Foto Recensie: Frank Demian - Till The Oceans Flood

Frank Demian – Till The Oceans Flood
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 21 september 2018

Tekst: Peter Marinus

De Amsterdamse singer-songwriter Frank Demian bracht in 2015 zijn debuutalbum ‘Late In The Morning’ uit waarop hij beïnvloed werd door Neil Young, The Beach Boys en Kate Bush.

Op zijn nieuwe album belooft Frank ons dat er country, 80’s pop en doo wop aanwezig zullen zijn. Frank is op dit album vooral bezig in het folk genre, let wel, folk zoals tegenwoordig gemaakt wordt door artiesten als bijvoorbeeld Devendra Banhart. Diens producer, Remko Schouten (ook bekend van zijn werk met Pavcement) produceerde dit album.

En in de opener Heading Down The Highway is inderdaad gelijk al een countrygeluid te horen. Een vrolijk, tegen de bluegrass aanleunend nummer, compleet met fiddle. Frank’s enigszins gebroken stemgeluid laat hem hier klinken als de mannelijke Marianne Faithfull.
You’re Beautiful (But Your Moving Out Tonight) is een intieme folkballad waarin de eerste 80’s pop invloeden opduiken en wel een REM-achtig geluid, dat vooral door Frank’s zang veroorzaakt wordt. Hij klinkt hier namelijk flink als Michael Stipe. Hetzelfde REM geluid blijft rondhangen in de semi-akoestische stuwende folkpop van Love Is In Your Touch. Een nummer met een fel riffende elektrische gitaar en hilarische “doo doo doo” koortjes.
In Curly Locks maken we kennis met reggaefolk. Een luchtig skankend akoestisch reggaenummer met een warm zoemende contrabas. Last Time I Saw Paris is een intiem zwierend folknummer met table en mandoline waarin flink wat Britse 70’s folk invloeden te vinden zijn. Oh My Baby begint als een pianoballad met warme accordeonbegeleiding. Na de toch wel wat onverwachte kazoo solo gaat het nummer verder als een sprankelend nummer, dat mij vreemd genoeg aan de oude Cockney Rebel deed denken.. Een apart en intrigerend nummer.
In de donkere akoestische ballad Winds Of Thor doet de donkere stem van Frank mij ineens aan Matt Johnson van The The denken. Frank bewijst in It’s Too Early dat hij ook de hogere vocale regionen aan kan in een breekbare, zwevende ballad. En dan komt de doo wop aan bod in Disappear In Black. In dit nummer herleven de tijden van “Happy days” en The Darts. Een hilarisch maar prima uitgevoerd nummer waarin The Beach Boys ook aanwezig zijn. De warme fluwelen pianoballad I’m Not Going Down heeft hetzelfde warme geluid dat Black (herinner je je hem nog) in de 80’s had.
In de afsluiter Cannot Reach Your Heart treedt Frank aan met zijn mandoline. Een vrolijk uptempo nummer dat doet denken aan “When I’m Dead And Gone” van McGuinness Flint.

Met Frank Demian hebben we er weer een prima getalenteerde singer-songwriter bij.

Frank Demian live in concert


Tracklist:
01. Heading Down The Highway
02. You’re Beautiful (But You’re Moving Out Tonight)
03. Love Is In Your Touch
04. Curly Locks
05. Last Time I Saw Paris
06. Oh My Baby
07. Winds Of Thor
08. It’s Too Early
09. Disappear In Pink
10. I’m Not Going Down
11. Cannot Reach Your Heart

Website: Frank Demian

Data:
18 oktober: Grens Werk in Venlo
20 oktober: Live radioshow Podium 107.1 in Woerden
08 november: Kafé De Bijstand in Nijmegen
19 december: Paddy O’Ryan in Leeuwarden


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.