Foto Recensie: Back Porch Republic - Hustle & Flow

Back Porch Republic – Hustle & Flow
Format: CD – Digital / Label: Blue Mood Records
Releasedatum: 7 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

Back Porch Republic is een Noors trio, dat bestaat uit de gelouterde muzikanten Vidar Busk (zang, gitaar), Daniel Eriksen (gitaar) en Stig Sjøstrøm (percussie). Vidar Busk is de bekendste van het stel en hij leverde al een flinke stapel soloalbums af en was ook nog eens te horen met zijn True Believers, Voo Doodz en Bubble Of Trouble.
Daniel Eriksen komt, evenals Busk, uit Langesund, Telemark en heeft vijf soloalbums op zijn naam staan. Percussionist Stig Sjøstrøm komt uit Stathelle, Telemark, en was lid van bands als Lush Life en The Pzydeco Sisters en trad regelmatig met Daniel Eriksen op.

Nu is er dan een album onder de naam van Back Porch Repulic en wat is dit een lekker album, zeg! Gevuld met deels smerige, haast garageblues-achtige klanken en al even rauwe Ry Cooder- achtige rhythm & blues.

Dat laatste hoor je gelijk bij de opener. Een cover van Jimmie Vaughan’s Six Strings Down, die hier helemaal getransformeerd is tot een broeierig Ry Cooder-achtig nummer met zoemend en schroeiend gitaarwerk en uiterst functionele percussie. De cover van R.L. Burnside’s Goin’  Down South pompt als een primitieve garageblues met zuigende fuzzende en snijdende gitaarriffs.
In het stampende Oh Mama zit een soort Bo Diddley beat. Dit nummer heeft een zeer aanstekelijk refrein waarin je haast automatisch “Hey Pocky A-Way” begint mee te zingen. De Diddley beat blijft nog even doorstampen in Drive On, een nummer met een heerlijk huilende steelgitaar. Dit nummer komt op het eind van het album nog terug als een instrumental, die verdacht veel op Santo & Johnny’s “Sleep Walk” lijkt.
Het countrysoul nummer I Love You heeft een lekker lome funky groove. A Little Dab’ll Do Ya is een maf funky bluesnummer, dat in feite een commercial voor Brylcreem is!  Vervolgens wordt er weer zo’n rauw ploegende garageblues boogie ingezet met Oh Louise. De traditional St. James Infirmary is in de Noorse handen veranderd in een broeierig deinende mambo.
Maakt het veel uit dat het stomende Evil Train een rip-off is van Johnny Burnette’s “Lonesome Train”? Neen, driewerf neen! Als het op een dergelijke zoemende garageblues manier gebracht wordt maakt het mij totaal niet uit!
Het merkwaardig getitelde Wrecked By Snooks rondt mijn luisterbeurt op een rauwe Ry Cooder-achtige wijze af.

Maar als je denkt dat ik het bij slechts één luisterbeurt houd, zit je er compleet naast. Ik vind dit heerlijk ongepolijste bluesalbum van dit Noorse trio gewoon veel te lekker!


Tracklist:
01. Six Strings Down
02. Goin’ Dowm South
03. Oh Mama
04. Drive On
05. I Love You
06. A Little Dab’ll Do Ya
07. Oh Louise
08. St. James Infirmary
09. Evil Train
10. Wrecked By Snooks
11. Drive On (Instrumental)

Website: www.facebook.com/backporchrepublic


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.