Nico Backton & Wizards of Blues – “Roots and Stories”
Label: Naked Productions / Bertus
Formaat: CD
Datum release: oktober 2009

Te bestellen bij Cosmox.nl

NICO BACKTON - ROOTS AND STORIES

Wekelijks verschijnen er honderden cd’s. Niet allemaal van grote maatschappijen: die brengen alleen de zeker winstgevende acts uit en nemen geen risico. Nee de kleine bedrijfjes zorgen voor een stroom cd’s en niet te vergeten alles wat eerst in eigen beheer wordt uitgebracht.

Hier schuilen de hongerigen, de talenten en de avonturiers. Hier vind je de smaakmakers van de toekomst en ook de net-niet artiesten.

De 33 jarige Belg Nico Backton laat ons kennismaken met z’n derde album. Dat in de categorie Smaakmakers. Een mengeling van blues, folk, countryblues zijn met smaak opgenomen. Nico wordt gesteund door een driekoppige band.

Nico is van Gent, zoals ze in België zeggen, leerde al vroeg piano, gitaar, dobro en slide spelen. Studeerde 4 jaar in de Jazz-Studio van Antwerpen en geldt als groot talent in de akoestische blues volgens onze zuiderburen.

En het is te zeggen, het is heerlijk om naar de transparante muziek van dit album te luisteren. Je krijgt goesting in een lekker Belgisch biertje . De stem van Nico heeft hier en daar een krasje en dat maakt het net af.

Duncan and Brady is de opener. Gespeeld in 4-kwarts met boogie-feel. Zet ik zo op de playlist van m’n radioprogramma’s. Vlot en ongecompliceerd ; blues-light zullen we het maar noemen. Lekker helder akoestisch gitaartje en versierende bluesharp.

Dig that boogie – sla ik snel over; te licht bevonden , een beetje oubollig ; ik zie de pollepels en wasbord.

Louise blues – hier kan ik mee uit de voeten. Het lange intro bouwt een prima spanning op. Dit is een cover van Big Bill Broonzy en wordt met een heerlijke midtempo drive gespeeld. Prima gezongen trouwens.

Blue Monday heeft een prettig arrangement met een flinke pianopartij. Natuurlijk kan het origineel van Fats hier velen malen beter ons laten swingen. Toch is het een verdienstelijke poging deze track in een nieuw jasje te steken.

Bad Time – zo moet de zuidelijke blues klinken. Ik waan me even in de swamp en mud. Zeker Bad Times. Klasse.

My Roots – de klasse van Nico , begint steeds duidelijker vorm voor mij aan te nemen. Kan zo het podium op met Ian Siegal. Maar ja, waarom zet je op dezelfde cd dan in vredesnaam Goodnight Irene? Stijlbreuk, maar dat komt vaker in België voor. En toch al met al is altijd prettig toeven in dit Bourgondische land. En dan opeens weet ik het; de best samenvattende titel voor deze cd:

BelgischeBourgondische Blues.

Net zo lekker als Belgische Bonbons, Bier en … en …!

De grote maatschappijen zullen spoedig Nico Backton & Wizards of Blues weten in te lijven. In mijn radioshows van TvEnschedeFm en HofstreekFm dien ik deze tracks op als een smakelijk gerecht.

Amai,heel plezant.

(Wim Velderman)

Tracks:
01. Duncan and brady (Trad.)
02. Dig That Boogie (Nico Backton)
03. Louise Blues (Big Bill Broonzy)
04. Blue Monday (Fats Dominos)
05. Bad Times (Nico Backton)
06. My Roots (Nico Backton)
07. Valentine’s Day Blues (Nico Backton)
08. Baby I Love You (Nico Backton)
09. Tipitina (Professor Longhair)
10. Goodnight Irene (Tad.)
11. T-Model Ford Blues (Nico Backton)
12. Cigar Box Babe (Nico Backton)

Nico Backton & Wizards of Blues:
Nico Backton: guitars, dobros, cigar box guitars, 12-string guitar, hammond xb2, piano & vocals
Christian Michel: bass, contrabass
François Miniconi: drums, cajon, percussions
Richie Faret: harmonica-harp

guest: Thierry Lopez, lead guitar on T-Model Ford Blues

Website Nico Backton : www.backton.com


Ook op Blues Magazine ...