NN North Sea Jazz 2023 presenteert volledig programma

Het NN North Sea Jazz Festival presenteert het volledige programma van de komende editie. Ben l’Oncle Soul, Brad Mehldau, Róisín Murphy en nog 41 nieuwe namen zijn aan de line-up toegevoegd. In totaal vinden op 7, 8 en 9 juli meer dan 150 optredens plaats, verdeeld over 16 podia in en om Rotterdam Ahoy. Overkoepelend thema dit jaar is ‘Sounds of Diversity – A Shared Musical Heritage’. Het volledige blokkenschema staat nu op de website.

Eerder werden onder meer Buddy Guy, Jill Scott, Little Simz, Lizzo, Pat Metheny Side-Eye, Seal, Snarky Puppy, Stormzy, The Teskey Brothers, Tom Jones, Van Morrison, Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis en Artist in Residence esperanza spalding al aangekondigd.

NN North Sea Jazz Festival 2023
7, 8 en 9 juli
Rotterdam Ahoy

Dagkaarten € 125 (incl. servicekosten)
Dagkaarten met CJP korting: € 109 (incl. servicekosten)
Driedagenkaart: € 300,- (incl. servicekosten) uitverkocht
Group ticket (tot 10 personen): € 910 (incl. servicekosten) uitverkocht
Junior ticket (t/m 15 jr): € 30 (incl. servicekosten) uitverkocht

Kaartverkoop via www.northseajazz.com, www.ticketmaster.nl en 0900 – 300 1250 (60 cpm)

North Sea Jazz 2023

Sounds of Diversity – A Shared Musical Heritage

Het festival brengt dit jaar een bijzonder thema, Sounds of Diversity – A Shared Musical Heritage, omdat het dit jaar 150 jaar geleden is dat de slavernij in de toenmalige koloniën werd afgeschaft. Het festival besteedt met dit overkoepelend thema aandacht aan de diversiteit in mensen en muziek die de geschiedenis Nederland opleverde.

Zo wordt op vrijdag ‘The Diaspora Suite’ uitgevoerd, samengesteld door het Metropole Orkest en curator en initiatiefnemer Mike Bindraban. Onder de dirigeerstok van Jules Buckley vertellen nationale en internationale artiesten, schrijvers en musici samen met het orkest in woord en klank het diasporaverhaal anno 2023. Op zondag brengt het Metropole Orkest met gastartiesten een hommage aan de Curaçaose componisten Jacobo ‘Coco’ Palm en zijn familie en Rudy Plaate met ‘Palm & Plaate Classic And Popular Compositions From Curaçao’.

Ook vroeg het festival aan Monica Akihary, Typhoon en Vernon Chatlein om niet alleen zelf op te treden, maar ook als curator een programma samen te stellen.

Compositieopdracht

Elk jaar verstrekt het festival een vrije compositieopdracht aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. Deze keer valt de eer te beurt aan jazzviolist en componist Yannick Hiwat. Volgens de jury verbreedt Hiwat met zijn nieuwe geluid en eigen signatuur het Nederlandse canon. Daarnaast toont hij lef door wegen te bewandelen die in Nederland nog niet zijn platgetreden. De première van Hiwats compositie ‘Frimangron’ vindt op vrijdag 7 juli plaats.

Kunst, fotografie en design

Naast muziek is op het festival zoals elk jaar een prominente plaats ingeruimd voor beeldende kunst in uiteenlopende vormen. Zo is er kunstbeurs met ruim veertien galeries uit Nederland en België waaronder onder Rademakers Gallery, Project 2.0, Gallery Untitled, Caption Photo Gallery, Nono Gallery, SinArts Gallery, Galerie Wilms, Galerie Mia Joosten, Root Gallery en Galerie 10a. En is werk te zien van onder meer Hans van Bentem, Studio Irma, Chris Rijk, Anne Mei Poppe, Maayke Schuitema, Sangmin Oh, Bas Meeuws en Sebastiaan Spit. Ook is er aandacht voor design met presentaties van Woth Gallery en Priveekollektie Contemporary Art | Design. Verder is er een jazzfototentoonstelling van het ANP, toont het festival street art van Mr. Maestro, Digital Does en Mr. June en presenteert Het Mauritshuis hun muzikale project ‘Bekijk Het Mauritshuis Met Je Oren’.

Open Stage en Paul Acket Award

Het festival biedt bezoekers ook elke festivaldag de mogelijkheid te laten horen wat zij zelf muzikaal in huis hebben tijdens de sessies op de Open Stage. Op zaterdag 8 juli wordt de Paul Acket Award “Artist Deserving Wider Recognition” uitgereikt aan de Franse pianiste Eve Risser.


Ook op Blues Magazine ...