse gitarist Robert P. tegen. Uiteindelijk belandde het duo in het Franse Rennes waar ze een band oprichtte. Die band bestaat momenteel uit Gemma M. (zang), Robert P. (gitaar), Damien B. (elektrische piano), Marcus C. (drums), Alan B. (bas) en Kevin H. (bariton- en tenorsaxofoon).

In 2017 verscheen hun debuutalbum ‘Too Many Rules & Games’ en nu is dus het tweede album uit. En dit album is wederom gevuld met hoogstaande funky soul. De funk is in alle nummers aanwezig!

Geopend wordt met de pompende rhyhtm & blues van No More People To The Ground, dat aan de vroege jaren van James Brown doet denken. De saxofoon klinkt hier lekker knorrend, haast Morphine-achtig. De ritmesectie houdt gedurende het hele nummer de funky groove vast waardoor de krachtige soulvolle zang van Gemma alle ruimte krijgt om te imponeren.
Ook I’m Not Perfect is voorzien van een romig funky geluid, dat in de buurt komt van Sharon Jones & The Dap Kings. Kevin H. verzorgt hier in zijn eentje de complete blazerssectie en Robert P. levert tintelend gitaarwerk af. De drums leggen in Get Out Of My Way een Meters-achtige funkbasis neer, daarbij geholpen door het messcherp groovende gitaarspel en de loom pompende bas. Een onweerstaanbaar groovend nummer!
In het luchtig swingende Better Late Than Never moest ik denken aan het funky geluid van Betty Wright terwijl ik ook weer Meters invloeden tegenkwam (de gitaar!). De ontzettend funky bas van Alan B. speelt een grote rol in dit nummer naast het Steve Cropper-achtige gitaarspel van Robert P.
En wederom duikt het New Orleans funkgeluid (Meters, Allen Toussaint) op in het lui groovende Four To The Floor. Een korte maar zeer krachtige instrumental. Funky soul is wat je krijgt in het Sharon Jones-achtige Do What You Want dat een Julie Driscoll-achtige psychedelische wending krijgt.
In de percussieve funker Something’s Going On zitten zelfs Tower Of Power invloeden. Met een titel als Going Out With James Brown kan je er wel van uit gaan dat je met een funky nummer te maken krijgt. Toch hoor je hier geen JB funk maar wel een funky swingend soulnummer. Won’t Be Long is een cover van een oude Aretha Franklin hit uit 1961, die in een intiem deinend souljasje gestoken is. Turn Yourself Around komt in de buurt van het Motown geluid door een “Going To A Go Go”-achtige melodie.
Gemma & The Travellers sluiten hun album intiem af met de galmende soulshuffle True Love.

Gemma & the Travellers bewijzen met dit album dat zij in staat zijn om de positie van Sharon Jones & The Dap Kings over te nemen. Een prima swingend soulalbum!

Gemma & The Travellers "True Love" (Official Video)


Tracklist:
01. No More People To The Ground
02. I’m Not Perfect
03. Get Out Of My Way
04. Better Late Than Never
05. Four To The Floor
06. Do What You Want
07. Something’s Going On
08. Going Out With James Brown
09. Won’t Be Long
10. Turn Yourself Around
11. True Love

Website: Gemma & The Travellers


Ook op Blues Magazine ...