In Memoriam: David Crosby (14 augustus 1941 – 18 januari 2023)

De Amerikaanse zanger en gitarist David Crosby is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn vrouw laten weten in een verklaring aan entertainment-tijdschrift Variety. Volgens haar was Crosby al lange tijd ziek, en overleed hij “in de liefhebbende nabijheid van zijn vrouw en soulmate Jan en zijn zoon Django.”

Crosby was in 1964 mede-oprichter van de folkrock-band The Byrds, die een jaar later doorbrak met een cover van Bob Dylans nummer Mr. Tambourine Man. Dat werd een nummer-1-hit in de VS. Hij nam daarna nog vijf albums op met The Byrds, en verliet de band in 1968.

Foto In Memoriam: David Crosby (1941-2023)

Een doodsoorzaak is nog niet bekend, maar gezien alle drugs en alcohol die hij consumeerde tot in de jaren tachtig mag het een wonder heten dat hij zo lang geleefd heeft. Dat vond hij zelf ook: waarom leef ik nog wel en Jimi Hendrix en Janis Joplin niet meer, vroeg hij zich in een van zijn vele openhartige interviews af.

Zijn dieptepunt was in 1985, toen zijn drugsgebruik hem in de gevangenis deed belanden, maar zijn wederopstanding daarna was miraculeus. Hij overwon zijn verslavingen, trouwde in 1987 met zijn soulmate Jan Dance en publiceerde in 1989 de autobiografie Déjà Vu, waarin hij zichzelf niet spaarde.

Net als Bob Dylan, Neil Young en nog wat generatiegenoten verkocht ook hij een paar jaar geleden zijn muziekrechten. Hopelijk heeft hij van de opbrengst nog kunnen genieten. Zijn humeur op Twitter knapte er in ieder geval behoorlijk door op. In een van zijn laatste tweets liet hij nog weten gehoord te hebben dat de hemel ‘overschat’ is. Maar in het grote hemelse muziekgezelschap moet toch er een mooi plekje zijn voor David Crosby.

In My Dreams (Live)

Bronnen:
*Dat David Crosby (1941-2023) nog leefde was volgens hemzelf een wonder, als songwriter en zanger blijft hij onsterfelijk. (De Volkskrant)
*Zanger en-gitarist David Crosby (81) overleden. (NOS)


Ook op Blues Magazine ...