JOHNNY WINTER
24 maart 2010
Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer

Johnny Winter

Johnny Winter

Tekst ingestuurd door : John Palmer ; Foto’s : Marco van Rooijen

Op 24 Maart was het zover; blues-rock legende Johnny Winter in de Boerderij, Zoetermeer.

Johnny Winter is Still Alive and Well. Hij brak met zijn horse verslaving , is echter half blind en nadat hij zijn heup op twee plaatsen brak loopt hij moeizaam. Hij kreeg ook last van zijn rechterpols, voor een guitarist een ernstig problem, maar dat gelukkig van voorbijgaande aard was. Hij gaat stug door, het tekent de echte kunstenaar, die weet waarom hij leeft.

Johnny Winter

Vito Liuzzi (drums), Scott Spray (bass), en Paul Nelson (guitar) gaven een daverende intro ten beste. Scott hakt er met zijn sticks diep in, Paul speelt scherp. Paul ontmoette Johnny in de opname studio, en Johnny waardeerde de inbreng van Paul dusdanig dat ze sinds 1999 samen werken. Paul gebruikt een set effect pedalen met twee Fender versterkers.

En daar was hij dan,- hij trad aan op Woodstock en jamde met Jimi Hendrix,-Johnny Winter ging zitten. Onder de podium belichting zet zijn hoed met studs, van waaronder zijn blonde haar over zijn schouders valt, zijn ogen in de schaduw en geeft hem iets van een Indiaanse sjamaan. Ook de Noord Europese zwervende god van extase en sjamanisme, Woden, had slechts één oog.

Johnny Winter

Johnny stak direct van wal. One, two, three!- Er ontstaat een muur van warm zinderend geluid . De teksten aan de microfoon verteld zijn verworden tot mystieke verhandelingen. Zijn meeslepende gitaarspel met duimplectrum op de Erlewine Lazer is absoluut verbijsterend en fenomenaal, de vingerbewegingen op de hals komen als logisch over, alle accenten worden op de juiste plaatsen gelegd,- het is briljant,- en dan beseft men weer eens dat hij een van de allerbeste electrische gitaristen op deze mooie planeet is. Johnny gebruikt een 150 Watt Music Man, het is een oude versterker uit 1977, en een CE2 Chorus van Boss.

Johnny Winter

Voor de toegift speelde hij twee nummers slide op een oude Gibson Firebird. Overweeg hierbij dat een Gibson andere ruimte tussen de snaren heeft, hetgeen het spel met het duimplectrum bevordert, de slide heeft hij over zijn pink geschoven. Het lijkt of hij de snaren nauwelijks beroert, of zijn vingers eroverheen zweven, magistraal.

Ik heb echt genoten. En ik verkreeg Johnny’s handtekening. Thank you dear Johnny Winter, for your wonderful music.

Johnny Winter

Johnny Winter

Johnny Winter

Johnny Winter

Meer foto’s >>

Website Johnny Winter : www.johnnywinter.net


Ook op Blues Magazine ...