Foto Recensie: Coco Montoya - Coming In Hot

Coco Montoya – Coming In Hot
Format: CD – Digital / Label: Alligator Records
Releasedatum: 22 augustus 2019

Tekst: Peter Marinus

Zanger-gitarist Coco Montoya is een bluesrock artiest, die veel te weinig in ons land te zien is. Op 13 december a.s. is hij echter in ons land en treedt hij op tijdens het Flirting With The Blues Festival in Amersfoort.
Tot die tijd kan je je mooi vermaken met zijn nieuwste album ‘Coming In Hot’, zijn vijfde album voor het befaamde Alligator label.

Coco begon ooit als drummer in de band van Albert Collins maar al snel kreeg hij daar de rol van ritmegitarist toebedeeld. Daarna Was Coco tien jaar lang de sologitarist in John Mayall’s Bluesbreakers. En vanaf 1993 is hij op de solotoer.

Op zijn nieuwe album wordt Coco bijgestaan door een aantal topmuzikanten, namelijk bassist Bob Glaub (o.a. Bob Dylan en Bruce Springsteen), bassist Mike Mennell (o.a. John Fogerty), toetsenist Mike Finnigan (o.a. Jimi Hendrix, Etta James en Taj Mahal), ritmegitarist Billy Watts (o.a. Eric Burdon), ritmegitarist Johnny Lee Schel (o.a. Bonnie Raitt) en drummer-producer Tony Braunagel.

Coco’s nieuwe album sluit naadloos aan bij zijn voorgaande albums. Wederom is het zeer soulvolle bluesrock die je te horen krijgt.

Coco opent met Good Man Gone, een nummer van Jack Mack &Tthe Heart Attack Horns. Een pompende bluesrock shuffle met een “Shotgun” (Jr. Walker)-achtige melodie. Coco heeft in de loop van de jaren een zeer soulvolle stem ontwikkeld, die in dit nummer in volle glorie te horen is, naast zijn hard bijtende gitaarspel. Coming In Hot is een opgewekt swingende shuffe waarin Coco zijn gitaar broeierig laat brullen.
De mid-tempo shuffle Stop Runnin’ Away From My Love is geschreven door Jeff Paris, een componist die oorspronkelijk uit de hardrock kringen komt (o.a. Cinderella en Lita Ford). De cover van zijn nummer is hier een loom soulvol bluesrock nummer met gepassioneerd bijtend gitaarwerk. Uiteraard staat er weer een Albert Collins cover op het album. Dit keer de slowblues Lights Are On But Nobody’s Home. Via Coco’s hard bijtende en huilende gitaar herken je direct het Albert Collins geluid. Een weergaloos mooi nummer!
Stone Survivor is een cover van een nummer van The Phantom Blues Band en in die band kom je Mike Finnegan, Johnny Lee Schell en Tony Braunagel weer tegen. Een sompige rocker met schroeiend gitaarwerk van Coco.
Warren Haynes (Gov’tMule) en Johnny Neel (o.a. The Allman Brothers Band) zijn verantwoordelijk voor de ballad What Am I. Een ballad met een zeer hoog soulgehalte. Ain’t It A Good Thing is onder bekend in de uitvoering van Bobby “Blue” Bland. Zangeres Shaun Murphy treedt hier aan om samen met Coco een lekker luchtige rhythm & blues swinger te vertolken.
Na het loom deinende I Wouldn’t Wanna Be You covert Coco de Frankie Miller hit Trouble uit 1974. En het is mooi om in plaats van de rauwe Frankie Miller zang nu eens de zeer krachtige soulstrot van Coco te horen. Witness Protection is een lome funky shuffle met stuwend pianowerk en de rauw bijtende gitaar van Coco.
Coco sluit het album af met de soepel swingende shuffle Water To Wine waarin zijn hard bijtende gitaar de hoofdrol speelt.

Coco Montoya’s nieuwe album is wederom uitstekend en geeft je alle redenen om op 13 december zijn optreden in Amersfoort te gaan bekijken.

Coco Montoya – Stop Runnin' Away From My Love


Tracklist:
01. Good Man Gone
02. Coming In Hot
03. Stop Runnin’ Away From My Love
04. Lights Are On But Nobody’s Home
05. Stone Survivor
06. What Am I
07. Ain’t It A Good Thing
08. I Wouldn’t Wanna Be You
09. Trouble
10. Witness Protection
11. Water To Wine

Website: Coco Montoya


Ook op Blues Magazine ...