Legendarische klanken op vinyl:
Bertus Distributie introduceert
‘North Sea Jazz Concert Series’

Bertus Distributie introduceert, in samenwerking met NTR, AVROTROS en MOJO, een gloednieuwe vinylserie met live-opnames van legendarische artiesten die door de decennia heen schitterenden op het befaamde North Sea Jazz Festival.

North Sea Jazz Concert Series (albumhoes foto)

De North Sea Jazz Concert Series biedt officiële en gelicenseerde uitgaven op 180-grams wit vinyl, gehuld in een hoes van heavy paper en gedrukt op reversed board. De hoezen van de platen worden vormgegeven in voornamelijk zwart-wit, geïnspireerd door de klassieke ontwerpen van oude jazzalbums, zoals die van het Blue Note-label. Deze artistieke stijl, in lijn met het herkenbare thema van het festival, wordt verzorgd door Hans Pol en journalist en jazzkenner Jeroen de Valk levert de liner notes.

De allereerste release in deze serie is gewijd aan een van de meest bekende en indrukwekkende jazzzangeressen aller tijden, Ella Fitzgerald. Op vrijdag 13 juli in 1979 gaf ze een rauw en weergaloos optreden op het North Sea Jazz Festival dat destijds in Den Haag werd gehouden. De “First Lady of Song” betoverde het publiek met tijdloze klassiekers als ‘There Will Never Be Another You,’ ‘Satin Doll,’ ‘Round Midnight,’ en ‘Mr. Paganini.’ Ze werd begeleid door Paul Smith op de piano, Keter Betts op de bas en Mickey Roker op drums. Een trio dat de magie en kracht van een volwaardige big band uitstraalde.

Toekomstige ‘North Sea Jazz Concert Series’ releases zullen NSJ opnames bevatten van muzikale grootheden als Buddy Rich, Ray Charles, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon en Jan Akkerman. ‘North Sea Jazz Concert Series’ zal een langlopende vinylserie worden en dient als een eerbetoon aan de meest bijzondere optredens van het North Sea Jazz Festival – vereeuwigd op vinyl.

‘North Sea Jazz Concert Series: Ella Fitzgerald (1979)’ is verkrijgbaar vanaf vrijdag 1 december 2023.

AVRO's Jazzarchief - Ella Fitzgerald (1979)

 

Over North Sea Jazz Festival

Het North Sea Jazz Festival zag voor het eerst het licht in 1976 in het Nederlands Congresgebouw in Den Haag, en telde zo’n negenduizend bezoekers. In dat gedenkwaardige eerste jaar deelden jazzlegendes als Sarah Vaughan, Count Basie, Dizzy Gillespie en Stan Getz hun betoverende klanken, waardoor de zalen werden gevuld met muzikale magie. Terwijl het publiek werd meegesleept in een ongekende muzikale belevenis, bracht een sprankelende line-up van Nederlandse avant-garde artiesten een unieke dimensie in dit grensverleggende festival.

Sinds zijn officiële doorstart in 2018 onder de naam ‘NN North Sea Jazz Festival’, heeft dit evenement zich ontwikkeld tot een internationaal muziekspektakel waarin jazz – variërend van tijdloze klassiekers tot de meest hedendaagse klanken – naadloos samensmelt met genres als blues, soul, funk, hiphop en pop. Met vijftien podia, een indrukwekkende line-up van zo’n dertienhonderd muzikanten en jaarlijks tussen de vijfentachtig- en negentigduizend enthousiaste bezoekers, vormt het festival een uniek hoogtepunt binnen de muziekwereld. Sinds 2006 heeft dit grootschalige festival zijn thuis gevonden in de uitgestrekte omgeving van Rotterdam Ahoy, wat bijdraagt aan de betoverende ervaring van deze muzikale reis.


Ook op Blues Magazine ...