“We zijn een straight forward rock ’n rollband, maar af en toe moet er iets psychedelisch in”

Tim Kampman en Bastian Pen, respectievelijk gitarist en zanger van de Overijsselse band Tricklebolt weten het kernachtig samen te vatten. Exact twee jaar terug verraste Tricklebolt met het gelijknamige debuut, nu ligt er een opvolger,’Straight Into The Blue’. Opnieuw vechten denderende rock en fijngevoelige psychedelica om voorrang.

Tekst: Dietmar Terpstra. Foto’s: Dirk Hoogendoorn-Moens

Die eerste plaat, opgenomen in Zwolle onder productionele supervisie van Guido Aalbers, was uiterst beluisterbaar. Tricklebolt was diep geworteld in de seventies, met ferme knipogen naar Deep Purple en Uriah Heep, en dikke vleugen Fatal Flowers. Lekker vette gitaarmuren, dikke Hammonds. Heerlijk, hard en heavy, oordeelde Blues Magazine destijds.

Ondertussen heeft de band, die geworteld is in de dorpen rond Zwolle, veel gespeeld. Eurosonic werd aangedaan, het fameuze Mañana Mañana, de Zwarte Cross en Ribs & Blues, en support shows waren er voor onder meer Golden Earring, DeWolff, Uriah Heep en Thin Lizzy. En niet te vergeten de meest recente versie van de onvolprezen Popronde, waarin de band het ganse land afreisde voor korte, vlammende shows op ieder podium dat zich daarvoor beschikbaar stelde. En diepe indruk maakte.

Dus is de band hoorbaar gegroeid. De titel van het album wijst al in die richting. ‘’We zijn allemaal twintigers, de opleiding is afgerond, en de vraag is: wat nu? Nu begint het echte leven, ook als band. Een song als Bonaire komt daar ook vandaan. Ik was daar op vakantie, en toen miste ik mijn vlucht. Je kunt in het leven ook de vlucht missen. En dan blijf je hangen. Wij komen allemaal uit kleine dorpen, het is een valkuil om te denken dat het leven zich daar afspeelt. Wij willen verder.’’

Foto Interview | Tricklebolt
Foto: Tjeerd Derkink

Ook muzikaal is de band verder. Nog steeds zijn de seventies-invloeden duidelijk hoorbaar, en dat is ook geen wonder, daar ligt de passie van Tricklebolt. Maar naast de geijkte iconen uit die tijd, staat de Spotify-lijst nu ook acts als Jonathan Wilson, Soulwax, Indian Askin en Tame Impala, een band die als geen ander heden en verleden met elkaar weet te verbinden in zijn neo-psychedelica. ‘’We zijn natuurlijk een straight forward rock ’n rollband, maar eens in de zoveel tijd moet er wat psychedelica in, dat proberen we live ook steeds meer te doen.’’

Vaak wordt gezegd dat het tweede album voor een band lastiger om te maken is dan het debuut. Zulks ligt in dit geval ook voor de hand, omdat de titelloze eersteling uitstekend ontvangen werd, en een jonge band liet horen die onbevangen en naar hartenlust oogstte uit veertig jaar rock ’n roll. Bovendien was de plaat door Zwollenaar Guido Aalbers nagenoeg vlekkeloos geproduceerd. Maar Straight Into The Blue blijkt tamelijk organisch tot stand gekomen te zijn.

‘’Voor de eerste plaat hadden we de nummers al vrij lang gespeeld, voor deze moesten we ons er wel toe zetten om ze te schrijven. Maar in twee jaar hadden we genoeg materiaal verzameld, zodat ook deze plaat tamelijk organisch tot stand gekomen is. In september van 2018 hadden we de eerste demo’s al klaar. We hebben altijd ideeën in overvloed, we zijn het hele jaar rond heen en weer aan het Whatsappen. Voor deze plaat hebben we zelfs nummers moeten schrappen.’’

Foto Interview | Tricklebolt
Foto: Dirk Hoogendoorn-Moens

Was de vorige keer de Zwolse studio van Guido Aalbers het decor voor de plaatopnamen, deze keer bood de nieuwe drummer Lars Spijkervet uitkomst. ‘’Hij heeft de sleutel van de Galloway Studios in Nijmegen! Hij is daar vaak, en kent de mengtafel. Wij staan altijd open voor iets nieuws, iets anders. We vonden de eerste plaat bijna té gelikt, dus wilden we het deze keer iets losser. Deze plaat klinkt anders, en dat was een bewuste insteek. We hebben gekozen voor een wat minder gepolijste sound, meer spontaan. We hebben de nummers ook niet helemaal platgemixt, het geluid is wat schurender, hier en daar kraakt het wat meer. Bovendien was het een toffe studio, in een ouwe fabriekshal, we barbecueden in de gang, en sliepen daarboven. Bijna een soort schooluitje. ‘’

Tricklebolt - Sunday (Official Video)

 

De clubtour die ‘Straight Into The Blue’ live luister bij moet gaan zetten krijgt langzamerhand ook vorm. In elk geval wordt de plaat op 28 februari feestelijk gepresenteerd in Hedon, Zwolle. Aanvankelijk was de kleine zaal gereserveerd, maar die bleek al gauw te klein, zodat wordt uitgeweken naar de grote zaal, met een capaciteit van 500 man. Om de toevloed van fans in goede banen te leiden worden bussen ingezet, zodat de aanhangers uit de wijde regio zich geen zorgen hoeven te maken wie die avond de Bob zal zijn.

Intussen zijn ook shows  bevestigd in Metropool, Hengelo op 25 april, evenals Willem Twee te ‘s Hertogenbosch op 15 maart en Q factory Amsterdam op 10 april!

Tricklebolt op Facebook

TRICKLEBOLT - I'll Drive (Official Video)

 


Ook op Blues Magazine ...