Foto Recensie: Blitzen Trapper - Wild And Reckless

Blitzen Trapper – Wild And Reckless
Format: CD – Digital / Label: Lojinx Records
Releasedatum: 3 november 2017

Tekst: Peter Marinus

Aan dit album van de band Blitzen Trapper uit Portland, Oregon, zit een verhaal vast. De nummers van dit album maken onderdeel uit van een musical, of als je dat liever hoort een rock-opera, over zaken als heroïne verslaving, wanhoop en echte liefde. Nadat de musical al enkele maanden in de theaters draaide besloot de band met een gelijknamig album te komen.
Alle nummers werden geschreven door zanger Eric Earley en uitgevoerd door Earley en Erik Menteer (gitaar, toetsen), Brian Adrian Koch (drums, zang), Michael Van Pelt (bas) en Marty Marquis (toetsen, zang).
Mocht je nog steeds in zak en as zitten door het te vroege overlijden van Tom Petty, kan dit album je wellicht wat troost bieden. Het geluid van Bitzen Trapper doet namelijk meer dan eens aan Tom Petty en zijn Heartbreakers denken. Een mix dus van rock, country rock en folk.

Dat wordt direct in de opener van het album, Rebel, al duidelijk. Een laidback countryrock shuffle met schrijnend gitaarwerk en zang die ergens tussen Tom Petty en George Harrison in zit. In tegenstelling tot wat je van een titel als Wild & Reckless zou verwachten krijg je hier in het intro een ingetogen piano ballad, die over gaat in een vurige rootsrocker. Joanna is een ingetogen, breekbare ballad, die door Earley solo wordt uitgevoerd. Na een bombastisch science fiction-achtig intro gaat het luchtig swingende No Man’s Land van start. De countryrock ballad Stolen Hearts zit vervolgens weer ergens tussen Bob Dyan en Neil Young in, mede door de schrijnende harmonica.
Dance With Me, een spetterende rocker mengt het geluid van Tom Petty met een powerpop-achtige energie Vreemd genoeg deed Love Live On mij soms aan Steve Harley & Cockney Rebel denken maar dan vermengd met countryrock.
Funken kan de band ook. When I’m Dying heeft dezelfde luie funk grooves die ook bij een band als Little Feat aanwezig waren. Tom Petty is weer erg dichtbij in de luie countryrock ballad Baby Won’t You Turn Me On. De afsluiter Wind Don’t Always Blow is een haast ambient aandoende ballad met een Band-achtig orgel en Dylan-achtige zang en harmonica.
De twee delen van Forever zullen in de musical zelf beter overkomen dan op het album. Deel 1 is acapella met hemelse harmony vocals en deel twee heeft voicesamples en psychedelische rock invloeden.

De kans dat de musical ooit in de Nederlandse theaters terecht zal komen is klein dus zullen we het met dit album moeten doen. En dat is absoluut geen straf aangezien Blitzen Trapper zich aan dient als waardige voortzetters van de Tom Petty sound.

Blitzen Trapper - Wild + Reckless (101.9 KINK)

Tracklist:
01. Rebel
02. Wild & Reckless
03. Forever Pt. 1
04. Joanna
05. No Man’s Land
06. Stolen Hearts
07. Dance With Me
08. Love Live On
09. When I’m Dying
10. Baby Won’t You Turn Me On
11. Forever Pt. 2
12. Wind Don’t Always Blow

Website: Blitzen Trapper


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.