Volledige line-up NN North Sea Jazz 2024 aangekondigd

De volledige line-up van North Sea Jazz 2024 is bekend. In totaal vinden op 12, 13 en 14 juli meer dan 150 optredens plaats, verdeeld over 16 podia in en om Rotterdam Ahoy.

Foto: Christone "Kingfish" Ingram
Foto: Christone “Kingfish” Ingram

BRITTANY HOWARD
D.K. HARRELL
ANOUK & METROPOLE ORKEST
CHRISTONE’KINGFISH’ INGRAM
CORINNE BAILEY RAE
JOHN SCOFIELD & DAVE HOLLAND
JOSS STONE
LIZZ WRIGHT
BENJAMIN CLEMENTINE
BLACK PUMAS
CANDY DULFER WITH SPECIAL GUEST JONATHAN BUTLER
CEDRIC BURNSIDE
CORY HENRY
KARSU
MAHALIA
STING

De line-up en het volledige blokkenschema staat nu op de website.

Bijzondere projecten en samenwerkingen

Het festival brengt ook dit jaar weer een aantal bijzondere projecten en samenwerkingen. Saxofonist Chris Potter presenteert een nieuwe band met topmuzikanten zoals pianist Brad Mehldau en bassist John Patitucci, waarmee hij onlangs het album ‘Eagle’s Point’ uitbracht, plus drummer Johnathan Blake. Tenorsaxofonist Joshua Redman introduceert eveneens een nieuwe band, met zangeres Gabriella Cavassa in een hoofdrol. Dit is de eerste keer dat Redman samenwerkt met een zangeres. Bassist Avishai Cohen komt met zijn nieuwe band Banda Iroko en speelt Afro-Caribische muziek, ondersteund door de percussie van Abraham Rodriguez Jr. Pianist Shai Maestro, bekend als een van de meest veelzijdige en getalenteerde pianisten van zijn generatie, gaat dit jaar een samenwerking aan met het Nederlandse Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC), een van de meest gerenommeerde bigbands ter wereld.

Spiritual jazz

Ook is er speciale aandacht voor de huidige opleving van spiritual jazz. De fluit en harp, typisch voor de spiritual jazz uit de jaren zeventig, zijn te horen in de muziek van de Britse trompettist Matthew Halsall. Chief Atunde Adjuah (voorheen Christian Scott) vermengt zang met intense, diep spirituele muziek op een zelfgebouwde kora, verwant aan de harp. Kahil El’Zabar brengt zijn Ethnic Heritage Ensemble, dat hij vijftig jaar geleden oprichtte, naar Rotterdam. Een van de meest verrassende figuren is André 3000. Hoewel hij vooral bekend is als rapper van het hiphopduo OutKast, maakte hij vorig jaar indruk met zijn album ‘New Blue Sun’, waarop hij anderhalf uur lang fluit speelt, zonder te rappen of hiphopbeats te gebruiken.

Compositieopdracht

Elk jaar verstrekt het festival een vrije compositieopdracht aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. Deze keer valt de eer te beurt aan Tijn Wybenga. De première van Wybenga’s compositie vindt op vrijdag 12 juli plaats met het Metropole Orkest en gastartiesten Ambrose Akinmusire en Lizz Wright.

Het festival biedt bezoekers ook weer de mogelijkheid te laten horen wat zij zelf muzikaal in huis hebben tijdens de sessies op de Open Stage. Op zaterdag 13 juli wordt de Paul Acket Award “Artist Deserving Wider Recognition” uitgereikt aan de Britse toetsenist Kit Downes.

Naast muziek is op het festival zoals elk jaar een prominente plaats ingeruimd voor beeldende kunst in uiteenlopende vormen.

North Sea Jazz 2024 (logo)

NN North Sea Jazz Festival 2024
Rotterdam Ahoy

Dagkaarten: € 135 (incl. servicekosten), met CJP korting: € 115 (incl. servicekosten)
Driedagenkaart: € 340,- (incl. servicekosten) uitverkocht
Group ticket (tot 10 personen): € 995 (incl. servicekosten)
Junior ticket (t/m 15 jr): € 35 (incl. servicekosten)

Kaartverkoop via www.northseajazz.com en www.ticketmaster.nl


Ook op Blues Magazine ...