Foto Recensie: Didi Wray & Liga Americana Del Surf - Misión Tango Surf

Didi Wray & Liga Americana Del Surf – Misión Tango Surf
Format: CD / Label: Surf Cookie Records
Releasedatum: 2 mei 2019

Tekst: Peter Marinus

Op het Griekse Surf Cookie label is de tweede CD verschenen van de Argentijnse gitariste Didi Wray. Haar opzet voor dit album was om authentieke surf muziek te vermengen met de tango. Dat klinkt wat bijzonder maar blijkt op dit geheel instrumentale album toch in de meeste gevallen goed uit te pakken.
De Liga Americana Del Surf is NIET haar begeleidingsband maar een verzamelnaam voor de diverse begeleidingsbands van Didi op dit album. Per nummer hoor je een andere band, zonder dat de eenheid van dit album trouwens verloren gaat.

Zo zijn Los Yawares te horen in de spetterende surf opener Misión Tango Surf. Het geluid van Didi is hier hard twangend en bij vlagen behoorlijk bluesy. Didi doet hier in elk geval haar achternaam alle eer aan. The Pulltones treden aan in het zeer dreigende Amazonic Hully Gully met Didi’s snerpende en messcherpe spel. Een nummer met een “Peter Gunn”-achtige drive.
Dan is het de beurt aan Los Protones in het lui swingende Tomo Y Obligo. Een nummer met een geluid van de iets “nettere” surftak a la The Ventures. El Sombrero is een zeer lichtvoetig huppelend popsurf nummer met The Sindicato Surf Combo als begeleidingsband. Aan dit nummer zit een authentiek begin 60’s surfgeluid geplakt.
Met de Braziliaanse band Dead Rock gaat Didi de smerige garagerock kant op in Por Una Cabeza met haar verschroeiend harde gitaar. Bijgestaan door de sitar van Gabriel Rammsy en Danny Amis van Los Straitjackets horen we de surftango mix in Blue Tango. Didi’s staccato ratelende gitaar staat centraal in deze stoffige gitaartango.
Didi’s Zuid-Amerikaanse afkomst is duidelijk hoorbaar in Milonguita De Las Sierras waarop ze wordt bijgestaan door Estereofónikos. Het Sindicato Surf Combo treedt aan in Chica Surf, dat een cover is van het Beach Boys nummer “Surfer Girl”. Een lui deinend nummer met hard sprankelend gitaarwerk. “Can a bandéon play the surf?”. Jazeker hoor, luister maar naar de frisse old-style surf van El FIrulete waarin op vernuftige wijze tangoinvloeden verwerkt zitten.
De stuwende surfrocker Cielito Lindo doet de opwindende jaren van de surfmuziek weer helemaal tot leven. Menigeen zal de melodie van deze Mexicaanse folksong herkennen en spontaan in een “ay ay ay ay” uitbarsten.
Na de rauwe geluiden van Pisco Saico Twist klinken de Link Wray invloeden zeer duidelijk door in het dreigende Terremoto Stomp! met het Los Kanibales Surf Combo als passende begeleidingsband.
Stel je een keurige danszaal voor met keurig geklede mensen, die zich helemaal stijlvol suf aan het dansen zijn. Plots worden ze ruw uit hun gracieuze bubbel gestoord door de klanken van de gitarist van het dansorkest, die expres zijn versterker op oorlogssterkte heeft gezet. Zo klinkt dus de afsluiter St. Katharina Twangwell!

Didi Wray heeft een prima surfalbum afgeleverd waarop haar pogingen om de tango in de surfmuziek te integreren een verrassend resultaat heeft opgeleverd. Gelukkig heeft Didi het ook voor elkaar gekregen om nu eens surfmuziek te laten horen zonder dat, meestal aanwezige, oubollige geluid. Het feit dat Didi ook nog een lust voor het oog is is natuurlijk altijd mooi meegenomen!

CIELITO LINDO - DIDI WRAY & DADDY O´GRANDE


Tracklist:
01. Misión Tango Surf
02. Amazonic Hully Gully
03. Tomo Y Obligo
04. El Sombrero
05. Por Una Cabeza
06. Blue Tango
07. Milonguita De Las Sierras
08. Chica Surf
09. El Firulete
10. Cielito Lindo
11. Pisco Saico Twist
12. Terremoto Stomp!
13. St. Katharina Twangwell

Website: Didi Wray


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.