Foto Recensie: Delgado Brothers – Two Trains

Delgado Brothers – Two Trains
Format: CD – Digital / Label: Bellasher Records
Releasedatum: 17 augustus 2018

Tekst: Gerrit Schinkel

Jarenlang werden The Delgado Brothers als het best bewaarde bluesgeheim van Amerika beschouwd. De uit Los Angeles, California, afkomstige band timmert, met een onderbreking van enkele jaren toen ze genoeg hadden van de muziekbusiness, al meer dan drie decennia aan de weg met hun muzikale mix van rock, blues, soul, funk en latin. In 1987 verscheen hun debuutalbum getiteld ‘The Delgado Brothers’. De fans hebben lang op nieuw werk moeten wachten. In augustus kwam, als opvolger van hun goed ontvangen album ‘Learn To Fly’ uit 2009, het album ‘Two Trains’ op de markt. Een album met elf nieuwe songs.

De binnenkomer Live For Today begint met een paar ferme drumklappen, waarna in het orgel invalt, gevolgd door een stampende ritmesectie met percussie en een spetterende gitaarsolo. Een lekkere Santana-achtige bluesstamper. De power zet zich voort in 450 Mulberry Never Forget en dat stopt niet bij het titelnummer, de funky bluesrocker Two Trains met de felle gitaarlicks. Zingende drummers zijn meer uitzondering dan regel, maar Steve Delgado bewijst dat een drummer ook uitstekend kan zingen. Het bewijs wordt geleverd in de heerlijke soulblues If I Could Only Sing. In Circle Of Friends geven de percussionisten aan het begin hun visitekaartje af en dat is het begin van een powersong met weer duidelijke invloeden van Santana.
Talk To Me is een prachtige lange soulblues met een uitstekend zingende Steve Delgado en felle gitaarsolo’s van broer Joey. Daarna is het weer latin wat de klok slaat. Veel percussie en uitstekend gitaarwerk in Explore Your Mind en The River. Dat laatste bijna acht minuten durende nummer begint met een fraai piano-intro, mooi akoestisch gitaarwerk en een orgelsolo. In de ballad Ohana Tennessee zijn de backing vocals van Teresa James een verrijking.
De ritmesectie domineert de funky midtempo bluesrocker Things Have Changed. Met Inspiration heeft het album een waardig slotakkoord. Het nummer begint als een bluesballad, maar halverwege gaat het tempo flink omhoog met flonkerende gitaarsolo’s, orgel en de uitstekende ritmesectie.

Conclusie:
Van The Delgado Brothers zijn we nog niet af. En dat is maar goed ook, want hun nieuwe album bruist van energieke blues, rock, funk, soul en latin. Ik mag hopen dat het nu geen 9 jaar duurt voor ze weer met een nieuw album komen, want ‘Two Trains’ smaakt naar meer.


Tracks:
01. Live For Today
02. 450 Mulberry Never Forget
03. Two Trains
04. If I Could Only Sing
05. Circle Of friends
06. Talk To Me
07. Explore Your Mind
08. The River
09. Ohana Tennessee
10. Things Have Changed
11. Inspiration

Line up:
Bobby Delgado – bas
Steve Delgado – drums, vocals
Joey Delgado – gitaar, backing vocals
David B. Kelley – keyboards
Teresa James, Terry Wilson, Billy Watts, Johan Avila – backing vocals
Ramon Banda – percussie
Ishmael Pineda – conga’s, bongo’s

Website: Delgado Brothers

Data:
27 november – Opnames radio en Tv Countdown Café in Q-Factory, A’dam.
28 november – Spirit of 66, Verviers (België)
29 november – Q-Factory, Amsterdam
01 december – Flirting with the Blues Festival, Amersfoort.
03 december  – Live op Bluesmoose vanuit De Comm in Groesbeek

 


Ook op Blues Magazine ...