bob-dylan

Bob Dylan
The bootleg series volume 10 – Another Self Portrait (1969 – 1971)

Formaat: 2-CD / 3-LP + 2-CD / 4-CD Deluxe Edition
Label: Sony Music / Columbia
Release: augustus 2013
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Gerrit Schinkel

Het kan absoluut geen kwaad om af en toe eens een grote schoonmaak te houden. Je staat soms verbaasd wat je allemaal bewaart. Hoewel je bij het opruimen ook op onverwachte dingen kunt stuiten. Daar kunnen medewerkers van Sony over meepraten. Ze waren op zoek naar de originele banden van Self Portrait om dat album van Bob Dylan uit 1970 opnieuw geremasterd uit te brengen. Tot hun grote verrassing vonden ze ook tapes met alternatieve versies en nummers die niet op het Self Portrait kwamen. Tevens vonden ze alternatieve versies van songs die oorspronkelijk op New Morning (1971) en Nashville Skyline (1969) verschenen, demo’s en live opnamen.

Al deze 35 heerlijkheden zijn nu uitgebracht als volume 10 van de nu al legendarische Bootleg Series. Daar waar producers volgens velen (de bekende Amerikaanse recensent Greil Marcus schijnt er bijna een hartverzakking van te hebben gekregen) de originele nummers min of meer om zeep hebben geholpen, worden we nu getrakteerd op de sobere en uitgeklede oerversies. Bob Dylan in topvorm, bijgestaan door gitarist David Bromberg en toetsenist Al Kooper. Wat Dylan destijds heeft bezield om juweeltjes als b.v. Spanish is the loving tongue, Annie’s going to sing her song, Thirsty boots, en These hands niet op Self portrait te zetten is voor mij een raadsel. Prachtig is de alternatieve versie van If not for you. Bring me a little water is een prachtige gospel die het oorspronkelijke album New Morning destijds ook niet haalde. De twee live opnamen stammen uit 1969 van een optreden van Bob Dylan & The Band op het Isle of Wight. Het formidabele I’ll be your baby tonight en een dampende versie van Highway 61 revisited. De demo When I paint my masterpiece mag ook niet onvermeld blijven. Huiveringwekkend!

Ik ben de jongens van Sony eeuwig dankbaar en wat mij betreft mogen ze hun zoektocht naar nog meer mastertapes voortzetten, want wie weet wat er nog meer verborgen schatten liggen.

Another Self Portrait is behalve op dubbel-cd ook verkrijgbaar op vinyl, als een gelimiteerde luxebox met 4 cd’s (met ook het complete Isle of Wight concert en de geremasterde versie van Self portrait) en een prachtig fotoboek. De Dylan fan wordt weer op kosten gejaagd, maar dan heb je ook wat. Dylan is niet dood! Hij leeft!

Tracks CD 1:

Went to see the gypsy
Little Sadie
Pretty Saro
Alberta # 3
Spanish is the loving tongue
Annie’s going to sing her song
Times passes slowly # 1
Only a hobo
Minstrel boy
I threw it all away
Railroad Bill
Thirsty boots
This evening so soon
These hands
In search of little Sadie
House carpenter
All the tired horses

Tracks CD 2:

If not for you
Wallflower
Wigwam
Days of ‘49
Working on a guru
Country pie
I’ll be your baby tonight (live with The Band)
Highway 61 revisited (live with the Band)
Copper kettle
Bring me a little water
Sign on the window
Tattle O’day
If dogs run free
New morning
Went to see the gypsy
Bell isle
Time passes slowly # 2
When I paint my masterpiece


Ook op Blues Magazine ...